Veckans spelare från WALL OF FAME
Publicerad: 2019-10-31
Det har blivit dags för Uno "Garvis" Öhrlund

För oss som haft förmånen att se och uppleva hockey under 50- och 60-talet, så är det inget snack om saken. "Garvis" är den störste VIK-aren genom alla tider. Absolut inget negativt om Nicklas Lidström, en av världens 2-3 bästa backar någonsin, men "Lidas" hade ju sin peak i Detroit. "Garvis" var VIK-are
genom karriären. Bortsett från en udda säsong i Tingsryd i slutet av 60-talet.

"Garvis" Öhrlund inledde karriären som center, 17 år gammal i IFK Västerås div.3-lag 1954. Han sopade in 17 mål och vann skytteligan. Tillräckligt för att VIK skulle fatta vilken blivande stjärna man hade i staden. Året efter blev det VIK och med "Garvis" som drivande så vann VIK serien och tog klivet upp i Allsvenskan.

"Garvis" blev det kompletta paketet, från att ha varit något av
superstjärnan i VIK. Han var litet grann som Sven Tumba, tog pucken och åkte tills han antingen gjorde mål eller tappade trissan. Med åren utvecklades dock "Garvis" som spelare och han var med sin tyngd, styrka, teknik och skridskoåkning oerhört svårstoppad.

Från att ha varit en utpräglad center, så kom landslagets ledning med genidraget. Inför VM i Colorado Springs 1962, så flyttade man ut VIK-forwarden som ytterforward, där han tillsammans med en annan "Garvis" - Eilert Määttä, underordnade sig storstjärnan Sven Tumba. Den trion var tongivande då Tre Kronor vann VM-guld och man var inte inne på isen vid ett enda baklängesmål!

Men "Garvis" fortsatte att utvecklas och blev prototypen till en riktig powerforward. Han var med och vann VM-guld 1962, VM-silver 1963, VM-brons 1965 och OS-silver 1964. Han blev dessutom uttagen till Sveriges All Star Team - på två platser samma år! - och vann den allsvenska skytteligan.

1966 lockade dock hårdsatsande Tingsryd och kom med "an offer you can´t refuse". Det blev ett mellanår i div.2, där "Garvis"
dundrade in 33 mål, innan det blev en snabb återkomst till VIK. 1970 blev året då det började bli dags att "varva ner", som termen är. Det blev några avslutande säsonger för Surahammar, Arboga, Skogsbo och Morgårdshammar, innan karriären avslutades 1974. Detta efter 15 säsonger i VIK, med 251 serie-matcher och 213 gjorda mål.

Att "Garvis" dessutom var en alldeles lysande mittback i VIK:s div.2-lag i fotboll och dessutom en anfallare av hög klass
i IFK:s bandylag, blir ett tillägg och ett fint slutbetyg på VIK:s bäste spelare genom alla tider!

Bo Wallin