GurkOlle välkomnar Daniel Öhrn

3 april 2019 15:00

Nu är det dags för år nya artikelserie "GurkOlle välkomnar", först ut är årets första nyförvärv, Daniel Öhrn.


-Hej Daniel, GurkOlle från Västerås IK!

-Tjenare!

-Sitter du bekvämt?

-Jarå, det är lugnt(skratt)

-Är du uppe i Timrå nu, eller?

-Jag är uppe i Timrå. Jag sitter och tittar på en karta över Timrå just nu.

-Jaha, okey!

-Är du född i Timrå, eller kommer du från en grannby?

-Man kan säga att jag kommer från Timrå. Någon kilometer från ishallen. Samhället heter Sörberge.

-Jag läser precis på sociala medier där en person, med anknytning till Timrå, skriver att ” i Daniel Öhrn har Västerås fått en klockren förste eller andrecenter”.

-Ja, men det var ju kul att höra!

-Jag har sett dig en hel del under säsongen när du spelat med Tingsryd och tycker att du varit ganska framträdande. Hur tycker du själv?

-Jo, jag tycker det har gått bra. Sen vill man alltid att det ska ännu bättre, men jag är väl nöjd ändå, tycker jag, med de här två åren. Har utvecklats.

-Om jag tittar på din stats över tid, du har rätt mycket assist!

-Jo, men jag har nog alltid varit mer framspelare men i år vart det mer mål än tidigare av någon anledning. Så det var ju kul det, faktiskt.

-Fick du en annan roll i laget eller sa man åt dig att gå mer på mål själv, skjuta oftare, eller?

-Nej, men alltså, för det första så fick jag en hyfsad start och fick göra ett par mål de första fem matcherna. Det hjälpte till, och sen, ändrade vi lite i powerplay, jag vart mer som skytt i powerplay. Det har jag inte varit förut. Har varit mer framspelare. Det var det som gjorde att jag fick göra fyra-fem mål i powerplay. Jag brukar annars göra ett eller två per säsong i den spelformen. Jag gjorde därför fler mål i special team än tidigare säsonger.

-Var det andra säsongen i Tingsryd som du fick den rollen i powerplay?

-Ja, man kan säga att jag har i hela mitt liv spelat på högersidan i powerplay för ett direktskott, lite grann, men nu spelade vi tvärtom så vi spelade en rightare där så spelade jag som leftare på bortre sidan. Det var det som vart skillnaden då jag har ett bättre handledsskott än slagskott(skratt) så då kunde jag komma in och skjuta ett handledsskott från den positionen. Tysta skott, som är vanligare nuförtiden. Det var väl det som gjorde att jag gjorde fler mål.

-Du vet att vi hade en annan spelare denna säsong som stod i samma position och prickade in puckar, Lukas Zetterberg?

-Ja, han känner jag väl. Han kan skjuta direkt! Han har ett av de bästa skotten jag sett! Det förvånar mig inte att han gjorde mycket mål.

-När du nu berättat om din roll i powerplay så kanske du blir vår näste ”Z” i den positionen?

-(Skratt) Du, det vet jag inte! Men, vi får se.

-Du spelade många säsonger i Timrå, men sedan drog du iväg till Norge och Sparta Sarpsborg!

-Ja, det hade mest att göra med att jag ville spela i en mer offensiv roll. Vi hade så pass bra lag i Timrå så det var inte alltid jag hade den rollen där. Då dök det upp en bra chans för mig och det blev ett bra val. Jag fick spela hur mycket jag orkade, i en mer offensiv roll, och det var perfekt. Det gick bra det året. Jag växte. Började tro mer på mig själv. Det bästa med den säsongen var nog att jag fick bättre självförtroende.

-Hur tycker du den norska ligan var jämfört med HockeyAllsvenskan?

-De bästa lagen i norska ligan håller hög allsvensk klass, skulle jag vilja säga. De har ekonomiska förutsättningar. Klubbar som Stavanger och Storhammar. De klubbarna är riktigt bra. Men samtidigt är det en ojämnare liga. Om jag inte minns fel så det lag som kom sist när jag spelade i norska ligan tog fem poäng. Vi vann en match mot dem med 13 -0! Nu vet jag att Västerås vann en match mot Pantern med stora siffor men det händer väldigt sällan i HockeyAllsvenskan. I den här serien, HockeyAllsvenskan, kan man aldrig vara säker när man möter något lag. Alla kan slå alla. Man måste vara ”på” för att vinna.

