Knapp förlust hemma mot BIK Karlskoga

5 mars 2021 22:12

Sen reducering av Alexander Lunsjö räckte inte..


Västerås - BIK Karlskoga 2-3 (1-0,0-1,1-2)

Första perioden

I den senaste hemmmamatchen mot Tingsryd visade Västerås upp ett gediget spel från målvakt till siste forward. En riktigt fin laginsats som borgade för en skön hemmaseger. Frågan inför kvällens match var om detta scenario kunde upprepades mot gästande BIK Karlskoga.

Svaret på den frågeställningen blev otvivelaktigt ett "Ja!". Västerås kom ut och var redo från första nedsläpp. Det tog inte lång tid innan Joakim Hilding fick ett fint läge att sätta pucken i mål men avslutet räddades.

Under periodens första fyra fem minuter kändes Västerås lite hetare än gästande BIK Karlskoga. Detta förändrades raskt då Västerås Alexander Lunsjö drog på sig en tripping. Tid 05:21.

BIK Karlskoga satte sin vana trogen snabbt upp sitt powerplay och Västerås box fick slita ordentligt för att hålla målet rent från påhälsning.

Strax därpå blev det hemmalagets tur att spela powerplay efter att BIK:s Victor Berglund dragit på sig en tvåa för fasthållning. Västerås fick aldrig något riktigt bra offensivt tryck i sitt powerplay som därmed slutade resultatlöst.

Men det skulle bli Västerås som gjorde det första målet. Lukas Zetterberg höll sig framme och snappade upp en puck som han raskt skickade in bakom BIK:s målvakt fram till 1-0. Mycket bra förarbete av Sam Marklund. Tid 14:00.

Efter ledningsmålet klev BIK Karlskoga fram lite mer offensivgt och fick ett och annat läge i fem mot fem som hotade mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse.

BIK fick även chansen till att avsluta perioden i spel fem mot fyra då Västerås Joakim Hilding ådrog sig två minuter för en slashing. Tid 18:17.

Trots att BIK fick bra tryck i sitt powerplay kunde Västerås än en gång hålla undan och därmed gå till pausvila med 1-0. Skott: 6-10

Andra perioden

BIK Karlskoga var det lag som tog tag i taktpinnen i inledningen av perioden. De lyfte ned spelet i offensiv zon om och om igen och ansatte Västerås ordentligt. Inte blev det bättre för hemmalaget då man drog på sig en utvisning i matchminut tjugosju. Det var Fredrik Johansson som fick sätta sig på botbänken(hakning, 26:26).

Än en gång satte BIK Karlskoga upp ett riktigt bra powerplay och skapade ett par lägen som var riktigt farliga. Men även nu kunde Västerås hålla undan utan att släppa in något mål i sitt boxplay.

Men målet skulle komma för BIK Karlskoga. Lite typiskt tillkom målet när Västerås hittat tillbaka spelmässigt och skapat några riktigt bra anfall. En förlorad sargduell vid offensiv blå gav BIK en spelvändning där Lukas Pilö fick åka in centralt i offensiv zon och avsluta med en riktig rökare. Den pucken såg nog aldrig Västerås målvakt Jesper Myrenberg. Ribba in! Tid 29:12.

Efter BIK:s kvittering kunde Västerås trots allt få lite bättre fart på sin offensiv igen och man skapade ett par lägen som borde resulterat i mål. Ett avslut i stolpen när BIK:s målvakt tappade position för en kort stund, som exempel.

Västerås fick chans till spel i powerplay två gånger om i slutdelen av perioden men lyckades inte alls förvalta detta på ett bra sätt.

En period där BIK Karlskoga inledde väldigt starkt men Västerås åt sig in i spelet allt som tiden gick i perioden. Skott: 6-11

Tredje perioden

Västerås hade säkert för avsikt att ta kommandot inledningsvis i den avslutande perioden. Visst försökte man men en tidig utvising grusade snabbt dessa planer(för många spelare på isen). Powerplay för fjärde gången i matchen för BIK Karlskoga. Med tanke på det tryck BIK satte i sina tidigare powerplay kändes det på förhand som att utdelningen skulle komma i denna spelform. Precis detta hände. Det tog bara tretton sekunder in i powerplay innan ledningsmålet rakades in bakom en överspelad Jesper Myrenberg. Målskytt Sebastian Fakt. Tid 42:22.

Västerås bet ihop och försökte hitta en väg fram till ett reduceringsmål men hade förfärligt svårt att komma fram till vettiga, farliga, avslut. I kraft av sitt ledningsmål började BIK Karlskoga spela med större marginaler i egen zon och gav inte bort några enkla puckar.

När klockan tickade upp mot halvtid i den avslutande perioden kom en olycklig incident. Västerås målvakt Jesper Myrenberg försökte spela ut pucken ur egen zon. Det gick inte bättre än att pucken fångades upp av en BIK-spelare strax innanför egen blå linje. Två passningar senare låg pucken ånyo bakom en chanslös Jesper Myrenberg. Det kan man kalla en snabb spelvändning! Målskytt för BIK Karlskoga blev Elias Ekström. Tid 49:15.

Efter 1-3 tog Västerås en timeout. Efter denna kom man ut med bättre fart och tog sig ned i offensiv zon. Tyvärr kom den förväntade anstormning av sig bara minuten senare på grund av ny utvisning för Västerås(F Johansson,tripping, 51:15). Istället för full fart framåt fick man strida för att inte släppa in ännu ett mål bakåt. Ett mål som definitivt stängt matchen. För fjärde gången denna kväll lyckades Västerås förhindra ett mål i numerärt underläge trots bra spel av gästerna.

Under några minuter såg Västerås aningen uppgivna ut. Kanske en eftergift för allt slit i boxplay. Minuterna rullade på och känslan var att BIK skulle kunna spela av matchen ganska enkelt. Men då hände det som så ofta händer i just ishockey. Västerås fick till ett fint anfall som avslutades mycket snyggt genom Alexander Lunsjö. Tid 58:08. Reducerat till 2-3 och två minuter kvar att spela.

Västerås lyfte ut sin målvakt och avslutade matchen med spel sex mot fem. Laget lyckades sätta lite tryck framåt och i matchens sista självande sekunder var ett kvitteringsmål inte långt borta. Skott: 8-8

Skott totalt: 20-29

Sammanfattning

Det började bra men någonstans på vägen tappade Västerås bort sin möjlighet att vinna matchen. Några olyckliga utvisningar och spelet i powerplay bidrog till detta. Tre powerplay-chanser som inte kunde förvaltas. Mot ett sådant spelskicklig lag som BIK Karlskoga behövs det verkligen utdelning i denna spelform när möjligheter ges. Gästande BIK Karlskoga nyttjade bättre de chanser som dök upp och avgick därför helt logiskt med segern.