Förlust borta mot Vita Hästen
Publicerad: 2022-12-07
Västerås ägde mycket puck under hela matchen men Vita Hästen gjorde fler mål. Svagt powerplay bidrog till blytung förlust.

Vita Hästen - Västerås 3-2 (2-1, 0-1, 1-0)

Västerås kom till denna match med ett viss manfall. In i lagets fjärdekedja placerades juniorerna Karl Andersson och Alfred Aalto att flankera Emil Aronsson.

Cmores kommentator hävdade att det var en match med "bra fart". Detta kunde ifrågasättas. Från TV-soffan fick man ett annat intryck(kanske felaktigt) men det såg måttligt tempostarkt ut på isen från lagen. Västerås blev det lag som förde spelet medan hemmalaget ställde upp och väntade på eventuell spelvänding. Det blev också Västerås som fick göra det första målet genom Trevor Cheek(08:12). Uppmuntrade av detta ledningsmål fortsatte Västerås att kliva på i offensiv zon och bjöd genast(!) sina motståndare på ett läge att komma tre mot en. Hopplöst läge för Ian Blomquist i kassen som fick se avslutet från Hästens Sebastian Falk smita in vid första stolpen(10:07).

Efter målet fortsatte spelbilden som tidigare. Hästen backade av och Västerås fick åka runt ganska behagligt i anfallszonen utan att för den skull skapa riktigt bra avslutslägen. I slutet av perioden ledsnade tydligen hemmalaget på att bara vara i egen zon och lyckades etablera spelet offensivt. Med ett bristfälligt markeringsspel framför eget mål fick Sebastin Benker fömånen att skicka in 2-1 till sitt Hästen(18:43). Fint förarbete av Filip Lennström(!)

Rättvist eller inte så gick hemmalaget till periodvila med ledning 2-1.

Scenariot upprepade sig denna period. Västerås fick väldigt mycket speltid i offensiv zon. Vita Hästen ställde upp och lät gästande Västerås spela runt pucken och stängde oftast till möjligheten att hitta in i slottet med ett avslut. När hemmalaget inom en kort tidsrymd ådrog sig två utvisingar(Öhman, 26:46 samt Björkman, 27:44) fick Västerås ett fint läge att vända matchen till egen fördel. Spel fem mot tre i över en minut.

Dessvärre lyckades man inte allts skapa något av detta delikata läge. Faktum var att hemmalaget lyckades skapa den bästa målchansen under detta powerplay! Uselt är en rättvisande beskrivning av spelet i detta powerplay.

Men all heder till Västerås som stretade på trots att kreativiteten offensivt inte var direkt påtaglig. Lukas Zetterberg lyckades med en fin aktion där han slutligen rundade målburen och lade in pucken köksvägen. Jubel på Västerås avbytarbänk. Domarna ville dock annat. Eller möjligtvis situationsrummet. Målet dömdes bort då det ansågs att Isac Skedung stört målvakten.

Surt sa räven. Som tur var fick Västerås nästan omedelbart ny utdelning i form av mål. Trevor Cheek tog sin in framför målet och lyckades baxa in pucken. Kvitterat(34:15).

Först i slutet av perioden klev Vita Hästen upp och spelade lite offensiv ishockey. Under de avslutande tre fyra minuterna skrapade de fram några hyggliga avslutslägen. Skott: 9-13

Skulle Västerås hitta tillräckligt med energi för att driva på mot en ack så viktig trepoängare? Det var nära att Hästen återtog ledning inledningsvis i perioden men avslutet tog i överliggaren. Där hade Västerås välbehövligt medflyt.

Fem minuter in i perioden. Nytt powerplay för Västerås. Ny chans att sätta sig i förarsätet. Tyvärr nytt uddlöst powerplay där laget bara lyckades vaska fram en riktig målchans. Fortsatt oavgjort och helt öppet om vilket lag som skulle hitta fram till ett ledningsmål.

I ett offensivt besök, framför motståndarmålet, drog Alexander Lunsjö på sig en tvåa för slashing(49:40). Hemmalagets chans att avgöra. Och den chansen tog man. Snabbt uppställt spel, överspel genom slottet, avslut, styrning och mål. Inga krusiduller där. Målet styrdes in av Tim Wahlgen(49:49).

Västerås försökte givetvis trycka på offensivt men denna kväll såg det rätt segt ut på många händer och fötter. Det blev aldrig n¨ågon forcering att tala om. När Västerås dessutom drog på sig utvising (Jardeskog, 57:26) med två minuter kvar blev det godnatt.

Men Västerås skulle få en sista chans att rädda poäng i matchen. Precis efter laget blivit fulltaliga hittade de fram med en passning till Sakari Salminen som åkte sig fri med Hästens burväktare. Avslutet lyftes någon decimeter över ribban, tyvärr. Skott: 11-3

Summering

Väldigt svårt att analysera lagets insats denna gång. Mycket puckinnehav. Mycket spel i offensiv zon. Men väldigt dåligt utfall i form av riktigt bra målchanser, och mål. Dessutom lyckades laget denna gång gå bort sig ordentligt defensivt vid Hästens första två mål. Lägg därtill powerplay som kan benämnas "iskallt" så inser de flesta svårgheten att vinna matcher. Det finns en hel del förbättringspotential, kan man säga, om man vill vara positiv.