-Du mötte Västerås fem gånger totalt under säsongen. Hur upplevde du dessa möten?

-Västerås var det enda laget som vi inte tog poäng mot denna säsong. Västerås hade bra fart, väldigt snabba spelvändningar, ett modernt spel. Alla toppspelare spelade verkligen bra. Jag kände till alla toppspelare, utom Kalle Östman. Ett lag där de bästa spelarna är bäst, då blir det ofta bra. Jag tycker en sådan som Mikael Frycklund, som jag spelat med i Tingsryd, var fantastiskt bra. Speciellt efter jul, då var han riktigt bra. Kanske HockeyAllsvenskans bästa spelare. Jag tycker Västerås spelade en väldigt bra ishockey. Den hockey som Västerås spelade passade absolut inte oss i Tingsryd!

-Du kanske sett, eller hört, att Västerås värvat en till spelare under tisdagen. August Nilsson. Någon du känner till?

-Ja, alltså, jag vet ju vem han är men jag har dålig koll på honom som ishockeyspelare. Men jag har läst lite om honom. Jag har bättre koll på spelare som är i min ålder.

-Om vi utgår från det. Finns det någon spelare i nuvarande trupp som du känner igen.

-Den enda som jag spelat med är Jimmie Jansson. Han var ju i Timrå en halv säsong. Så Jimmie känner jag. Sen, alltså, jag vet ju vem de absolut flesta är. Fredrik Johansson har man mött ofta på isen och även träffat på någon upptaktsträff. Man har ju koll på spelarna, de flesta i alla fall.

-Sebastian Benker?

-Ja, han har jag koll på. Vi är nog i samma ålder!

-Okey, Daniel! Om du ska lyfta fram någon speciell egenskap hos dig själv.

-Jag tycker jag har bra spelsinne, och, bra ledaregenskaper. Jag jobbar hårt ute på isen.

-Vad finns det som du tycker kan utvecklas?

-Ja, det är nog egentligen, jämnheten. Jag tycker själv jag kan vara lite för mycket upp och ned periodvis under match, men, samtidigt har det blivit bättre efter mitt år i Norge tycker jag. Men där finns det nog ett steg till att ta. Jämnheten. Tränare jag haft har sagt att jag har ingen speciell spetsegenskap men samtidigt är det ingenting jag är dålig på. Det tycker jag är en ganska passande beskrivning av mig som spelare.

-Hur var det att komma in och spela i ABB Arena Nord?

-Det var bra tryck på läktarna i båda matcherna. Sen var kanske inte vi, Tingsryd, publiklaget nummer ett, precis, men det var bra fart på läktaren. Jag gillade hallen. Jag gillade att spela där. Det ska bli roligt att ha den som hemmaarena nu.

-Men du Daniel, vad vet du egentligen om Västerås?

-Inte jättemycket, men jag har en faster som bor i Västerås. Men jag har inte så jättebra koll. Jag har googlat mig till att Västerås är Sveriges sjätte största stad. Jag vet lite, men inte alls så mycket. Inte än.

-Du kommer nu in i ett lag som gjorde sportslig succé som nykomlingar denna säsong. Hur ser du på det inför nästa säsong?

-Ja, det gäller ju att bygga vidare på det som Västerås gjort bra. Det är det som blir viktigt för oss nya, att vi kommer in i det bra. Får en bra start. Tar över och fortsätter med en lika bra säsong igen. Det kommer vara tufft, men vi måste göra vårt bästa. Gör vi det så kan vi säkert bli lika bra.

-Supportrar förväntar sig att laget ska lyckas minst lika bra kommande säsong.

-Det är klart att det blir en annan kravbild till nästa säsong efter att man kommit trea som nykomling. Men det känns bara spännande och inspirerande. Man vill vara med på en sådan resa.

-Du vill vara med på en resa där man tar ett steg till, helt enkelt?

-Ja, det skulle vara fantastisk roligt!

-Supportrar vill veta lite mer om dig än det vi pratat om fram till nu. Har du någon skum, annorlunda, hobby du kan berätta om?

