Förlust i match tre hemma mot Björklöven
Publicerad: 2023-03-21
Uddamålsförlust i en match där gästande Björklöven dominerade spelet närmast matchen igenom. Två tunga skador på bärande spelare sved närmast mer än förlusten.

Västerås - Björklöven 2-1 (0-0, 0-2, 1-0)

Match tre i kvartsfinalspelet. Skulle Västerås komma ut starkt och sätta press på storfavorten Björklöven undrade många. Så blev det inte alls.

Den första peridon ägdes av gästande Björklöven på ett närmast överlägset sätt första femton minuterna. Utan en storspelande Johan Gustafsson kunde matchen tagit slut redan här för Västerås. Fram till dess hade Västerås faktiskt inte ett enda riktigt avslut mot gästernas mål. Anmärkningsvärt på många sätt.

Dessvärre räckte det inte med att gästerna körde över Västerås spelmässigt. Detsamma gällde det fysiska spelet ur ett negativt perspektiv. Tidig i perioden delade Lövens Daniel Rahimi ut en tackling som sänkte Nicholas Albano nere i ena sarghörnet i gästernas zon. Daniel Wessner, huvuddomare för dagen, hade tydligen ryggen mot händelsen och friade. Albano provade ett byte lite senare men fick kasta in handuken och uppsöka omklädningsrummet. Tyvärr stannade det inte vid det utan lite senare blev det transport till Centrallassaret med befarad hjärnskakning.

Nu räckte det inte med skador för Västerås i perioden. Med dryga fem minuter kvar att spela åkte Jimmie Jansson Lorek på en överkörning i mittzon och fick hjälpas av isen. Enligt de som befann sig nära avbytarbåsen var Jimmie "helt borta, groggy", när han leddes ner till omklädningsrummet. Även där befarades hjärnskakning även om tacklingen inte tog direkt mot hans huvud.

Två oerhört tunga avbräck för Västerås då just Albano och Jansson varit riktig bra de senaste matcherna.

Västerås fick i alla fall till ett trendbrott i spelet. Med spel fem minuter i powerplay fick Björklöven svår att skapa något offensivt. Ja, det var faktiskt så. Västerås hade nämligen stora problem att ta sig in i anfallszon i sitt powerplay! För att utrycka det milt var spelet i powerplay så uselt att alla klockor i Schweiz stannade. Under fem minuters spel i powerplay lyckades Västerås få till ett(1) avslut. Bevare oss väl… Skott: 3 - 17.

Matchbilden likartad som tidigare period. Visst hopp tändes för hemmalaget när Västerås för några minuter kom igång med lite offensivt spel. Lövens närmast ursinniga offensiv kom av sig för en stund. När Västerås fick en dubbelutvisning(29:54), Ludvig Jardeskog(interfernce) och Ludvig Östman(slashing) vägde spelet genast, och naturligt, över till gästernas fördel. Enormt hårt tryck mot Johan Gustafsson i hemmamålet. Det såg länge ut som att Västerås skulle klara av att hålla tätt i sitt boxplay men med någon ynka sekund kvar kunde Löven skicka in matchens första mål genom Gerry Fitzgerald(31:52).

Några minuter senare kunde samme spelare utöka ledningen för gästerna till 2 - 0 genom en snabb spelvändning(36:23). I slutminuterna fick Västerås chans till spel i powerplay men det gick inte så bra, kan man säga. Återigen närmast uddlöst. Skott: 8 - 13

Den tredje perioden blev en mer avvaktande och avslagen historia. Björklöven slog av en aning på sin offensiv och nöjde sig med att börja bevaka sin ledning. Västerås, å sin sida, hade fortsatt svår att få något större offensivt tryck mot gästernas kasse.

Men skam den som ger sig.

Västerås gav sig själva chansen genom att plocka ut Johan Gustafsson ur kassen med dryga tre minuter kvar. Friskt vågat är hälften vunnet, som klyschan säger. Till hemmapublikens glädje lyckades Västerås sätta hyggligt tryck i anfallszon och vaskade fram några heta avslut. Så heta att Lövens Daniel Rahimi drog på sig utvising(57:01). Med sex mot fyra kunde Västerås reducera genom Lukas Zetterberg som rakade in en retur(57:40).

Skulle Västerås verkligen kunna snuva gästerna på den kassaskåpsäkra seger de haft i fickan matchens första 56 minuter? Tyvärr grusade hemmalagets chanser till reducering genom en sällsynt onödig utvisning som Trevor Cheek drog på sig(58:59). Skott: 13 - 7

Summering

Som tidigare nämts ägde gästande Björklöven denna match spel och chansmässigt långt in i den tredje perioden. Att Västerås trots detta var väldigt när att gå ifatt under slutminuterna visar bara på hur oförutsägbar ishockey kan vara. Att förlora en match med endast uddamålet signalerar trots allt på att Västerås gjorde saker bra även denna gång. Johan Gustafsson var idag precis så "jävla bra" som vi all förväntar oss han ska vara i ett slutspel.