Gällande anmälan till Tävlingsnämnden
Publicerad: 2022-02-21
Information från Västerås IK.

Under förra veckan debuterade två ryska nyförvärv för Västerås IK. Svyatoslav Grebenshchikov under onsdagen borta mot Västervik och Ilya Arkalov under fredagen hemma mot Södertälje SK.

Västerås IK vann båda matcherna, 4-1 mot Västervik och 3-2 efter straffar mot SSK.

Under helgen informerades klubben att en anmälan skickats in till Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd, gällande att Grebenshchikov och Arkalov spelat utan att ha varit spelklara. Västerås IK har följt stegen nedan i säkerställandet av att spelarna varit godkända för spel.

EU-/Schengenvisum

Både Grebenshchikov och Arkalov har spelat i Europa tidigare under säsongen. Spelarnas klubblag i KHL, Amur Khabarovsk, har spelat i såväl Finland mot Jokerit och Lettland mot Dinamo Riga. I samband med det har spelarna sökt och beviljats EU-/Schengenvisum.

Måndag 14 februari – två dagar innan Grebenshchikovs debut

I dialog med handläggare från Migrationsverket får Västerås klartecken att ryska spelare genom sitt EU-/Schengenvisum får arbeta i Sverige om det gäller mindre än 90 dagar. Under samtalet med Migrationsverket konfererar handläggaren även med sina kollegor, och meddelar att Västerås IK kan använda spelarna som värvas utifrån dessa premisser. Västerås IK ser ingen anledning att misstro den kommunikationen från Migrationsverket.

I nästa steg har klubben även en dialog med HockeyAllsvenskans sportchef Erik Ryman, som är den från HA som har kontakt med Svenska ishockeyförbundet. Han återkopplar att han pratat med förbundet och att det inte finns några vidare synpunkter från dem än att spelaren skulle vara spelklar.

För att ytterligare säkerställa att dessa premisser gäller har Västerås IK kontakt med Svenska ishockeyförbundets Maja Beite, tävlingsadministratör/internationella övergångar. Klubben får till svar att kolla med Migrationsverket. Då detta redan gjorts med ett tydligt svar går Västerås IK vidare.

När sedan Ilya Arkalov värvas utgår Västerås IK från svaren och upplägget med Grebenshchikov då Arkalov precis som sin landsman har samma visum från KHL-säsongen i Amur Khabarovsk.

Måndag 21 februari

Under morgonen informeras Västerås IK:s sportchef Patrik Zetterberg av Timrå IK:s sportchef Kent Norberg att SHL-klubben fått samma besked av Migrationsverket, gällande sin KHL-värvning Ziyat Paigin – det vill säga att han kan spela på sitt EU-/Schengenvisum.

Med anledning av anmälan tar Västerås IK under förmiddagen ytterligare en kontakt med Migrationsverket. I den dialogen – som pågår fram och tillbaka under flera timmar – börjar Migrationsverket vackla i sitt från sitt svar måndagen den 14 februari. Myndigheten flaggar för att ett fel kan ha begåtts och att deras information från måndagen 14 februari kan revideras.

Dialogen är ännu inte avslutad, utan Västerås IK väntar nu på ett skriftlig svar från Migrationsverket huruvida beslutet från måndag 14 februari är fel eller inte.

Vad händer nu?

Ärendet kring matcherna mot Västervik och Södertälje befinner sig nu fortsatt hos Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd. Västerås IK har förmedlat ett yttrande baserat på informationen ovan som skickats in som underlag vid beslutsfattningen. Ett beslut om eventuell konsekvens väntas följa i veckan.

Beroende på vilket beslut Migrationsverket återkommer med riskerar Svyatoslav Grebenshchikov och Ilya Arkalov att missa ett antal kommande matcher. Om Migrationsverket tar tillbaka sitt ursprungliga godkännande behöver spelarna ett arbetstillstånd, där handläggningstiden normalt är tio dagar. När situationen kring ifrågasättandet av Migrationsverkets ursprungliga beslut aktualiserades ansökte Västerås IK om dessa arbetstillstånd.

Kommentar, sportchef Patrik Zetterberg.

— Vi befinner oss i en extremt märklig situation. Vi har handlat i god tro och utgått från det besked vi fått från Migrationsverket. Det är heller inte bara vi som fått det beskedet utan Timrå och ”Nubben” fick också samma svar. Vi har aldrig tidigare haft någon anledning att misstro besked från Migrationsverket, och litade på deras information även i det här fallet. Det är vår förhoppning att Tävlingsnämnden följer händelseförloppet i vårt yttrande och ser att vi agerat i god tro utifrån de svar vi fått.

Västerås IK