Formidabel vändning gav efterlängtad seger mot KHK
Publicerad: 2020-02-12
Kelsey Tessier sköt det matchvinnande målet.

Västerås - Karlskrona (0-0, 1-2, 2-0)

Ett hungrigt, pigg, och spelsuget Västerås kom ut till match och tog från första nedsläpp tag i taktpinnen. Ett spelmässigt övertag som höll i sig de första tio minuterna. Efter denna anstorming fick Karlskrona lite mer att säga till om och skapade även de chanser som kunde resulterat.

Jimmie Janssons utvisning(chrosschecking, 16:08) bjöd än mer in Karlskrona i matchen men Västerås boxplay kunde stå emot en påhälsning i det egna målet. Närmast mål för hemmalaget under perioden var nog David Rundqvist efter fint förarbete av Jerome Leduc.

I samband med periodens slut drog KHK:s Hampus Karlsson på sig två minuter för slashing vilket medförde att Västerås fick med sig spel i powerplay inledningsvis till period två. Skott: 13 - 6

Efter Västerås dominans spelmässigt i den första perioden väntade kvällens hemmapubliken fullt logiskt på en "ketchupeffekt" i period två. Trots att Västerås inte lyckades spräcka nollan i peridens första powerplay fick man genast ny chans då KHK:s Ludvig Jardeskog drog på sig två minuter för interferance(23:57). Då kom den efterlängtade utdelning när Fredrik Johansson höll sig framme och skickade in 1-0. Tid 24:39.

Efter ledningsmålet var det fortsatt Västerås som kontrollerade händelser på isen och Karlskrona såg precis så bleka ut som deras form inför matchen skvallrade om(åtta raka förluster i bagaget). Men KHK skulle få en gratischans till att ta sig in i matchen då Västerås Anthon Eriksson drog på sig en helt onödig utvisning i offensiv zon(slashing). Det tog KHK:s Niklas Johansson tolv(!) sekunder innan kvitteringen var ett faktum. En riktig kalldusch för hemmalaget och en livsnödvändig kvittering för bortalaget KHK.

Och etter värre skulle det bli för Västerås i denna period. Med bara minuten kvar gick man bort sig närmast fullständigt i mittzon och KHK:s Filip Wiberg bjöds allmänhetens åkning ned mot Jepser Myrenberg i Västerås kasse. Filip tog avslut och fick se pucken passera under Jesper Myrenberg i hemmamålet. Tid 39:13.

Perioden slutade med skottdominans från Västerås men de flesta målen gjordes av bortalaget KHK. Skott: 13 -6

Den månghövdade publiken var naturligtvis inställda på ett hemmalag som skulle komma ut som "hungriga vargar" till den avslutande perioden. Så blev inte fallet. Snarare såg det stundtals ut som tränaren Thomas Paananen skickat ut vägverkets koner(!) på isen. Karlskrona såg plötsligt ut som serieledare och spelade sig fram till det ena avslutet efter det andra. Efter tio minuters spel i perioden hade KHK skickat iväg fjorton(14) avslut mot Jesper Myreberg i hemmakassen. Under samma tid hade Västerås mäktat med ett(1) avslut mot KHK:s burväktare Marcus Hellgren. Man kunde till och med höra enstaka missnöjda visslingarna från läktarhåll.

Utan att överdriva så var Västerås snubblande nära ett riktigt fiasko på hemmais inför storpubliken. Detta med all respekt för kvällens motståndarlag Karlskrona. Men så, under över alla under, hände det som är så typiskt för ishockey. Västerås fick ett slumpmål! Så efterlängtat, så viktigt, så underbart, så turligt. Ett backskott från Calle Själin gick över mål, tog i plexit, damp ned framför KHK:s mål och där kunde Lukas Zetterberg smälla in 2-2 via en studsande puck på wolley. Tid 53:34.

Plötsligt ändrades spelplanen för alla aktörer. KHK som sett otroligt trygga ut fram till kvitteringsmålet började plötsligt fega ur. Man backade hem, tillät Västerås att äga puck, och nu var det hemmalaget som skapade chans på chans. Närmast till ett ledningsmål var Jerome Leduc som smygit upp mot bortre stolpen, fick fin passning, men avslutet tog i stolproten. Västerås fortsatte att trycka på och nu fick Karlskrona slå ifrån sig för att rädda poängen. Västerås tur med tombolan var lyckligtvis inte över för kvällen. Calle Själin tog nytt avslut från backposition. Pucken träffade inte mål men studsade via sargen ut till Kelsey Tessier som via en backhand kunde trycka in 3-2. Tid 56:12.

Enormt jubel på läktaren och sannolikt en oerhörd lättnad för hela Västerås spelartrupp inklusive tränare, sportchef, massör, läkare, och materialförvaltare.

Västerås två snabba mål i slutet av matchen underströk den gamla sanningen att skott mot mål alltid genererar farligheter. Calle Själins avslut från backposition skapade de chanser som resulterade i båda målen.

I slutet av matchen skulle dramatiken tätna än mer och få publiken att hålla andan. Karlskrona tog ut sin målvakt med knappa två minuter kvar och satte hemmalaget under respektabel press i egen zon. William Wikman fick en chans att stänga matchen då han från ett skapligt läge i anfallszonen missade att lägga in pucken i tom kasse. Istället kunde KHK flytta upp spelet i anfallszon igen och sätta Västerås under press.

Dramaturgin var det sannerligen inget fel på i avslutningen av matchen. Västerås lyckades än en gång lyfta pucken ur egen zon och var på väg mot KHK:s tomma målbur men spelet blåstes av. En stunds förvirring uppstod innan det framkom, med viss tydlighet, att Västerås haft för många spelare på isen. Karlskrona fick därmed avsluta perioden med spel sex mot fyra. Med stor möda och stort besvär kunde Västerås hålla undan och kvittera ut en oerhört efterlängtad seger på hemmais. Skott: 9-16

Summering

Än en gång drabbades Västerås av "stora skälvan" på hemmais. Trots en mycket lovande inledning, där man kunde satt ett par kassar, slutade ändå matchen med stort darr på ribban. Det såg länge ut som att matchen skulle bli en upprepning av den senaste hemmamatchen mot Karlskrona. Då hade Västerås en trygg ledning med 2-0 och dominerade fullständigt i halva matchen. KHK vände och kunde vinna i sudden med 3-2. Scenariot var med andra ord på väg att upprepa sig med en närmast kuslig exakthet. Men, till den stora publikens oförställda glädje, lyckades Västerås med konststycket att vända ett hotande fiasko till en välkommen seger. Gissningsvis kan denna vändning ge lite extra råg i ryggen på laget inför den kommande tuffa bortamatchen mot Modo. All heder till KHK som stred tappert och inte var oförtjänta av poäng.