Västerås IK vann över Oskarshamn IK med 3-1
Publicerad: 2018-12-03
Toppmöte i ABB Arena Nord där Västerås vann med 3-1 mot gästande Oskarshamn.

1: perioden

Redan från första nedsläpp kunde man se att Västerås var rejält laddade till denna match. Bra fart på fötterna och en iver att gå fram för att hitta avslut mot Christoffer Rifalk i Oskarshamns mål. Oskarshamn visade sin klass när de väl kom in i anfallszon och där höll pucken inom laget på ett skickligt sätt. Två lag med lite olika spelsätt offensivt. Där Västerås vill använda fart och energi för att komma in på mål så snabbt som möjligt ville istället Oskarshamn vårda puckinnehav och spela runt för att hitta bra avslutslägen.

Efter att Oskarshamn förlagt spelet i Västerås försvarszon och skapat visst tryck skapade hemmalaget en snabb spelvändning. Alexander Lindelöf skickade en hög lyra ut i mittzon där Sebastian Benker kom med hög fart och snappade upp pucken. Ensam med Oskarshamns målvakt gjorde han inget misstag och ledningsmålet för Västerås var ett faktum. Efter detta ledningsmål försökte Oskarshamn lyfta upp spelet än mer men Ersson i hemmakassen hade inga större besvär att hålla sin nolla intakt.

I en sekvens i anfallszon körde Alexander Younan ihop med en motståndare bakom Oskarshamns mål och blev liggande. Svårt att se exakt vad som hände. Han reste sig med visst besvär men återkom lyckligtvis till den andra perioden.

Skott: 15 - 10

2:a perioden

I den andra perioden kom Oskarshamn ut mer bestämt och dikterade händelserna på isen inledningsvis i perioden. De visade återigen prov på sin skicklighet att hålla i puck och med platsbyten skapa oordning för försvarande Västerås. Fem minuter in i perioden bedömde dagens domare, Richard Magnusson, att en Västeråsförsvarare trippade Oskarshamns Filip Johansson som bröt fram mot Samuel Ersson. I det efterföljande spelet fem mot fyra satte Oskarshamn snabbt upp spelet och efter knappa trettio sekunder hittade backen Oskar Nilsson bladet på Nicklas Heinerös klubba och kvitteringen var ett faktum. Ett mål man kan beteckna som klass och därmed närmast otagbart för Samuel Ersson i hemmakassen.

I periodens mitt fick Fredrik Hetta olyckligt pucken, via styrning med egen klubba, rakt upp i ansiktet. Lyckligtvis kunde han komma tillbaka till spel under perioden.

Om det var Oskarshamn som inledde starkast i den andra perioden var det hemmalaget Västerås som avslutade på ett bra sätt. Med knappa fem minuter kvar av den andra perioden fick Västerås en möjlighet till powerplay och detta förvaltades på bästa sätt. Exekvator denna gång Kalle Östman, på fin passning från Lucas Zetterberg. Perioden avslutades med att Oskarshamn drog på sig en ny utvisning vilket gav Västerås chans till att utöka ledningen.

Skott: 9-8

3:e perioden

Tredje perioden inleddes med fortsatt spel i powerplay för hemmalaget utan att man skapade några riktigt vassa chanser. Utan att överdriva kan man påstå att resterande tid av den tredje perioden handlade om Oskarshamns försök att ta sig igenom hemmalagets försvarsmur. I byte efter byte försökte gästerna hitta framgångsvägar offensivt men hade förtvivlat svårt att komma till farliga avslut. Västerås visade än en gång styrka i att hålla ihop laget över hela isen och inte bjuda Oskarshamn några enkla lägen för genombrott eller avslut. Ett bevis för hur väl man lyckades med detta är att Samuel Ersson endast behövde mota sju skott i slutakten. I slutminuten tog Oskarshamn ut målvakten för att göra ett sista försök att nå kvittering. Istället för en kvittering kunde Västerås Mikael Frycklund sno åt sig pucken och defilera in 3-1 och därmed stänga matchen.

Skott: 4-7

Västerås tog därmed sin åttonde(!) raka seger på hemmaplan och befäster sin placering i toppen av tabellen. Nu endast tre poäng efter Oskarshamn.