Överkörda av Björklöven
Publicerad: 2020-10-14
Marcus Bergman ende målskytt för Västerås.

Björklöven - Västerås 9-1 (3-0,4-1,2-0)

Efter den bleka inledning mot Timrå senast med två snabba mål i baken var avsikten denna gång att vara med från första nedsläpp för Västerås. Denna avsiktsförklaring bar under periodens första fyra fem minuter då Västerås lyckades sätta bra press mot Björklöven och vaska fram några bra avslutslägen. Men, några minuter senare stod det 2-0 till Björklöven och tillbaka på ruta ett.

1-0 till Björklöven tillkom efter ett nedlägg mot Emil Kruse som inte lyckades frysa pucken. Istället en lös retur rakt ut till Björklövens Tyler Vesel som i kamp med tre(!) Västeråsspelare lyckades få träff på returen och skicka in trissan i mål. Tid 05:02.

Västerås försökte trots denna motgång driva upp lite offensivt spel utan att få riktigt fäste i Björklövens zon. Istället kom 2-0 till hemmalaget efter ett skott utifrån dålig vinkel. Målskytten Oskar Steen blev nog lite överraskade att den pucken seglade in bakom en skymd Emil Kruse i Västerås kasse. Tid: 07:33

Efter dessa två mål blev det mest spel mot ett mål. Västerås lyckades knappt ta sig ur egen zon under långa stunder. Björklöven bara vända tillbaka, hela tiden, och ansatte Emil Kruse med nya avslut.

Inte blev det lättare för Västerås att värja sig när man dessutom drog på sig två utvisningar i tät följd(August Nilsson slashing, Anton Mylläri, holding) Löven satte upp en intensiv press och skapade läge efter läge. Emil Kruse stred tappert men till slut kunde Löven hitta en fristående Alex Hutchings som snärta in 3-0. Tid: 14:16.

Efter sitt tredje insläppta mål för kvällen fick Emil Kruse lämna över målvaktsjobbet till unge Jesper Myrenberg.

Innan perioden var över hade Löven skapat ytterligare en handfull avslut som kunde resulterat. Skott: 17-5

Björklöven inledde den andra perioden med att stänga matchen. Redan i den andra spelminuten av perioden skicka Carl Grundström in 4-0. Detta efter att han trampat in i anfallszon på vänsterkanten, letat en lagkompis för passning, men ångrat sig och istället skickade han in pucken förbi en överraskad Jesper Myrenberg. Tid 21:12

Några sekunder senare fick Västerås en liten tröstbiljett in i matchen. Domaren dömde straff till Västerås fördel och chans att spräcka nollan. Viktor Hertzberg lyckades dock inte överlista Lövens målvakt Kevin Poulin.

Västerås lyckades hålla spelet rätt väl uppe fram till powerbreak utan att för den skull hota riktigt allvarligt offensivt. Med åtta minuter in i perioden tändes dock en liten gnista hopp då Marcus Bergman, riktigt elegant, virkade in pucken till 1-4 i ett powerplay.

Sedan gick tåget, matchen. Inom loppet av 45(!) sekunder lekte Björklöven in tre(3) mål! En defensiv genomklappning av oanad magnitud.

Perioden vanns därmed av hemmalaget med 4-1 trots att skottstatistiken slutade helt jämt! Skott: 11-11.

Hopplöst och tröstlöst läge för Västerås inför den avslutande perioden. Björklövens spelade fortsatt avslappnat och vägvinnande men började spela lite för "snyggt" istället för att som tidigare bara klappa in puckarna. Västerås försökte göra en anständig avslutande insats i matchen. Stoppa blödningen, helt enkelt. Detta uppsåt fungerade fram till att Olle Liss klev in i skottsektorn, slottet, och avslutade kliniskt bakom en chanslös Jesper Myrenberg. Det bara "small till" så hängde puckuslingen inne i maskorna, igen! Tid: 51:17

Men den gode Olle Liss var inte nöjd med detta för kvällen. När Björklöven fick ett powerplay i slutminuterna passade han på att dundra in 9-1. En rackarrökare som endast Västerås Lukas Zetterberg skulle kunna matcha. Tid: 58:14 Skott: 14-10.

Skott totalt: 42 - 26

Summering

Trots en pigg inledning som ingav visst hopp rasade Västerås ihop i denna match. Återigen var det ett förvånansvärt passivt defensivt spel som gav Björklöven möjlighet att rycka åt sig en bekväm tvåmålsledning. Efter sitt andra mål var det Björklöven som ägde pucken, spelet, isen, matchen ända fram till slutsignalen. Västerås var stundtals inte ens "trea på pucken" och då är det jobbigt. Väldigt jobbigt. Som tur är förlorar man bara tre poäng vid förlust oavsett hur många mål motståndarna gör. Nu krävs det en rejäl uppryckning, på många plan, för att laget inte ska tappa chansen till en topplacering i ligan.