Västerås IK vann över Karlskrona HK med 3-1
Publicerad: 2018-12-01
Återigen ett möte mellan två nykomlingar i årets Hockeyallsvenska. En från SHL - en från division 1

Seriepremiären stod i samma arena som dagens match och frågan var vilket lag som skulle dra det längsta strået denna gång? Inför säsongen var det inte många som tippade att Karlskrona eller Västerås skulle finnas med på den övre halvan av tabellen. Det lag som vann dagens drabbning hade nu chansen att befästa sin plats i övre delen av tabellen.

Period 1

Den första perioden bjöd inte upp till något spel av högre kvalitet. Inte alls den fart och intensitet man kunde förvänta sig av två lag som i tidigare matcher haft just detta som sin framgångsfaktor och adelsmärke. I stället ett mer avvaktande spel där båda lagen tycktes mer fokuserade på att stänga ned sin motståndares försök till offensivt spel. Karlskrona valde att ta en tidig timeout då de bevisligen inte var nöjda med utvecklingen av händelserna på isen.

Västerås fick chansen att spela powerplay två gånger utan att riktigt få ordning på puck och klubba vid dessa tillfällen. Man lyckades faktiskt inte få till ett enda riktigt bra avslut!

Även Karlskrona fick möjlighet till spel i powerplay och de lyckades på ett bättre sätt hålla i puck samt sätta upp ett spel som till viss del skapade bekymmer för Västerås. Ett mått på bristen av kvalificerade målchanser, åt båda håll, var att det farligaste avslutet under första perioden kom via ett slagskott från mittzon som beredde Samuel Ersson i Västeråsmålet visst besvär. Den som avlossade bössan var KHK:s Drew Paris.

Västerås bästa målchans skapades märkligt nog i boxplay. En spelvändning där Jesper Johansson drog iväg in i KHK:s zon. Han släppte pucken bakom ryggen till Alexander Lindelöf som smugit med upp och fick chans att avsluta i bra läge

Period 2

Den andra perioden inleddes med lite mer energi från båda lagen. Det var bortalaget Västerås som börjar sätta allt mer tryck offensivt. Efter cirka två minuter hettade det till ordentligt för första gången i matchen efter en situation framför Karlskronas mål. Det var Västerås Anthon Eriksson och KHK:s Nick Pageau som utbytte lite slag och bägge belönades med 2+2 i utvisningsbåset. Efter knappa tre minuter skapade KHK matchens bästa målchans, men Samuel Ersson stod emot. Det behövdes en videogranskning för att bedöma att pucken aldrig var över mållinjen.

Under andra periodens första hälft var det gästande Västerås som upprepade gånger lyckas få fast pucken i anfallszonen. Vid ett av dessa tillfällen resulterade detta i mål. Jesper Johansson vann puck som han skickade bakom ryggen mot KHK:s mål. Där dök Fredrik Hetta upp mycket påpassligt och styrde pucken in i mål.

I mitten av perioden får Västerås återigen chansen till spel i powerplay. Det är Mikael Frycklund som vänder och vrider längs sargen innan han slutligen dras ned. I det efterföljande numerära överläget lyckas Västerås skapa några hyggliga chanser men inte tillräckligt vassa för att resultera.

Efter powerbreak ökade KHK farten i åkningen och försökte sätta lite mer offensivt tryck. De fick till några farliga chanser men Västerås lyckas oftast boxa ut sina motståndare mot sargen. Mitt i KHK:s anstormning skickade Västerås ut en luftpastej från egen zon som snappades upp av snabbe Marcus Bergman. Det var ytterst nära att han lyckades skicka in trissan vid borte stolpen trots hård uppvaktning av Karlskronaspelare. Det hann bara gå en kort stund innan scenariot närmast upprepade sig. Denna gång var det Anthon Eriksson som drev in i anfallszon, fick en fin passning av Sebastian Benker och drog iväg ett handledsskott som letade sig in bakom KHK:s målvakt fram till 2-0. Efter Västerås mål fram till 2-0 visade KHK lite mer desperation i sitt spel och försökte gå fram hårdare.

Period 3

Den tredje perioden började som det väntat. Hemmalaget Karlskrona drev upp pucktempot än mer för att luckra upp Västerås försvarsspel. Man skickade in puckar mot mål från alla möjliga håll och kanter i hopp om att någons klubba skulle styra trissan i mål. Som så många gånger förr denna säsong visade Västerås styrka i att försvara sin ledning. Man låg hela tiden rätt i sina positioner och bjöd inte sina motståndare några som helst klara avslutslägen. En bra balans där man valde med omsorg när det skulle överbelastas för att vinna puck. När man väl vann puck hade man dessutom kylan nog att lugna ned spelet via ett enkelt utlägg eller genom att hålla pucken inom laget några sekunder så lagkompisarna hann ta sina byten.

I slutet av tredje perioden fick till slut KHK utdelning på sitt offensiva slit. Ett backskott styrdes in i en röra av spelare framför mål. Olyckligtvis för KHK drar de genast på sig en utvisning efter sitt reduceringsmål och deras kvitteringsjakt avbröts därmed abrupt. Västerås fick chansen att stänga matchen. En chans som man tog. Lucas Zetterberg skickar in pucken fram till 3-1 och matchen kändes avgjord.

Karlskrona tog ut målvakten för att skapa en forcering under matchens sista skälvande minuter men kom knappt fram till avslut mot ett skickligt försvarande Västerås.

I och med denna meriterande seger klättrade nu Västerås upp ännu några snäpp i tabellen. Nu på tredje plats. En utveckling inte många förväntade sig när serien stod i sin linda.

Några reflektioner från tränaren Tomas Paananen efter segermatchen:

”I dag kändes det bra hela matchen. jag är mest nöjd med att vi får matchbilden dit vi vill. Vi pratar innan match om hur vi vill spela. Att vi ska våga hålla i pucken. Våga spela på bortaplan. Spela med pucken. När motståndarna har pucken har vi struktur. Vi har fem gubbar i centrala delar av planen. Motståndarna hamnar mest på utsidan och det får vi energi av. Att vi kommit dit vi är i dag beror på att spelarna är oerhört ödmjuka och tränar hårt för att utvecklas. Vi har högt i tak och det har skapat en väldigt stark grupp.”