Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Västerås
VIK

Eftersnack omgång 28: BIK Karlskoga - Västerås IK 4-2

18 december 2021 18:15

BIK får tillbringa julhelgen som vinnare efter att ha slagit Västerås med 4-2 i sista omgången före ledigheten. Vi pratar med Sebastian Collberg som gjorde sitt första seriemål för BIK Karlskoga.


I lördagens omgång, som var den sista före juluppehållet, gästade rivalen Västerås Nobelhallen i en match som inte bara innebar mycket prestige utan också var direkt avgörande för tabellplaceringen i en något haltande tabell.

I BIK Karlskoga saknades som tidigare Edwin Lindström (långtidsskadad), Mikael 'Daggen' Eriksson och Johan Larsson. Åke Stakkestad är i Kanada med JVM-truppen.

Matchfakta omgång 27: BIK Karlskoga - Västerås IK 4-2 (1-1, 2-0, 1-1)

Skottstatistiken: 21-29 (10-12, 9-9, 2-8)

Målskyttar (assisterande):

1-0 David Lilja (Henrik Björklund & David Lindquist) 1-1 Daniel Gunnarsson, PP och spel fem mot fyra (Mikael Frycklund & Marcus Bergman) 2-1 Juliuz Persson, PP och spel fem mot fyra (Aleksi Rekonen & Gustaf Franzén) 3-1 Sebastian Collberg (Gustaf Franzén & Aleksi Rekonen) 3-2 Lukas Zetterberg, PP och spel fem mot fyra (Mikael Frycklund och Marcus Bergman) 4-2 David Lilja, mål i öppen bur och utan asist

Första perioden 1-1, skotten 10-12

Drömstart för BIK med mål efter bara 35 sekunder när David Lilja tog ledningen åt hemmalaget. Henrik Björklund och David Lindquist assisterade.

8.37, i spel fem mot fyra, kvitterade dock Västerås genom Daniel Gunnarsson. Mikael Frycklund och Marcus Bergman assisterade honom.

Andra perioden 2-0, skotten 9-9

25 sekunder in i den andra perioden fick BIK sitt första powerplay för matchen och detta utnyttjade man till att återta ledningen. Juliuz Persson stänkte in 2-1, assisterad av Aleksi Rekonen och Gustaf Franzén.

Ny chans i powerplay strax efter och fortsatt bra press men dock utan utdelning den här gången.

11.59 in i perioden gjorde Sebastian Collberg sitt första seriemål för BIK Karlskoga och det var rent hockeygodis: Rekonen vann en duell i mittzonen, Franzén kommer med fart och åker in i zonen och serverar en framrusande Collberg på andra kanten.

Även Västerås hade lägen, inte minst mot slutet men Marcus Hellgren-Smed stod lugn och stabil i BIK-målet och fick god hjälp av försvaret och täckande utespelare.

Tredje perioden 1-1, skotten 2-8

Powerplay för BIK efter drygt tre spelade minuter och därefter spel fyra mot fyra.

David Lilja belv liggande efter att ha fallit illa mot sargen några minuter in i perioden. Han återkom lyckligtvis i spel lite senare.

VIK reducerade till 3-2 i powerplay efter drygt sju minuter. Målet gjordes av Lukas Zetterberg, assisterad av Mikael Frycklund och Marcus Bergman.

Klingande stolpträff för Västerås halvvägs genom perioden och överlag handlade perioden mycket om VIK som jagade en kvittering. När gästerna i slutminuten tog ut målvakten Johan Gustafsson för att spela med en extra utespelare kunde dock BIK avgöra genom ett mål i tom målbur av David Lilja. Lilja gjorde därmed sitt andra mål för kvällen och mål i den sjätte raka hemmamatchen.


Sebastian Collberg har fått en tung start på sin första säsong i BIK Karlskoga. Två olika skador har hållit honom borta från spel större delen av hösten men nu är han tillbaka och i dagens match kom också första målet.

Det kändes som om vi kom ut helt annorlunda i dagens match än igår, mot SSK, Sebastian?

"Ja, idag hade vi en väldigt bra start och fick dessutom in ett mål direkt. Vi pratade om det igår och starterna betyder väldigt mycket. Det är tungt att stå på andra sidan och få ett mål i baken i första bytet, det blir en tuff start. Och jag tycker att vi fortsätter som vi började, sköljer över dem, spelar stabilt och har bra forecheck. Andra perioden är också bra - vi styr ganska mycket och får in ett mål i powerplay, dessutom. I tredje blir det en liten anstormning när de gör 3-2 men det är inte så konstigt. Starkt att vi klarar av det och Marcus är strålande."

Du nämner powerplaymålet - där såg vi en stor skillnad mot de senaste matcherna. Viktigt med utdelning, också!

"Ja, powerplay handlar ju om väldigt små detaljer hela tiden och idag hade vi lite mer kyla, vågade hålla i pucken längre och det är såklart skönt att få utdelning i form av ett mål. Jag tror att det är viktigt för hela laget. I början av säsongen small det ju i nästan varje PP och då vann vi alla matcherna också. Att få ett fungerande PP är väldigt viktigt."

Ditt mål var riktigt hockeygodis som började med att Rekonen vann pucken i mittzonen...

"Ja, att han vinner den duellen i mittzonen öppnar ju upp och bäddar för vår två-mot-etta och målet. Även 'Frasses' prestation är väldigt bra när han går runt och hittar mig. Jag får väl ett hyfsat öppet mål, kan man väl säga, men det är klubban i isen som gäller och jag tar det varje dag i veckan, haha."

Förlösande för dig att få göra mål?

"Ja, verkligen. Det är ju det jag är här för att göra och förhoppningsvis släpper det nu."

Du har haft en minst sagt tuff start med två täta skador och en längre tids rehab. Hur känns det nu?

"Det är ju främst timingen i olika matchsituationer som saknas. Man får börja om litegrann och nu har jag spelat tre matcher den här veckan och det har känts det bättre och bättre. Ju mer man spelar desto mer kommer man ju in i det."

Segern innebar dessutom att vi lade Västerås bakom oss och dessutom har chansen att gå till juluppehåll som tabelltrea. Tankar om det?

"Det är klart att det är viktigt för oss. Det är ju däruppe som vi vill vara. Den här veckan har vi spelat tre viktiga matcher med tanke på tabellläget. Skönt att vi tog så många poäng (8 av 9 möjliga) som vi gjorde den här veckan. Sedan är det ju förstås skönt att gå som vinnare i en hel julvecka."


Laget fortsätter att träna i några dagar innan julledighet väntar. Redan 27/12 spelar dock laget igen, hemma i Nobelhallen när Almtuna gästar. Detta är också årets Hemvändarmatch, vilket innebär hockeyfest och bra drag i arenan. Du har väl inte missat vårt specialerbjudande med inträde för bara 100 kronor? Lägg därtill fina erbjudanden i puben och After Hockey som gör att kvällen fortsätter länge efter slutsignalen.

Köp din biljett till Hemvändarmatchen och kommande matcher här.