Simon Åkerström klar för VIK

15 februari 2020 19:00

Med fem timmar kvar till deadline för övergångar spetsar sportchef Patrik Zetterberg VIK-truppen. Backen Simon Åkerström lämnar Ässät i finska högstaligan och är klar för Gulsvart.

-En spelare som kommer att göra oss bättre, säger Patrik Zetterberg.


Simon Åkerström, son till förre VIK-spelaren Roger Åkerström, gjorde tre säsonger i Hockeyallsvenskan innan han fick kontrakt med Ässät inför denna säsong. Först ett år i Vita Hästen, sedan två i Björklöven. Förra säsongen var han en av Björklövens bästa spelare, och tillhörde toppen av den interna poängligan med 26 poäng.

Den här säsongen har Åkerström spelat 28 matcher i finska högstaligan för Ässät, där det blivit tre poäng. Nu återvänder han alltså till Sverige, som ett nyförvärv i VIK.

-Simon är en spelskicklig back med ett bra skott. Kan användas i alla moment i spelet, allt från powerplay till boxplay. En spelare jag följt under några år. Dels för att jag spelat ihop med hans pappa, det blir andra generationen Åkerström i VIK. Simon gjorde det fantastiskt bra förra säsongen i Björklöven, och blev klar för Ässät i Finland tidigt. Där har istiden blivit mindre på slutet, vilket har gjort att den här möjligheten dök upp för oss. Han blev klar i elfte timmen, som det så ofta blir. Till slut gick det att lösa, säger Zetterberg.

Simon Åkerströms kontrakt med VIK är inte bara över denna säsong. Han spelar med Gulsvart även nästa säsong, och Patrik Zetterberg har mycket gott att säga om backen:

-En spelare som kommer att göra oss bättre, det är jag helt övertygad om. Det är bara att kolla på förra säsongen och poängen han gjorde. Det är en bra back på allsvensk nivå vi får in.

När anländer han till Västerås? -Han landar här på måndag eftermiddag, tränar tisdag och finns tillgänglig för spel på onsdag mot Timrå.

Patrik Zetterberg har gjort klart med en spelare till inför slutet av säsongen. Målvakten Elias Olofsson, som spelade med VIK J20 förra året och även var med A-laget en del, kommer tillbaka. Olofsson har spelat i division 1 med Köping i år. Nu är han klar för VIK, men med dispens att spela de två sista seriematcherna för Köping.

-En säkerhetsåtgärd vi gör här i slutet av säsongen. Köping har säkrat sitt kontrakt och har spelat klart på onsdag. Elias kommer spela de matcherna och sen ansluta till vårt J20-lag. Han ska träna och spela matcher där, samt finnas tillgänglig ifall vi får skador i A-truppen.

Elias Olofsson är förstaårssenior nu, men i J20 får man spela med en överårig målvakt och två överåriga utespelare. Dock ej i ett eventuellt kvalspel.