Skön bortaseger mot AIK
Publicerad: 2021-10-15
En stark mittenperiod, en stabil tredje, lade grunden till segern.

AIK - Västerås 2-5 (2-1, 0-1, 0-3)

Två lag med liknande start på seriespelet denna säsong. AIK klar förlust senast borta mot Västervik medan Västerås vann knappt hemma mot Kristianstad

Första perioden

Lite trevande inledning där AIK var det lag som oftast kom in i anfallszon med puck under kontroll. Men det blev Västerås som fick göra första målet. Det tillkom efter en vunnen tekning av AIK i Västerås zon men Västerås fick tag på uppspel mot back och kunde skapa en snabb spelvändning genom Marcus Bergman och Lukas Zetterberg. Det blev den sistnämnde som fick trycka in en målvaktsretur fram till 1-0 för Västerås. Tid 02:28

Trots tidigt mål för Västerås blev det AIK som efter detta tog över kommandot ute på isen. De skapade flera längre anfall med uppställt spel i Västerås zon och testade Johan Gustafsson med flera farliga avslut. I en sargduell vann AIK pucken och Västerås Ludvig Östman drog på sig en hakning. AIK ställde genast upp sitt powerplay och spelade skickligt runt pucken och kom till fina avslut. Med bara några sekunder av spelet fem mot fyra kunde till slut, helt logiskt, Max Lindholm skicka in kvitteringspucken närmast i tomt mål från högerkanten. Tid 13:44.

AIK fortsatte att trycka på och bara någon minut senare höll sig Max Lindholm framme och styrde in ett backskott fram till 2-1. Efter videogranskning bedömdes klubban varit för högt i luften och målet dömdes bort.

AIK lät sig inte nedslås utan fortsatte rulla ned i Västerås zon med det ena anfallet efter det andra och Västerås hade förfärligt svårt att ens lyfta pucken ur egen zon. Detta straffade sig till slut då AIK mycket välförtjänt kunde skicka in 2-1. Även denna gång var Johan Gustafsson rejält överspelad och kunde inte göra så mycket åt detta. Tid 17:38.

En period där Västerås tog ledningen men där hemmalaget AIK dominerade spelt rätt rejält perioden igenom. Skott: 11-5

Andra perioden

Den andra perioden bjöd allt mer på riktig ishockey med ingredienser som fysiskt spel och lite gruff efter avblåsningar. Det var helt klart Västerås sätt att försöka ta sig tillbaka in i matchen. Efter en förstaperiod där hemmalaget AIK ganska bekvämt fått diktera villkoren ute på isen blev det plötsligt rejäl kamp från båda lagen över hela isovalen.

Men det tog sin tid innan Västerås fick utdelning på alla de chanser man skapade. Två powerplay under första delen av perioden som inte blev bra, alls. AIK fick därefter chans till spel i powerplay men denna gång kunde Västerås täta till och undvika nytt baklängesmål.

Västerås saknade defintivt inte chanser att kvittera under periodens första hälf. Jesper Johansson kom först på en målvaktsretur men fick se sitt skott ta i överliggaren. Anthon Svensson snappade upp pucken nära AIK:s målvakt men avslutet blev lite för vekt. Även Mattias From hade ett fint läge att göra mål då han nyttjade AIK:s slarv i egen zon men ny målvaktsräddning. Anthon Svensson fick lite senare ett friläge från mittzonen men även denna gång blev avslutet lite väl vekt. Besviken åkte nämnde Svensson till båset och slog irriterat igen båsdörren efter sig. Men han fick strax därpå jubla då Mikael Fryklund plockade upp en målvaktsretur och föste in pucken fram till 2-2 och kvitterat i matchen. Tid 32:52. Förarbetet av Ludvig Jardeskog inte att förglömma. Efter vunnen tekning transporterade Jardeskog pucken framåt och tog ett avslut mot AIK:s målvakt. Det var den retur som då uppstod som Frycklund påpassligt förvaltade på bästa sätt.

I slutet av perioden drog Västerås på sig en rätt onödig utvising bakom AIK:s mål(Lavoie, tripping. 37:23) och AIK fick chansen till powerplay och återtagen ledning. Återigen slet Västerås berömvärt och fick kunde även denna gång stå emot AIK:s tunga powerplayspel. Skott: 15-16

Tredje perioden

Västerås fick en fin inledning på den avslutande perioden. En spelvändning där Lukas Zetterberg transportade puck genom mittzonen, lade över pucken till Ludvig Östman som i höjd med tekningscirkeln i offensiv zon droppade bak trissan till Alexander Lunsjö. Lunsjö plockade med sig pucken och fri med AIK:s duktige målvakt Pavel Khomchenko lekte han in pucken i mål med en snygg liten fint. Tid 41:18.

AIK fick sannolikt lite panik då de kände att matchen var på väg att glida dem ur händerna och började köra ordentligt offensivt. Det fina offensiva spelet från den första och andra perioden var dock som bortblåst och Västerås kunde hela tiden stoppa AIK:s framstötar och lyfta ut pucken ur egen zon. Faktum är att AIK kom knappt fram till ett riktigt farligt avslut under matchens avslutande period. Istället stressade avslut som ofta blockades av försvarande spelare i Västerås och sedan ut med pucken ur zon, igen.

Tiden gick, AIK allt mer frustrerade, men Västerås bara fortsatte, tålmodigt, att chippa ut pucken, åka och byta, och därmed förstöra AIK:s alla ambitioner till framgångsrikt offensivt spel.

Med drygt två minuter kvar ryckte AIK målvakten och lyckades sätta upp visst offensivt tryck i spel sex mot fem. Ett backskott från AIK fastnade på Västeråsback, blev till spelvändning tre mot en och tomt AIK-mål, och Alexander Lunsjö valde att lägga in trissan i nät själv fram till 4-2. Tid 58:05.

Men det skulle komma mer. Ny spelvändning där Jesper Johansson kom i en två mot en med William Wikman. Jesper chippade över pucken till William Wikman som tog i för "kung och fosterland" och skickade upp pucken i högra krysset med ett vinande handledskott fram till 5-2. Tid 58:48. Skott 14 -10.

Summering:

Västerås förstaperiod lovade inte seger denna afton. Trots tidigt ledningsmål gav man genast bort initiativet till AIK som dominerade rätt rejält under den inledande perioden. Västerås ut som ett nytt lag till andra perioden och gjorde matchen jämn på alla plan. Med tidigt ledningsmål inledningsvis i sista perioden spelade sedan Västerås en smart defensiv som AIK aldrig kom till rätta med. Västerås vinner inte på något sätt oförtjänt och tar med sig tre poäng och ett stärkt självförtroende inför kommande omgångar.