Tung förlust hemma mot BIK Karlskoga
Publicerad: 2021-10-06
Trots tidig kvittering till 1-1 i inledningen av andra perioden var man aldrig riktigt nära poäng i kvällens match.

Västerås - BIK Karlskoga (0-1, 1-1, 0-2)

Första perioden

Västerås kom till spel utan skadade Mathias From och Isac Skedung men istället fick juniorerna Erik Thorwalls, Filip Wiberg och Karl Persman chans till spel.

Inledningsvis var det riktigt bra fart på hemmalaget som under matchens första två minuter spelade sig fram till två bra avslutslägen. Marcus Bergman fick chans till avslut i slottet men fick ingen riktig träff på pucken. Strax efter skickade Ludvig Östman in en puck från sin backposition som träffade BIK:s målvakt, rullade längs dennes högra arm, innan pucken dansade iväg ned bakom målet. I matchens tredje minut slarvade Västerås vid egen blålinje och bjöd BIK:s Henrik Björklund på ett friläga mot Johan Gustafsson. Fin räddning både på Björklunds skott och efterföljande retur räddade hemmalaget från baklängesmål den gången.

Det blev Västerås som drog på sig matchens första utvisning genom Luvig Jardeskog(slashing) och BIK Karlskoga satte snabbt upp sitt powerplay och ansatte hemmalaget med hårt tryck. Lite tur och bra målvaktsspel räddade länge målet från påhälsning men med endast fyra sekunder kvar i boxplay vann BIK tekning, puck till back, ett ganska harmlöst skott, men där dök Mikael Eriksson upp och fick träff pucken som seglade förbi en chanslös Johan Gustafsson i hemmakassen. Tid 07:17.

Styrkta av ledningsmålet var det fortsatt gästerna som ångade på offensivt och ny utvisning för Västerås då Alexander Lunsjö liggandes vispade till med klubban och fällde en BIK-spelare i egen zon. Solklar tvåa för tripping. Nytt tufft boxplay för hemmalaget där BIK Karlskoga gång på gång spelade sig fram till avslutslägen. Suveränt spel i boxplay där forwards ständig lyckades komma i skottlinjen för sina motståndare förhindrade baklängesmål.

Mitt i perioden drog gästerna, genom Arvid Aronsson, på sig utvisning för tripping och chans till kvittering för hemmalaget. Inget riktigt bra powerplay där Västerås hade svårt att hitta fram till röda avslut.

BIK Karlskoga snäppet starkare i alla spelmoment under perioden mycket beroende på tidigt mål i powerplay som gav fin energi till gästerna. Västerås bjöd sina gäster på många felpass i egen zon vilket gjorde möjligheterna till egna snabba spelvändningar närmast omöjliga. Skott: 8-11

Andra perioden

Spelmässigt en betydligt jämnare period där Västerås fick en fin öppning genom mål av Alexander Lunsjö. Målet föregicks av rejält slarv i egen zon där BIK Karlskoga först fick chans till avslut men istället petades pucken ur försvarszonen och nämnde Lunsjö skrinnade över isen och skickade iväg ett avslut som letade sig igenom(!) BIK:s målvakt Lars Volden. Tid 22:05.

Även om spelet jämnade ut sig kändes det hela tiden livsfarligt när BIK Karlskoga gästade Västerås försvarszon. Det synkade inte riktigt i defensiven och hemmaspelarna hamnade ofta i rygg på sina motståndare. Vid ett tillfälle gick Västerås ut med tre man mot sargen men blev överspelade med närmast friläge för BIK-spelare som följd. Hemmalagets Jimmie Jansson bedömdes haka den friställde BIK:spelaren och nytt powerplay för gästerna. Tid 27:33.

Även denna gång lyckades BIK Karlskoga skapa en enormt tryck mot Johan Gustafsson i Västerås mål. Avsluten kom "från alla håll och kanter" och BIK lyckades hela tiden återvinna pucken för nya farliga avslut. Återigen oerhört bra spel i boxplay av Västerås räddade upp detta pikanta läge.