-Nej, egentligen inte! Det skulle vara golf, om man kan kalla det skumt(skratt). Det har jag spelat extremt mycket men skulle inte kalla det skumt. Annars har jag inget annat för mig.

-Hur ligger du till med handicap? 12 eller?

-Jag har varit nere på två men nu är jag på väg upp. Har väl tre nu. Men jag spelar så sällan nu. Jag är inte så duktig längre som jag varit tidigare.

-Det är inget annat som finns gömt i garderoben. Något du kan avslöja?

-Nej, det finns nog ingenting(skratt)

-Du som bor i ett landskap, Medelpad, med massor av fina fiskevatten. Fiskar du inte?

-Nej, väldigt sällan. Jag har släkt uppe i Kiruna och när vi är där kan jag pimpla lite på våren men inget annat, här hemma.

-Tittar du på film?

-Ja, det gör jag.

-Vilken genre gillar du då?

-Det där går i vågor men jag gillar Sagan om Ringen. Sådana filmer tycker jag är riktigt bra.

-Någon spännande TV-serie du följer, eller gillat?

-Alltså, jag har sett serien Vänner fyra varv.

-Fyra varv? Det blir ganska många avsnitt?

-Ja, det är tio säsonger med 20-21 avsnitt! Det blir runt 220 avsnitt som jag sett fyra gånger.

-Lärde du dig något av att titta på Vänner?

-(skratt) Egentligen inte, men, jag blev sugen att åka till New York!

-Nu måste du berätta lite om ditt civilstånd så supportrar slipper googla. Är du gift, förlovad, har du barn?

-Nej, nej, nej!

-Är du ungkarl?

-Nej, jag har sambo sedan åtta år!

-Kommer sambon flytta med när flyttlasset går till Västerås?

-Ja. Sambon pluggar, distans. Hon har ett år kvar på sina studier. Hon pluggar till hälsovägledare. Det är ju bra för mig!

-Är det något mer du tycker jag borde frågat dig?

-Nja, jag vet inte!

-Måste passa på att fråga hur det var att bo i Tingsryd?

-Jo, men det var bra. Jag är från Timrå, som inte är så stort, och sambon är från Skogen, en liten håla utanför Timrå, så det var inget problem att bo på liten ort.

-Du är ju van att bo i mindre städer. Det blir lite annorlunda när du nu flyttar till en hyggligt stor stad, Västerås.

-Det kommer bli bra, vi, jag ser verkligen fram mot det. Det kommer finnas mycket att göra i en större stad.

-Innan vi avslutar. Måste kolla med dig om du känner till några av alla duktiga spelare som haft Västerås som moderklubb?

-Ja, men alltså, Patrik Berglund och Mikael Backlund är ju båda därifrån. Och så förstås, Nicklas Lidström. Sedan kommer jag ihåg Söderqvist, Marcus. Det var någon ceremoni när vi var där med Timrå. Det var en spelare som spelat många säsonger. Då var det Fransson och Johan Jonsson som var med i Västerås. Jag tror Johan var härifrån. Att han spelade i Timrå.

(Här blev jag lite överraskade att Johan Jonssons namn plötsligt dök upp under intervjun. Vår gamle backkämpe och tillika min arbetskamrat på skolan. Något som jag var tvungen att berätta för Daniel. Gemensamma vänner, typ!)

-Du vet att Patrik Berglund är i Västerås just nu. Det finns supportar som när en dröm om att han ska signa oss till nästa säsong. Det skulle väl inte vara så dumt att få lira med honom?

-Han är nog lite för bra för att spela i HockeyAllsvenskan(skratt)

-Vad äter du helst?

-Grillad entrecote med klyftpotatis och tzatziki.

-Lagar du maten själv?

-Jo, men det gör jag, men det är nog sambon som lagar oftast, tror jag.

-Och nu till den viktigaste frågan under denna intervju. Hur många mål och assist kommer du göra nästa säsong i Västerås?

-Hm, jag hoppas på mer än vad jag gjort i år, så jag säger 15 mål och 20 assist!

-Då vill jag, avslutningsvis, tacka för att du tog dig tid att svara på alla frågor samt önska dig mycket varmt välkommen till Västerås!

-Tack så mycket. Jag kommer ned till Västerås den 15 april för lite materialprovning och sedan går flyttlasset i månadsskiftet april/maj.