Skön och efterlängtad seger borta mot Almtuna
Publicerad: 2021-02-24
Marcus Bergman stängde matchen med 3-1 i öppen kasse.

Almtuna - Västerås 1-3 (1-0,0-2,0-1)

Efter några riktigt svaga insatser på bortaplan ställdes Västerås nu mot ett lag man inte slagit på bortaplan sedan december 2014. Prognosen inför match därmed inte allt för positiv. Som tur var brydde sig inte spelarna om denna mörka historik utan gick ut och gjorde ett riktigt bra jobb från första nedsläpp.

Visserligen vann Almtuna skottstatistiken i perioden men det var Västerås som till stora stycken förde spelet ute på isovalen. Men att föra spelet är ingen garanti för att man gör mål. Detta fick Västerås erfara på det mer hårdhänta sättet. Marcus Bergman gjorde en mycket fin aktion i anfallson där han tog sig in i slottet och skickade ett avslut som prickade stolpen. Momentet efter var samme Bergman iblandad i en sargduell där en Almtunaspelare dråsade in i sargen. Domaren visade på utvisning och Bergman fick sätta sig på utvisningsbänken(boarding,17:27).

Naturligtvis lyckades Almtuna förvalta detta till ett mål genom ett backskott som tycktes ta sig igenom Jesper Myrenberg. Pucken droppade ned bakom Myrenberg och därefter gled trissan sakta in i mål. Målskytt för AIS Johan Eriksson,17:48). Istället för ledning 1-0 blev det istället mål i baken och ledning för hemmalaget. Det går fort i ishockey, som det brukar påstås.

Chansmässigt jämt i perioden även om det var Västerås som stod för mest puckinnehav. Skott: 9-5

Om det var rätt jämt chansmässigt under matchens första period förändrades detta radikalt till den andra perioden. Det var Västerås som tog tag i taktpinnen från nedsläpp och dominerade puckinnehavet stort perioden igenom. Västerås rullade på med det ena anfallet efter det andra och vid flera tillfällen fick man rejält tryck mot Almtunas mål. När Almtuna sedan drog på sig utvisning(Simon Löf, holding, 30:19) var det nog många Västeråssupportrar som förväntade sig ett kvitteringsmål. Så blev det inte. Almtuna kunde städa av sitt boxplay och fortsatt ledning för hemmalaget.

Någon minut efter att överlevt ett boxplay blev det Almtunas tur att spela powerplay då Västerås Gabriel Kangas drog på sig en tvåa för hakning, 33:01. Denna gång kunde Västerås ganska enkelt hålla undan i sitt boxplay. Desto närmre 2-0 till Almtuna när Västerås blev fulltaliga. Ett avslut mot mål och en retur ut till fri Almtunaspelare. Jesper Myrenberg kom upp med en riktigt stor räddning och räddade Västerås den gången. I anfallet efter fick Västerås äntligen lite flyt, tur, medstuds, då pucken till slut hittade fram till Filip Karlsson som kunde skicka in pucken fram till 1-1. Tid 35:27.

Dryga minuten senare var det dags igen. Nytt mål för Västerås. Denna gång var det Alexander Younan som drog iväg ett avslut från högerkanten, i höjd med tekningscirklen, och trissan for som en projektil in högt bakom Almtunas målvakt. Tid 36:42.

Direkt efter dessa två snabba mål skapade Västerås ett par lägen som kunde gett fler mål.

En spelmässigt klart godkänd period av Västerås som kunde vända matchen till egen fördel. Skott: 5-14

Västerås tog med sig det initativ man hade i period två ut till den avslutande perioden och satte omedelbart Almtunas försvar under stor press. Som en följd av Västerås energi och fart drog Almtuna på sig två utvisningar under periodens första tio minuter.

Västerås skapade några halvfarliga chanser men något mål blev det inte. Under sitt andra powerplay drog man dessutom på sig en egen utvisning. Spel fyra mot fyra en kort stund innan Almtuna fick spela fem mot fyra knappa minuten. Inte heller Almtuna kunde nyttja detta läge utan matchen gick vidare med uddamålsledning för Västerås med 2-1.

Almtuna, som spelade match under gårdagen, såg väldigt tröttkörda ut under den avslutande perioden. De orkade aldrigt riktigt flytta upp spelet för att på allvar hota med en kvittering. Med knappa minuten kvar chansade Almtuna med spel sex mot fem. Det gick som det brukar i denna spelform. Mål i baken, istället. Marcus Bergman jagade ifatt ett utlägg från egen zon, kom först på pucken längs sargen vid vänsterkanten, och skickade in pucken fram till 3-1 och tre poäng.

Då Almtuna mer en gång lyckats vända hemmamatcher mot Västerås till egen fördel under slutminuterna var det säkert många supportrar som höll andan fram till Bergmans 3-1. Tid 59:17

Skott: 6-9 Skott totalt: 20-27

Sammanfattning

Några mindre förändringar i formationerna och det gav resultat. Formationen med J.Johansson, F.Johansson och M.Bergman bra matchen igenom. Västerås orkade hålla uppe skridskoåkning och fokus i sextio minuter och bjöd inte sina motståndare något gratis. Det var helt enkelt en rejäl arbetsinsats av kollektivet Västerås där man med lite bättre flyt kunde seglat ifrån målmässigt redan i den andra perioden. Jesper Myrenbergs räddning innan Västerås kvittering till 1-1 kan ha varit direkt matchavgörande!