Västerås IK förlorade tungt hemma mot Västervik
Publicerad: 2018-12-16
Denna lördagseftermiddag 15/12 gästade Västervik ABB Arena Nord. Ett lag som Västerås mött och besegrat två gånger tidigare denna säsong. Bägge dessa matcher spelades dessutom på Västerviks hemmaplan. Därmed dags för tredje mötet och tredje segern för Västerås?

Västervik som fram till dagens match haft en jobbig säsong var i stort behov av poäng för att försöka göra ett avstamp från bottenregionen av tabellen. Förra säsongen slutade som bekant med kvalspel för att rädda nytt kontrakt. Något som Västervik, med tränaren Mattias Kallin i spetsen, inte gärna vill se en upprepning av.

Västervik kom till spel utan duktige Viktor Öhman som gjort återkomst i laget under brinnande säsong. Västerås saknade pålitlige poängspelaren Kalle Östman. I Västerås återkom Marcus Dahlbom mellan stolparna då Samuel Ersson lämnat för spel i junior-VM. Som backup till Dahlbom fanns den nyss kontrakterade artonårige Jesper Myrenberg som anslöt till spelartruppen för endast några dagar sedan.

Första perioden

Västerås började matchen aningen avvaktande och Västervik tog tillfället i akt att förlägga sitt spel i hemmalagats zon. Där virvlade man runt utan att direkt skapa några heta målchanser. Minuterna gick och hemmapubliken väntade på att hemmalaget skulle trycka gasen i botten och börja mala ned sin motståndare. Något som man gjort i många tidigare matcher på hemmais. När det gått drygt åtta minuter av perioden var det i stället gästerna som bjöds chansen att sätta ledningsmålet i matchen. Ett passivt försvarande Västerås tillät en Västervikspelare, Erik Gustafsson, att avancera oattackerad rakt fram mot Dahlbom och prickskjuta in pucken till 1-0. Knappt hade hemmapubliken svalt detta faktum innan en ny puck fick plockas ur nätet bakom Marcus Dahlbom. Denna gång tilläts en motståndare måtta skott mot mål från blålinjen. En liten skymning framför hemmamålvakten Dahlbom och pucken letade sig in i målet. Som målgörare noterades även denna gång Erik Gustafsson. Hans andra mål inom tidsrymden av endast tjugonio sekunder.

Om publiken förväntat sig en rejäl uppryckning av sitt hemmalag efter Västerviks mål blev de flesta nog besvikna. Visst försökte Västerås på sedvanligt maner använda fart och fläkt för att vända matchbilden till sin egen fördel. I dag fanns inte den grundläggande struktur i spelet som i tidigare matcher varit ett framgångsrecept. Det mesta gick helt enkelt i otakt. Västervik, å andra sidan, kunde börja spela mer avspänt med en tvåmålsledning i ryggen. Något de gjorde väldigt bra.

Skott: 7 -7

Andra perioden

Den andra perioden var endast nitton sekunder gammal då Västervik satte in det som sannolikt var nådastöten. Västerås slarvade vid ett försök att spela sig ur egen zon och vips vände Västervik tillbaka spelet där slutligen fristående Jens Holmström enkelt kunde piska in 3 - 0 till gästerna. Resterande tid av perioden bytte lagen chanser med varandra men inget mer mål tillkom. Västerås hade fortsatt oerhört svårt att sätta någon större press mot sina gäster som, genom sin ledning, tycktes spela väldigt avslappnat och med stor självsäkerhet.

Skott: 9 - 8

Tredje perioden

Nej, detta var inte Västerås kväll. När det gått endast tio sekunder av den sista perioden lyckades hemmamålvakten, Marcus Dahlbom, lyfta puck över sarg och plexi och drog därmed på sig två minuter för delaying the game. Inte den start Västerås ville ha när agendan var att försöka jaga ifatt motståndarnas målmässiga överläge. Västerviks powerplay var dock harmlöst och de fick inte iväg ett enda avslut under det spelmässiga övertaget. När Västerås blev fulltaliga, och de flesta trodde faran var över, kom i stället målet fram till 0-4. Västerviks Trevor Mingoia lyckades tråckla in pucken från snäv vinkeln nära mål samtidigt som Marcus Dahlbom screenades bort. Västerås protesterade och hävdade att Dahlbom blev utsatt för interference men domaren godkände målet. Dock vidtogs videogranskning.

Efter 0-4 fick Marcus Dahlbom lämna för unge Jesper Myrenberg. Jesper möttes av värmande applåder från hemmapubliken vid sin entre på isen. Det tog sedan endast 20(!) sekunder innan Jesper fick släppa in sitt första mål i den gulsvarta matchtröjan. Västerås tappade pucken strax innanför motståndarnas blålinje och Västervik kontrade snabbt med två mot en. Avslutet från Erik Ullman satt otagbart fram till 0-5. Bättre introduktion i ett nytt lag kan man få än vad unge Jesper Myrenberg nu fick.

Västerås försökte perioden ut hålla spelet uppe trots att matchen redan var förlorad. Publiken fick i till slut jubla åt ett hemmamål denna eftermiddag. Det var Anthon Eriksson som trampade fram och lyckades pillra in pucken bakom Viktor Östlund i Västerviks mål. Bortalaget var ofina nog att göra ännu ett mål innan matchen var över. Det var Alexander Lindqvist-Hanssen som skrinnade över hela isen innan han vek in framför försvarande back och elegant hängde in 6-1 till sitt lag.

Därmed var den långa fina hemmasviten om tio raka segrar bruten. Västerås får nu sikta in sig på att sätta upp en ny segerrad.