Oerhört viktig seger borta mot Kristianstad
Publicerad: 2020-02-26
Sebastian Benker gjorde det viktiga 3-2 målet i tredje perioden.

Kristianstad - Västerås 2-5 (0-1,2-1,0-3)

Västerås kom till spel med en rad ordinarie spelare borta för skador, sjukdom eller andra orsaker. Då man endast hade tio forwards att tillgå fick backen Calle Ehrnberg ta plats som ytterforward i fjärdelinan tillsammans med junioren Oscar Hagelin.

Direkt efter nedsläpp så blev det Västerås som kontrollerade händelserna på isen. Hemmalaget Kristianstad såg förvånansvärt sävliga ut i sitt agerande. När det gått knappa fyra minuter drog Kristianstad på sig matchens första utvising(2 min, tripping) och Västerås fick därmed chans att ta ledning i matchen. Västerås provade denna gång med Simon Åkersström som point på blålinjen tillsammans med Lukas Zetterberg. Simon hittade fram med några passningar som Zetterberg provade att ta avslut på. Simon provade även själv att skicka iväg ett avslut från sin backposition. Även om det inte blev mål såg spelet rätt okey ut med denna nya konstellation i powerplay.

Västerås var det lag som fram till dess skapat mest och styrt spelet vilket gjorde det fullt logiskt att man kunde ta ledningen i matchen. Det var Kelsey Tessier, som djupt nere i anfallszonen, hittade upp med en passning mot Simon Åkerström som kom inåkande över blålinjen. Simons slagskott letade sig in bakom Kristianstads målvakt. Tid 07:19.

Matchen stod sedan och vägde utan någon riktig intensitet. Det var först när Västerås drog på sig en utvising i offensiv zon(Alexander Lunsjö, tripping) som Kristianstad började skapa lite målchanser. Det blev stundtals lite rörigt framför Jesper Myrenberg men Västerås kunde relativt enkelt städa undan i sitt boxplay.

Efter detta powerplay för hemmalaget fick Kristianstad lite mer fart under fötterna och tog sig oftare in i anfallszon för att leta lite avslut. Västerås såg dock ut att ha hygglig kontroll i egen zon och bjöd inte på några riktigt bra lägen för motståndarlaget. Skott: 12 -7

Västerås inledde perioden på bästa sätt. Efter ett anfall där man skickat in pucken framför Kristianstads målbur rullade pucken ut till en framstormande Kenny Källström som skickade in sin tredje fullträff för säsongen. Tid 21:59

Efter att Västerås utökat sin ledning till 2-0 hade man bra kontroll över skeendet på isen. Kristianstad hade, precis som i den första perioden, fasligt svårt att skapa något offensivt spel att tala om.

När Kristianstad dessutom drog på sig en utvisning(Amil Krupic,interference) med knappa fyra minuter spelade öppnade detta upp för Västerås att göra ett tredje mål och närmast stänga matchen. Västerås fick dock inte någon riktig ordning på sitt powerplay och därmed gled chansen till ännu ett mål ur händerna.

I takt med att tiden gick fick hemmalaget Kristianstad lite mer fart och började skapa lite lägen i Västerås zon. De skulle även belönas med ett reduceringsmål. Kristanstads back, Alexander Molldén hamnade bakom Västerås målbur. Därifrån petade han fram pucken mot närmsta stolpe. Jesper Myrenberg var med på den aktionen och satte ned klubban för att förhindra inspel mot slottet. Oturligt nog för Myrenberg styrdes pucken rakt på bladet till Kristianstads Dennis Svensson som kunde skicka in pucken fram till 1-2. Tid 30:18

Direkt efter powerbreak drog Lukas Zetterberg på sig en tripping nere i anfallszon(tid 30:44) och Kristianstad bjöds verkligen in till match. Kristianstad satte upp ett riktigt bra powerplay och det blev kaos i parti och minut framför Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Precis när Västerås blev fulltaliga uppstod nytt tumult framför Västerås målbur där spelare ramlade, slängde, sig åt alla håll och kanter. Ur detta tumult gled pucken ut till Kristianstads lagkapten Fredrik Hansson som ur liten vinkel kunde skicka in kvitteringen till 2-2. Tid 32:52. En kvittering som var välförtjänt sett till de chanser Kristianstad skapat under en intensiv period.

Om man nu trodde att hemmalaget Kristianstad skulle trumma på efter sitt kvitteringsmål, så trodde man fel. Istället blev det Västerås som åter tog tag i spelet ute på isen. Under periodens sista minuter var det mycket spel i Kristiandstads egen försvarszon. Skott: 16-9

Den som trodde att Kristianstad skulle komma ut och vara desperata i sitt spel, fick fel. Istället blev det gästande Västerås som från första nedsläpp i perioden styrde och ställde spelmässigt. Det tog dock fyra minuter in i perioden innan Västerås kunde nyttja ett av sina fina lägen för att återta ledningen. Målskytt blev Sebastian Benker efter fint förarbete av Kelsey Tessier. Tessier hittade fram med en passning in i slottet och Benker kunde trycka in trissan från nära håll fram till 3-2. Tid 44:15.

Kristianstad såg förvånansvärt loja ut även fortsättningsvis och tillät Västerås att styra spelet över hela isen. Kristianstad drog även på sig en utvisning(Amil Krupic, hakning) sju minuter in i perioden. Västerås lyckades inte sätta upp något bra powerplay vilket gjorde att måldifferens bara var ett upp när perioden bröts för powerbreak.

Direkt efter powerbreak bjöd Kristianstad Västerås på några frilägen inom en kort tidsrymd. Alexander Lunsjö förvaltade sitt friläge på bästa sätt genom att genant enkelt peta in pucken bakom duktige Christian Engstrand i Kristianstads målbur. Tid 51:51. Två mål upp och knappt åtta minuter kvar att spela. Skulle Kristianstad ta en rövare och börja köra nu då? Nej, så blev det inte alls. Västerås fortsatte att styra och ställa med det mesta på isen även efter sitt mål fram till 4-2.

Först när Västerås Simon Åkerström drog på sig en tvåa för fasthållning(tid 55:55) hettade det till nere i Västerås försvarszon. Då trampade hemmalaget gasen i botten och försökte verkligen skapa lägen för ett reduceringsmål. Med knappa tre minuter kvar lyfte man även ut sin målvakt och chansade med spel sex mot fyra. Det osade lite katt stundtals framför Jesper Myrenberg i Västerås kasse men denna kväll kunde man städa bort alla lösa puckar och hålla rent. Istället för reducering för hemmalaget kunde istället Västerås utöka till 5-2 i matchens slutsekunder. Detta genom William Wikman som lyckades skicka in pucken från väldigt snäv vinkel. Tid 59:20. Skott: 8-12

Summering

Denna vinst för Västerås ska inte underskattas på något sätt. Man kom till match med nytt manfall av spelare samt en formkurva som pekat nedåt länge. Att i ett sådant utsatt läge gå in och göra tre stabila perioder är riktigt bra. Kristianstad sprattlade till under några minuter i den andra perioden men sett till sextio minuters spel var insatsen klart godkänd. En seger lika viktig som nödvändig. Målvaktsspel, försvarsspel på en helt annan nivå än senast hemma mot Almtuna. Tyvärr fortsätter skador att spöka. Alexander Younan fick lämna matchen efter en olycklig kollision i den första perioden.