Seger hemma mot BIK Karlskoga
Publicerad: 2021-03-27
Omgång tre, av fem, och nu kom en skön hemmaseger.

Västerås - BIK Karlskoga 5-3 (1-1,2-1,2-1)

Båda lagen kom till spel för den tredje matchen i bäst av fem med spelare borta för skador. BIK Karlskoga saknade tre ordinare backar medan Västerås fortsatt saknade lagkaptenen Fredrik "Fredda" Johansson och Lukas Zetterberg.

Det inledande bytet bjöd på ett antal tuffa tacklingar och signalerade att båda lagen var redo för kamp. Märkligt nog avtog det fysiska spelet ganska snabbt och vi fick se två lag som spelade med större marginaler än tidigare. Båda lagen var noga med att inte tappa pucken på fel ställe och spelet blev stundtals lite avvaktande från båda sidor. Det lag som till slut tog tag i spelet blev gästande BIK Karlskoga som fick till några fina anfall där de satte rejält tryck mot Emil Kruse i Västerås målbur. Som en logisk följd av detta kom även ett ledningsmål för gästerna. Ett backskott, retur, och en fri Linus Karlsson kunde enkelt lägga in pucken bakom en överspelad Emil Kruse. Tid 06:08.

Vändningen i perioden kom när BIK Karlskoga drog på sig en utvising med för många spelare på isen. Tid 09:31. Visserligen fick inte Västerås någon riktig ordning på sitt powerplay men istället fick man lite momentum i det offensiva spelet. Gång efter annan lyckades man etablera riktigt fina anfall i motståndarnas försvarszon och skapade chanser. Efter flera fina offensiva byten kom till slut utdelningen. Sebastian Benker trampade in centralt i anfallszonen efter vunnen puck vid sargen. Benker lyfte in ett avslut som träffade(!) Alexander Lunsjö och pucken damp ned på isen. Först på pucken blev Lunsjö som med ryggen mot målet vispade till med en backhand och pucken gled in under Tim Juel fram till 1-1. Skott: 10-8

Det blev mer fart, fläkt, målchanser, utvisningar och mål i denna period. Mer av allt, helt enkelt. Båda lagen fick chans till spel under periodens första tio minuter utan att kunna förvalta detta. Spelet ute på isen förhållandevis jämt. Västerås kanske var lite hetare och därmed vann fler närkamper medan BIK Karlskoga aningen vassare i att skapa avslut mot mål. Det skulle dock bli gästerna som återtog ledningen i matchen. Västerås hamnade lite i tidsnöd i egen zon och började "kasta pucken" lite vårdslöst för att komma ur zon. Som en följd av detta bjöds BIK Karlskoga på en indianare där backen Karl Jonsson fångade upp pucken centralt i anfallzonen och skickade in en lyra mot Västerås kasse. Emil Kruse, med massor av spelare framför sig, hade nog hade ingen möjlighet att se den fladderpucken som letade sig in i nät. Tid 30:39.

Men Västerås svarade omgående. En spelvändningen, pucken in framför Tim Juel i BIK:s målbur, en styrning av Filip Karlsson, och pucken smet över mållinjen med minsta möjliga marginal. Bra förarbete av Marcus Bergman som genom sitt agerande skapade det kaos som ledde fram till kvitteringen. Tid 31:14.

Strax därefter drog Västerås på sig en ny utvisnig. Denna gång i anfallszonen där Joakim Hilding tappade skäret och i fallet slog omkull en motståndare(två minuter för tripping, 32:03). Gästerna satte upp en riktigt bra powerplay och det var riktigt nära med nytt ledningsmål för BIK Karlskoga. Västerås krigade dock förtjänstfull och kunde hålla undan.

Men det skulle bli värre innan det blev bättre. Ny utvisning av Västerås direkt efter tekning i egen zon. Henrik Hetta lite vårdslös och fick sätta sig två minuter på utvisningsbänken(hög klubba, 34:06). Ny chans för BIK Karlskoga i powerplay. Då dök han upp igen i boxplay, Alexander Lunsjö. En rensning från egen zon studsade ut ur Västerås försvarszon via en BIK-back. Alexander Lunsjö snappade upp pucken och kunde åka sig fri mot Tim Juel och skickade iskallt in pucken fram till 3-2 mellan dennes benskydd. Västerås för första gången i ledning i denna matchserie. Tid 34:56.

Västerås fortsatte att trycka på offensivt efter sitt ledningsmål och gästande BIK Karlskoga började se aningen slitna ut. En förklaring till detta kan vara att de matchade färre spelare till skillnad mot Västerås som rullade på med alla sina spelare. Trots att BIK Karlskoga vann skottstatistiken var Västerås hetast i det offensiva spelet. Skott: 6-13

Västerås fick en perfekt start på perioden. Laget ångade på offensivt och via ett backskott kunde Sam Marklund styra in ännu en puck bakom Tim Juel i motståndarnas kasse. Plötsligt studsade pucken rätt för hemmalagt. Tid 41:23.

De allra flesta väntade sig nog en anstormning av gästerna men den uteblev. Istället var det Västerås som fortsatte att pumpa på offensivt och gav därmed inte BIK Karlskoga utrymme till eget anfallspel. Hemmalaget visade enorm energi och jagade sina motståndare frenetiskt överallt på isen. Ur en sådan situation kom även 5-2. BIK Karlskoga förlorade pucken i egen zon vid vänstra sargkanten och unge backen Simon Edvinsson skickade iväg trissan mot Tim Juel. Ett icke alls märkvärdigt skott som hittade en väg mellan benen på en försvarande back och målvakt. Tid 55:01.

Där och då borde matchen naturligtvis varit stängd för kvällen men BIK Karlskoga gav sig själva lite hopp och matchen nerv igen genom Tor Immo. Immo åkte väl enkelt in i anfallszonen på högerkanten och tog ett avslut. Pucken seglade in, via stolpen, och reducerat till 3-5. Tid 55:41.

Skulle BIK Karlskoga kunna skapa ännu mer nerv och dramatik i en match som såg ut att vara avgjord? De försökte verkligen. Ut med Tim Juel och spel sex mot fem under matchens sista tre minuter. Trots bra tryck mot Västerås mål fick BIK Karlskoga aldrig tillräckligt bra avslutslägen och Emil Kruse stod upp bra på de skott som nådde fram. Skott: 11-13

Sammanfattning

Efter en lite trevande, men kontrollerad, inledning av Västerås åt laget sig in i matchen minut för minut. Trots ledningsmål för BIK Karlskoga, två gånger om, så fortsatte laget målmedvetet med det hårda jobbet över hela isen. Dagens arbetsinsats var i paritet med de bästa insatser vi sett under denna säsong. Det som imponerade mest var den fart laget hade i de flesta spelmoment där man helt enkelt "åkte sönder" sina motståndare. BIK Karlskoga fick aldrig tid att bygga det fina spel som de kan prestera. Idag var det "lagmaskinen Västerås" som levererade i sextio minuter.