Förlust borta mot stabilt spelande Södertälje
Publicerad: 2021-10-09
Trots reducering till 2-4 i mitten av slutperioden orkade inte Västerås gå ifatt..

Södertälje - Västerås 5-2 (2-0, 2-0, 1-2)

En hygglig inledning på matchen för Västerås där det söktes ingångar i det offensiva spelet utan att lyckas nämnvärt. Även Södertälje inledde aningen trevande. Det tog dock bara tre minuter innan hemmalaget satte sig i förarsätet genom att göra 1-0 redan efter knappa tre minuters spel. Västerås ägde pucken och försökte sig på ett uppspel på högerkanten. Pucktapp och en snabb spelvändning där SSK:s Colin Smith serverades ett friläge och snyggt överlistade Johan Gustafsson i Västerås målbur. Tid 03:22.

Efter sitt ledningsmål var det fortsatt Södertälje som med viss regelbundenhet besökte Västerås försvarszon och där spelade runt och skapade målchanser. Inte på löpande band men tillräckligt för att dominera i det offensiva spelet.

Västerås fortsatte, som i matchen senast mot BIK Karlskoga, att bjuda på onödiga pucktapp i egen zon. Ett sådant resulterade i nytt mål för SSK då Albert Sjöberg fick pucken centralt i offensiv zon, avancerade någon meter framåt, och skickade in pucken fram till 2-0. Ett mål som Johan Gustafsson säkert vill ha tillbaka. Det var fri sikt mellan honom och skytten och skottet såg inte allt för märkvärdigt ut. Tid för målet var 16:38.

I slutminuten passade Västerås Logan Roe på att dra på sig en väldigt onödig utvisning för interference i egen zon. Spel fem mot fyra för SSK men inget mål innan perioden avslutades.

Utan att överdriva kan man påstå att Västerås var närmast uddlösa offensivt och hade det jobbigt med det defensiva arbetet. Skott: 15 - 4

Ännu en period där Västerås hade oerhört svårt att få ordning på sitt spel från egen zon. Södertälje spelade kontrollerat och inväntade Västerås på egen blålinje där de ofta kunde döda sina gästers försök till offensiv i ett tidigt stadium. Precis som i matchen senast hemma mot BIK Karlskoga hamnade Västerås ofta längs sargerna och fick väldigt svårt att komma till röda avslut.

Bästa chansen i perioden för Västerås kom tidigt då Anton Svensson blev frispelad och kunde åka i ensamt majestät mot SSK:s målvakt för avslut. Det gick inte bättre än att skottet tog i stolpen och därmed ingen reducering som hade varit ytterst välbehövlig.

Om Västerås brände sina få chanser var SSK dessto effektivare. Bara en knapp minut efter Antons missade friläge kom nytt baklängesmål. William Wikman drev upp pucken till höger i mittzon där SSK effektivt stoppade hans framfart. Istället djupt nedlägg i Västerås zon bakom mål, spel upp till back back, skottpassning mot Västerås mål och styrning fram till 3-0. Målskytt denna gång för SSK Emil Alba. Tid 30:34.

Ett mål som var typiskt för matchen denna kväll. Västerås försökte, körde fast, och Södertälje kunde utan att förta sig speciellt mycket spela sig fram till målchans, och mål!

Trots trygg ledning med 3-0 valde SSK att ta en timeout efter dryga tre minuters spel. Västerås började laborera lite med sin formationer för att få fram en förändring spelmässigt.

Västerås skapade fortsatt inte många riktigt heta avslut under perioden även om de lyckades förlägga mer spel i SSK:s zon. När väl förhoppningar fanns för en reducering för Västerås kom nästa kalldusch. SSK vann återigen puck i Västerås zon och från högra sarghörnet skickade SSK:s Brett Pollock in pucken framför Johan Gustafsson i Västerås mål. Där dök Daniel Gunnarsson upp för att bryta inspelet men styrde istället pucken in i egen kasse! Tid 38:26.

I slutminuten drog Lucas Zetterberg på sig en tvåa för slashing men bra boxplay räddade från nytt baklängesmål. Skott: 9-12

I inledning av perioden fick Västerås chans till spel i powerplay för första gången i matchen. Detta efter att Erik Ullman dragit på sig en två för interference. Tid 41:40. Trots uppställt spel i anfallszonen ville det sig inte. För nätt, för lätt, och för lite av det mesta. Men Västerås stretade på och belönades till slut med ett mål. Detta tillkom genom Mikael Frycklunds försorg efter bra förarbete av Ludvig Östman och Lukas Zetterberg. Tid 49:49.

Skulle Västerås kunna få lite nerv under matchens avslutande tio minuter i matchen? Ja, faktiskt! Med dryga sex minuter kvar lyckades Västerås trycka in ännu en reducering genom att skapa ett rejält tryck i anfallszonen. Efter en del biljardstötar framför mål hamnade pucken hos Jesper Johansson som behärskat lyfte in 2-4. Tid 53:24. Bara två mål upp och tid fanns för ännu en reducering.

Det hela kom dock av sig helt då Mathias From "åkte på" Södertäljes målvakt Nikita Tolopilo och därmed ådrog sig två minuters utvisning för goaltender interference. Tid 55:13. Även om "pååkningen" var ett rent skådespel från SSK:s målvakt ska man inte bjuda en målvakt denna möjlighet i det läge matchen var i.

Matchen avgjordes i det efterföljande boxplayspelet då Västerås bjöd på nytt misstag vid uppspel från egen zon. En klassisk indianare kunde därmed räknas in bland övriga bjudningar Västerås stått för under denna match. Södertälje tackade, tog emot, och petade enkelt in 5 -2 och stängde definitivt matchen. Målskytt Emil Alba. Tid 55:54.

Trots en ganska markant upprycking spelmässigt i den sista perioden var det fortsatt de egna misstagen som lade krokben för alla intentioner att nå poäng denna gång. Skott: 8-16

Summering av matchen:

Det var sannolikt mången Gulsvart supporter som ville se ett mer taggat och välsynkat lag som gick ut till kvällens match mot Södertälje. Så blev inte fallet. Istället fick de se ett Gulsvart som fortsatt hade svårt att spela sig ur egen zon, ta sig genom mittzon och in i anfallszon med puckkontroll, samt återigen bjöd på vekt försvarspel. Nya tag på onsdag!