GULSVART2024

Omvärldsanalys

Konkurrenter som gått upp från HA till SHL sedan 2010:

AIK (2010), Växjö (2011), Örebro (2013), Djurgården (2014), Rögle (2015), Karlskrona (2015), Malmö (2015), Mora IK (2017), Timrå (2018), Leksand (2013, 2016, 2019), IK Oskarshamn (2019).

Nyckelfaktorer bakom deras avancemang:

- Stor investeringsvilja av partners, privatpersoner och i vissa fall kommuner.

- I de flesta fall hög spelarbudget relaterat till konkurrenter i HA.

- I samtliga fall skickliga spelaraffärer och framgångsrik utveckling av det spelarmaterialet.

Se vår presskonferens

GULSVART2024

De gulsvarta målen

Västerås IK arbetar för att vara en hållbar förening – och verksamheten genomsyras av målsättningen att verka mot följande globala mål. I vår värld de gulsvarta målen. Oavsett om det handlar om den sportsliga elitverksamheten, marknadsarbetet eller ungdomsföreningen så ska samtliga människor inom Västerås IK förhålla sig till hållbarhetsmålen och den gemensamma värdegrunden.

God hälsa och välbefinnande

Västerås Ishockeyklubb är Sveriges största ishockeyförening, vilket innebär att vi aktiverar närmare 700 barn och ungdomar inom ishockeyn. Att idrotta som ung förebygger risken för följdsjukdomar i vuxen ålder. Arbetar vi ständigt för att aktivera fler barn och ungdomar samt att få dem att anamma en aktiv livsstil så bidrar Västerås IK till god hälsa och välbefinnande i samhället. Att engagera sig i sport och följa sin favoritklubb nå sportsliga framgångar skapar social gemenskap och bidrar till en meningsfull vardag. Att få känna social tillhörighet och glädje i vardagen minskar risken för psykisk ohälsa. Genom att få fler människor och se VIK:s matcher och supporta laget så bidrar Västerås IK till god hälsa och välbefinnande i samhället.

God utbildning

Västerås IK står för en gemensam värdegrund som ska genomsyra hela föreningen. Föreningen anser att en grundläggande tydlig värdegrund är viktig. Vi utbildar våra barn och ungdomar varje år i värdegrunden. Västerås IK bidrar till god utbildning genom vår värdegrundsutbildning.

Jämställdhet

Västerås IK vill arbeta aktivt för ett mer jämställt samhälle. Vi ska på ett strategiskt sätt arbeta för att få fler flickor att börja spela ishockey. Föreningen ska minska skillnaderna på de ekonomiska resurserna mellan dam och herrlag. Vi ska tillsammans lyfta damer och flickor i föreningen. Västerås IK bidrar genom att aktivt arbete med jämställdhetsfrågor till ökad jämställdhet i samhället.

Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Västerås IK sysselsätter varje år flertalet ungdomar genom att vara ledare och domare. Alla våra barn och ungdomar kommer inte kunna leva på ishockeyn, men vi som förening kan bidra till att fostra ansvarstagna barn och ungdomar så att de har rätt verktyg med sig in i vuxenlivet. Föreningen vill vara med och bidra till den lokala ekonomiska tillväxten genom att skapa samarbeten med lokala aktörer. När vi gör detta bidrar vi till anständiga villkor och ekonomisk tillväxt.

Minska ojämlikhet

Alla människor i vårt samhälle ska kunna associera sig med Västerås IK. Det kan vara genom att du är aktiv spelare, supporter, företagspartner eller en ideell kraft. Vi vill förena människor oavsett social bakgrund. Genom att Västerås IK finns tillgängligt för alla människor i samhället oavsett bakgrund så bidrar vi till minskat ojämlikhet.

Hållbar konsumtion

Västerås IK vill bidra till att minska svinnet i samhället. Detta gör vi främst genom att ta ansvar för våra egna varor i våra kiosker etc. Vi skall även ställa krav på våra största leverantörer att även de arbetar för hållbar konsumtion. Vi ska skapa marknadsplatser där man kan sälja och köpa begagnade hockeyutrustningar. Genom att Västerås IK ökar medvetenheten om dessa frågor så bidrar vi till en hållbar konsumtion i samhället.

Genomförande och globalt partnerskap

Genom att Västerås IK får stora bolag att investera i hållbarhet i form av vårt egna hållbarhetsprojekt Ett Gulsvart Hjärta bidrar vi till genomförande och globalt partnerskap.