Surahammars IF och Västerås IK i nytt juniorsamarbete

6 maj 2020 10:00

Inför kommande säsong inleder Surahammars IF och Västerås IK Ungdom ett efterlängtat och viktigt samarbete på juniorsidan. Målet är att få flera ungdomar i J18 och J20-åldern att stanna kvar i sporten och fortsätta utvecklas i länet.


Återväxten inom svensk ishockey är tunn. Många av de små föreningarna får kämpa hårt för att behålla sina lag och säkerställa en attraktiv och utvecklande miljö för sina spelare. I Surahammar har det under flera år varit en utmaning att få ihop slagkraftiga juniorlag. Detta när återväxten varit begränsad och glappet ner till ungdomslagen och den tänkta återväxten varit för stort.

Samtidigt så har vi i Västerås IK haft en delvis omvänd utmaning. Återväxten på ungdomssidan är bra och även i juniorleden så finns det gott om spelare. Så pass gott om spelare att vi i VIK i vår ambition att bli en elitförening med såväl A-lag som juniorlag i den yttersta sverigetoppen känner att vi inte på egen hand kan ge alla juniorspelare rättvisa utvecklingsmöjligheter.

Då både Surahammar och Västerås värnar om ishockeyn i länet, och för att vi inte ska hamna i ett läge där duktiga killar i Västerås slutar med ishockeyn på grund av brist på speltid, samtidigt som Surahammar måste lägga ner sina J18 och J20-lag i brist på spelare så har föreningarna enats om ett samarbete. Allt för att försöka få fler att stanna kvar inom sporten, samtidigt som man stärker Surahammars IF som förening och med det också ishockeyn i Västmanland.

Det här är ett samarbete som Surahammars IF:s ordförande Gustaf Carlmark längtat efter.

-Det känns jättekul och viktigt att vi efter en nära och bra dialog med Västerås IK Ungdom nu fått till det här samarbetet. Med den här gemensamma satsningen och en tydlig gemensam målbild kan vi skapa en utvecklande miljö som är otroligt viktig för hockeyn i länet. Vi vill att Surahammars IF ska vara ett självklart alternativ för de unga spelare i länet som verkligen vill något med sin ishockey och som känner att de vill ta nästa kliv i en ny miljö. Vi ser fram emot hösten och tror att det här kommer bli riktigt bra, säger Gustaf Carlmark, ordförande i Surahammars IF.

Inför kommande säsong så kommer Västerås IK uppmuntra de spelare som inte är aktuella för J20 SuperElit att istället bli en del av Surahammars IF. I samband med detta samarbete mellan föreningarna så görs också en uttalad satsning där målet är att det J20 division 1-lag som nu finns i Surahammar ska ges förutsättningar som gör att laget inom några år ska kunna nå J20 Elit.

På så sätt skulle vi få en viktig utvecklingstrappa där Västerås kan erbjuda Hockeyallsvenskan och J20 SuperElit, medan Surahammar kan erbjuda Hockeyettan och J20 Elit. Det är viktigt för juniorspelare från både Västerås och Surahammar att ha närheten till Surahammars A-lag och möjligheten att spela seniorishockey i Hockeyettan på resan mot större utmaningar.

-Jag är glad och stolt över att vi som föreningar kan förenas i att kunna erbjuda länets ungdomar en bra hockeykarriär i Västerås och Surahammar säger Jonas Hyttring, styrelseledamot i Västerås IK med ansvar för ungdomsfrågor.

-Samtidigt som vi oftast har överfulla lag i yngre år, så lider många av länets mindre föreningar av att man behöver lägga ned lag i alldeles för tidig ålder. Det gör i sin tur att spelare i unga år söker sig utanför länet för att fortsätta sin hockeykarriär. Det här samarbetet har växt fram under en längre tid då båda föreningarna vill samma sak och jag tror att det här är en start på att återigen få se fler egna spelare i länet oavsett vilken förening de kommer att representera.

-Länet har verkligen saknat ett lag i J20 Elit och den satsning som nu görs gemensamt kommer att stärka länets junior- och sedermera seniorverksamhet avslutar Jonas Hyttring, Västerås IK.

Förutom en hög träningsnivå (cirka fyra ispass per vecka) förväntas spelarna som blir en del av satsningen att själva driva sin hockeyutveckling genom eget ansvar och extraträning. Även om vissa delar i upplägget inte är helt spikade så står det klart att J20-laget kommer att tränas av Mattias Mähler.

-Det ska bli riktigt roligt att få vara med på det här samarbetet mellan Västerås och Surahammar. Att kunna ge ungdomarna fler alternativ att få fortsätta med ishockeyn på flera olika nivåer är väldigt positivt både för föreningarna och spelarna. Jag ser fram emot säsongen och ett hårt arbetande lag, säger Mattias Mähler.

Fystränare för truppen blir Fredrik Lindberg från Surahammar. Fredrik är utbildad STAC-tränare och har under flera år jobbat nära Surahammars IF med fysträning åt såväl individuella spelare som enskilda lag.

-Det ska ka bli kul att få vara en del av den här satsningen och utvecklingen av våra spelare inför kommande säsong. Jag tror på det här och kommer att göra mitt yttersta för att dom ska vara fysiskt redo för uppgiften, hälsar fystränaren Fredrik Lindberg.

På J18-sidan så är tanken att de spelare som är i rätt ålder men som efter tryout i höst inte kvalificerar sig för J20-satsningen i Surahammar, ändå ska kunna fortsätta spela ishockey och utvecklas i sin egen takt i ett gemensamt slashlag J18/J20 där laget representerar Västerås/Surahammar och spelar både i Surahammar och Västerås utan möjlighet att kvala uppåt.