Med dryga trettioen minuter spelade drog BIK:s William Pethrus på sig en tvåa för slashing. Västerås fick därmed ny chans att spela powerplay och denna gång skapades lite mer tryck och chanser men utdelningen uteblev. Istället kunde BIK Karlskoga göra 2-1 efter en ganska märklig situation. En kontring i boxplay från gästerna där Västerås back Daniel Gunnarsson i sista ögonblicket lyckades få sin klubba klockrent blad mot blad mot sin motståndare och därmed avvärjde ett avslut. Domaren ville dock något annat och höjde armen för en avvaktande utvisning(slashing). Gunnarsson tittade förvånat bort mot domaren, glömde(!) att pucken låg lös och det var fortsatt spel. BIK:s Henrik Björklund passade då på att vispa in den lösa pucken fram till 2-1 för sitt lag. Det finns en grundregel i alla bollsporter som säger att man ska spela tills domaren blåser av. Bakläxa för det försvarsspelet med andra ord. Tid 33:27

Återigen en period där hemmalaget hade oerhört svårt att få grepp om sina gäster. I egen zon briljerade(!) man emellanåt med onödiga pucktapp och offensivt kom man aldrig förbi den uppställda försvarsmur BIK Karlskoga bjöd på. Gästernas markeringsspel i egen zon briljant och tvingade Västerås att spela pucken längs sarger. I slottet, den farliga zonen, var det stängt och tillbommat. Skott: 10-15

Tredje perioden

Inför den avslutande perioden hade säkerligen hemmalaget en gameplan. Ut och köra, spela lite mer fysiskt, ta sig in framför motståndarkassen, skapa lite trafik. Det gamla vanliga men ack så vitala just i spelet ishockey. Det gick inget vidare med den planen då BIK Karlskoga kom ut och spelade bort hemmalagets försvar omgående och utökade sin ledning till 3-1. Återigen gick man bort sig defensivt och en framstormade Albert Lyckåsen, från sin backposition, kunde enkelt skicka in pucken bakom en överspelad Johan Gustafsson i hemmamålet. Tid 40:20.

Några minuter senare valde Västerås att ta en timeout(43:06) för att hitta ny energi. Man började även kasta om i kedjeformationerna för att hitta något som kunde vända matchbilden till egen fördel. Men denna kväll blev ingen defensiv galakväll för Västerås. Med sex minuter spelade i peridoen lyckades man, återigen, schabbla med pucken och BIK Karlskoga tackade för kaffet, grädden, moset, och spelade oerhört snyggt in 4-1 genom ett snabbt passningsspel. Målskytten David Lilja hade bara att peta in pucken i helt tom bur! Tid 46:11

Västerås bjöds en sista chans att ta sig in i matchen då BIK:s Emil Öhrwall drog på sig en tvåa för tripping(50:14). Men närmare än ett rungade slagskott i överliggaren av Jimmie Jansson Lorek kom man inte och därmed blev man nollade i denna spelform för kvällen.

Tiden fram till Hesa Fredrik blev en akademisk historia. Västerås försökte, och försökte och försökte, men trots ett antal hyggliga lägen kunde man inte överlista duktige Lars Volden ännu en gång i matchen. Han lämnade matchen med en räddningsprocent på 96,67%! Imponerande. Skott: 12-7 Skott totalt: 30-33

Summering av matchen:

En mycket märkligt matchutveckling, får man nog säga. Västerås kom ut med fart och fläkt och åkte "åttor" runt sina motståndare under matchens första minuter. Men sedan tog det slut! Från att gästande BIK Karlskoga slängt in sitt ledningsmål satt de i förarsätet över hela isen i alla spelmoment på isen. Västerås fick ingen ordning på uppspel, ingångar med puck i anfallszon, hittade ingen väg in framför motståndarmålet, och syndade dessutom återkommade i egen zon med dåliga defensiva beslut. Svårt att avgöra om gästerna var helt briljanta eller om Västerås hade en väldigt dålig dag på jobbet. Oavsett vilket måste det bara konstateras att gästande BIK Karlskoga vann både rättvist och helt välförtjänt! Men, säsongen är inte över. Ny match mot SSK och redan där kan vinden vända.