Centervärvningen lämnar Västerås IK

14 juni 2022 15:28
VIK-TV

Den 3 juni kontrakterade Västerås IK centern Kalle Östman. Nu lämnar han klubben för spel i SHL och Leksands IF.

— Det gör det än tydligare varför vi har vår treårsplan Gulsvart2024, vi behöver avancera i seriesystemet för att undvika de här scenariona, säger sportchefen Patrik Zetterberg.


Kalle Östmans comeback i den gulsvarta tröjan har avslutats och det nytecknade treårsavtalet bryts.

Centern är klar för Leksands IF.

Precis som SHL-klubbar kan värva fritt från Hockeyallsvenskan kan NHL-klubbar göra likadant mot SHL. Nyligen har Leksand tappat såväl Nils Åman som Filip Cederqvist till Vancouver Canucks respektive Buffalo Sabres.

Därmed uppstod en lucka i dalaklubbens lagbygge – som de fyller med Kalle Östman.

— Det är så hockeyvärlden är uppbyggd och här vi är i hierarkin. Det här tydliggör än en gång varför vi har vår treårsplan Gulsvart2024. Vi behöver avancera i seriesystemet så att vi inte hamnar i den här positionen gång efter gång. Sedan är det till delar likadant för SHL-klubbarna och Leksand som i det här fallet blir av med två av sina spelare till NHL. Men SHL-klubbarna har större plånböcker och möjligheter till att rekrytera ersättare och det är i den ligan vi behöver vara, säger sportchefen Patrik Zetterberg.

Sportchefen fortsätter:

— Jag vill verkligen rikta mig mot alla våra partners, seriekortsinnehavare och medlemmar och föra fram vikten av Gulsvart2024. Den kraftsamlingen av att förbättra våra förutsättningar som ni skapar är precis det som krävs för att vi ska undvika de här situationerna i framtiden. Fortsätter vi på den inslagna vägen kommer vi lyckas – och se tillbaka på de här situationerna som saker som gav än mer bränsle och energi att nå målet.

Västerås IK har fortsatt tolv forwards inklusive tre centrar kontrakterade. Patrik Zetterberg har möjlighet att värva ytterligare en center och forward.

— Vi tappar en center som vi bedömde hade kvalitet att göra oss till en kandidat att tävla om SHL-avancemang. Det tycker uppenbarligen Leksand också som värvar honom till SHL. Vi var rätt ute i den rekryteringen och ska vara det i ersättaren till Kalle också. Uppdraget nu är att värva en center som är minst lika bra eller ännu bättre än Kalle.

Vilka signaler tycker du de här situationerna skickar till våra partners och supportrar?

— Vi har fantastiska partners och supportrar. Jag är övertygad om att deras partnerskap och supporterskap i grund och botten är till klubben, inte specifika anställda i form av spelare, ledare eller personal. Jag är säker på att de tänker precis som övriga organisationen internt, att det är frustrerande och ledsamt – men att de förstår hur hockeyvärlden är uppbyggd och att det här blir ytterligare bränsle till att genomföra och lyckas med Gulsvart2024.

— Vårt enda fokus från dag ett av rekryteringsperioden har varit att kontraktera en spelartrupp som gör oss till en utmanare om SHL-avancemang. Ingenting i det förändras i och med det här. Skillnaden är att vi behöver göra ytterligare en centervärvning av samma kvalitet som den vi tappar.