Förlust hemma mot Tingsryd

23 november 2022 21:50

Västerås hamnade något överraskande i ett underläge med 0-3 efter drygt halva matchen spelad. Ett målmässigt försprång man inte orkade ta ifatt.


Västerås - Tingsryd 3-5 (0-1, 1-2 , 2-2)

Ett hårt skadedrabbat Tingsryd kom till match under onsdagskvällen. Dessutom med fem raka förluster i bagaget. Västerås behövde studsa tillbaka efter förlusten hemma senast mot Modo.

Första perioden

Det blev inte oväntat hemmalaget som dominerade puckinnehav och avslut men det blev gästerna som gjorde periodens enda mål.

Utan att briljera i offensiven kunde Västerås från första nedsläpp styra och ställa ute på isen. Spelet var oftast förlagt i gästernas zon utan att man för den skull lyckades komma fram till riktigt bra avslutslägen.

När man dessutom fick chansen till spel i powerplay förväntade sig nog hemmapubliken att utdelning i form av ett ledningsmål skulle komma. Så blev det inte. Det spel i numerärt överläge som helt gått i stå tidigare matcher fortsatte på samma tema. Ingen riktig het målchans skapades.

Västerås nötte på perioden ut men i slutminuten fick Tingsryd, för första gången i matchen, lite tryck offensivt. Det såg inte så farligt ut men skenet bedrog. Plöstligt hittade gästerna fram till ett fint läge och kunde hänga in matchens första mål(19:36). Målskytt för TAIF blev Elias Andersson. Skott: 15-6.

Andra perioden

Förhoppningar fanns hos hemmapubliken att Västerås skulle komma ut ordentligt taggade inför perioden med målsättning att ta tillbaka initiativet målmässigt i matchen. Den förhoppningen levde tio minuter in i perioden. Det började med att Lukas Zetterberg drog på sig 2+2 för högklubba. Fyra minuter powerplay för gästerna. Än värre blev det då Jimmie Jansson drog på sig en onödig interference bakom eget mål. Plötsligt fem mot tre för Tingsryd.

Västerås kämpade på bra och när Tingsryd själva drog på sig en tvåa för hög klubba(29:13) fortsatte powerplay med fyra mot tre för gästerna. Västerås klarade av att hålla tätt och såg ut att kunna gå för kvittering igen. Och visst anföll man. Men inte bättre än att Tingsryd kunde ställa om med en snabb spelvänding och sätta 2-0(30:02). Målskytt även denna gång Elias Andersson.

Men, det skulle bli än tyngre för hemmalaget. Först kontrade Tingsryd framgångsrikt där en spelare kom ren mot Johan Gustafsson. Alexander Lindlöf tvingades till en hakning med straffslag som följd för gästerna(33:22). Chans till att stänka in 3-0 och därmed ta rejält kommando i matchen. Men Johan Gustafsson i Västerås kasse ville annat och plockade enkelt avslutet. Hemmapubliken andades ut när faran var över. Trodde man.

Tingsryd vann strax efter puck efter offensiv tekning, skickade ett backskott mot mål, där pucken studsade och gav öppet mål för Tingsryds Joachim Nermark(33:26). 0-3 var därmed ett faktum i ABB Arena.

Med knappt två minuter kvar kunde Västerås äntligen hitta fram till nät bakom Tingsryd målvakt Daniel Rosengren. Ett långt uppspel från egen zon av Ludvig Jardeskog togs emot av Sakari Salminen vid offensiv blå. Snabbt in i anfallszon och där skickades pucken över till Isac Skedung som från nära hålla kunde reducera till 1-3(38:12). Det var sedan ytterst nära ny reducering när Sakari Salminen, i slutsekunderna, kom in framför mål men lyfte pucken i överliggaren. Skott: 18-12

Tredje perioden

Tufft läge inför den avgörande perioden. Två måls underläge och ett spel som hackade både offensivt och defensivt. Tingsryd fortsatte att spela tight och för att hitta öppningar till nya spelvändningar. Med knappa tre minuter in i perioden fick Västerås ordentligt tryck på sina gäster. Först skickade Trevor Cheek ett avslut som träffade bortre stolen. Alexander Lindelöf hämtad pucken, gjorde en åkning in central, och skickade iväg ett handledsskott mot mål. I röran av spelare framför mål lyckades Trevor Cheek styra in 2-3(43:34).

En perfekt start i perioden av hemmalaget och oceaner av tid för att hitta fram till en kvittering. Och nog försökte Västerås. Pucken ständigt i gästernas försvarszon. Många avslut mot gästernas burväktare. Men TAIF stångades, pustade, och kämpade storstilat runt eget mål och lyckades städa bort de flesta lösa puckar och returer framför näsan på allt mer frustrerade hemmaspelare.

Allt eftersom tiden gick pekade ändå det mesta mot att Västerås skulle nå en kvittering genom sin dominans spelmässigt. Naturligtvis blev det inte så denna dystra kväll för hemmapubliken. Tingsryd kom upp i ett av sina sällsynta besök i anfallszonen. Ett backskott, en styrning, och hux flux ny tvåmålsledning för gästerna(Christan Nyman, 53:18)

Västerås tog ut Johan Gustafsson med fyra minuter kvar och startade en intensiv jakt på ett nytt reduceringsmål. Och nära var det två gånger om(träff i stolpe och ribba) innan Anton Svensson kunde leta fram en retur och skicka in 3-4(58:20). Där och då mycket bendarr hos Tingsryd som i sin senaste hemmamatch tappade 2-0 till uddaförlust med 2-3. Skulle de återigen tappa möjligheten till tre poäng? Västerås öste på med sex man på isen, tog sig in i anfallszon igen, men en närmast huvudlös passning i anfallszon gav Tingsryd möjligheten att skicka in pucken fram till seger med 5-3(59:32) Skott: 44-21

Summering

En dålig dag på jobbet av Västerås. Mycket slit, mycket svett, mycket kämpa men för lite konstruktivt offensivt spel. Majoriteten av de avslut som togs var av digniteten "plockpotatis" för gästernas duktige målvakt Daniel Rosengren. Tingsryd spelade både klokt och smart. Gav ytor längs sargen men parkerade "bussen" i slottet framför mål när Västerås tryckte på som mest. Det lag som gör flest mål vinner matchen. Denna gång stod Tingsryd för flest mål och då har man förtjänat sina tre poäng.