Veckans spelare från WALL OF FAME
Publicerad: 2019-10-15
Nu är det dags att presentera den första spelaren i artikelserien om VIK:s egen WALL OF FAME!

Arne Blomkvist född 10/7 1918

"Blomman" inledde sin karriär i lilla Västerås-klubben IF Aros säsongen 1938/39. Det var den första säsongen med enbart västmanländska lag och det enda som saknades var - VIK! Men den store och majestätiske "Blomman" plöjde fram som en stor pansarvagn bland rivaliserande klubbar.

Hans storlek och tyngd gjorde honom extremt svårstoppad och på 7 säsonger i ljusblå-tröjade Aros svarade han för 48 mål på 74 matcher. När Aros lade ned hockeyverksamheten, så valde "Blomman" spel med till Allsvenskan nyuppflyttade VSK, där han på 14 matcher öste in 18 mål. VSK:s vistelse i högsta serien blev bara ettårig, liksom store "Blommans" tid i grönvitt.

Då VIK precis taget steget upp i div.1 (högsta serien på den tiden), så insåg givetvis ledarna i VIK att Arne Blomkvist var precis vad man behövde i gulsvart. "Blomman" formligen vräkte in mål under vistelsen i VIK, där det totalt blev 5 säsonger med 47 matcher och 46 mål - en imponerande rad siffror. Det kan tilläggas att Arne spelade ytterligare 36 matcher i VIK (DM och andra) och då ökade på sin målskörd med ytterligare 41 mål.

Arnes spel i VIK och i Allsvenskan imponerade även på landslagsledningen,och han blev under säsongen 46/47 VIK:s förste landslagsspelare någonsin. Det blev 4 matcher för Tre Kronor,med ett noterat mål som facit. 1951 släppte Arne elithockeyn och avslutade sin hockeykarriär med IFK Västerås i div.2,där han spelade ytterligare 3 säsonger.

Det som karaktäriserade Arne Blomkvist var styrka o tyngd,något som också avspeglar sig i hans meritlista, som innefattar DM-vinster i ishockey, släggkastning, diskuskastning och kulstötning. SAMT ej att förglömma ett DM-guld i - plöjning! Glömde vi nämna att Arne var bonde på Apalby gård till vardags.

"Blomman" var som sagt en kraftkarl, vilket följande avslutande berättelse kan intyga. VIK och Surahammar var på den här tiden oerhört heta rivaler och matcherna lagen emellan kännetecknades oftast av riktigt hårda tag. Och ofta mellan VIK:s hetsporre"Kanka" Olsson och Suras lille ettermyra Egon Persson. Vid ett tillfälle rök duon ihop vid Suras avbytarbås och ingen ville ge sig. Inte förrän store Arne grep in och helt enkelt lyfte Egon Persson in i Suras avbytarbås! "Här ska du vara Egon" var "Blommans" kommentar och det var bara för lille Egon att lyda…

Bo Wallin