Förlust borta mot ett formstarkt och effektivt Södertälje
Publicerad: 2020-02-10
Anthon Eriksson gjorde sitt nionde mål för säsongen.

Södertälje - Västerås (2-1,2-0,0-1)

Västerås, med ett ljusnande skadeläge bland spelare, åkte till Scaniarinken för att möta att formstarkt Södertälje. Efter två raka förluster, trots skapande av drösvis med målchanser, var frågan om Västerås skulle få retroaktiv utdelning i kvällens match. Svaret på den frågan blev, nej. Södertälje tog i kraft av hemmaplan och god form tag i taktpinnen och skaffade sig tidigt momentum i matchen genom sitt 1-0 efter knappa åtta minuter. Det var SSK:s Anton Blomberg som krutade in pucken i spelformen fem mot fyra.

Det tog, dessvärre för tillresta Västeråssupportrar, inte lång tid innan det ringde igen bakom Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Denna gång var det SSK:s Martin Janohls som höll sig framme och skickade in 2-0 till hemmalaget. Tid 12:19.

Det såg minst sagt dystert ut för Västerås, men, ljuset och hoppet kom tillbaka närmast omedelbart då Viktor Hertzberg, efter fint uppspel av Kenny Källström, åkte sig fri med Södertäljes målvakt och skickade in reduceringen till 1-2. Tid 12:44.

Men roligare än så blev det inte för gästande Västerås denna förstaperiod. Det var fortsatt hemmalaget SSK som stod för det farligaste avsluten fram till periodpausen. Skott: 7-6

Den andra perioden var bara fyra minuter gammal då Västerås Fredrik Johansson drog på sig en utvisning för hakning. SSK fick därmed en utmärkt möjlighet att utöka sin leding. Men denna gång kunde Västerås fina boxplayspel rädda målet från ytterliggare påhälsning.

Men påhälsning blev det bra några minuter senare. Jimmie Jansson stötte högt i anfallszonen. Ramlade efter kontakt med motståndare och SSK kunde spelvända. En lång pass upp till Filip Ahl som gled in i anfallszon på vänsterkanten och där avlossade ett stenhårt slagskott. Skottet hade den perfekta "flaskhöjden" och smet in vid Jesper Myrenbergs bortre stolpe. Tid 27:24.

Efter att klarat av ännu ett boxplay i perioden fick Västerås chans till spel fem mot fyra. Nu skulle en reducering in. Så blev inte alls fallet. Istället kunde SSK, lite turligt, skicka pucken ur zon till en perfekt spelvändning två mot en. Unge Hugo Gustafsson spelade snyggt pucken över centrallinjen till en framstormande Måns Lindbäck som skickade in 4-1. I boxplay! Tid 36:05.

Västerås därmed i samma prekära underläge som senast hemma mot Mora. Även då hade motståndarlaget skaffat sig en ledning med 4-1 en bit in i den andra perioden. Scenariot upprepade sig, med andra ord.

Västerås fick en utmärkt möjlighet att komma närmare i målprotokollet med någon minut kvar av perioden. SSK drog nämligen på sig två utvisningar inom en kort tidsrymd och bjöd sina motståndare spel fem mot tre. Men, ett ganska omständligt och långsamt spel i fem mot tre gav inte det rätta läget för en reducering. Skott: 11-11

Perioden bjöd gästande Västerås flera fina möjlighetet att jaga ifatt SSK:s tremålsledning. Detta via spel i powerplay vid tre tillfällen i perioden. Det enda målet i perioden stod Västerås för då Anthon Eriksson skickade in reduceringen till 2-4. Tid 48:36.

Efter reduceringsmålet lyfte Västerås upp spelet i SSK:s försvarszon på ett bra sätt men hade fortsatt svårt att hitta fram till bra avslutslägen. SSK spelade på att stänga ned matchen och gjorde detta förtjänstfullt.

Det närmaste ännu ett mål i perioden för Västerås var Lukas Zetterberg som skickade ett avslut(powerplay)i ribban bakom duktige Fredrik Bergvik i SSK:s målbur.