Publicerad: 2020-10-28
Anton Mylläri gjorde första målet i matchen.

Västerås - Väsby 4-3 (2-0,0-1,2-2)

Västers kom till spel med mycket att bevisa. Storförlust senast hemma mot Vita Hästen och nu chans till revanch mot nykomlingen Väsby.

Västerås tog tidigt tag i spelet och ansatte gästande Väsby för ganska hårt tryck. Det behövdes dock spel i fem mot tre innan Västerås kunde göra sitt första mål för kvällen. Det var backen Anton Mylläri som fanns med på en retur framför kassen. På något sätt lyckades han tråckla in pucken från nära håll. Tid 06:55.

Efter tolv minuter spelade kom även 2-0 till Västerås. Detta efter ett fenomenalt förarbete av William Wikman. Han förde in pucken i anfallszon. Förlorade pucken som hamnade bakom Väsbys målbur. I kamp med Väsbyspelare lyckades Wikman vinna tillbaka pucken och spela fram till Isac Skedung fram mål. Skedung missade sitt försök till avslut(!) men pucken rann över till andra sidan målgården där Anthon Eriksson kunde stöta in trissen i öppet mål. Tid 12:02.

Bara dryga minuten senare blev det Västerås tur att spela i tre mot fem. Upprinnelsen till detta var att Daniel Öhrn drog på sig en utvisning för tripping i egen zon. I frustration skickade han pucken i sargen efter avblåsning. Detta föranledde huvudomaren i matchen att lägga till två minuter för Abuse. Tid 13:33.

I det efterföljande spelet, fyra mot fem, hade inte Västerås några som helst problem att försvara sig. Värre blev det dock när Anthon Eriksson drog på sig en utvisning i offensiv zon för hakning. Väsby fick därmed chans till spel fem mot tre i två minuter. Tid 14:41

Västerås lyckades städa av spelet i detta numerera underläge och kunde senare gå till pausvila med en bekväm och rättvis ledning med 2-0. Skott: 8-7

I denna period visade Västerås stundtals klasskillnad gentemot sina motståndare Väsby. Periodvis naglade man fast sina motståndare i egen försvarszon och skickade iväg flera avslut som kunde resulterat. Västerås fick faktiskt in 3-0 via Marcus Bergman men domaren tog en videogranskning och målet dömdes bort. Trolig orsak kontakt med målvakt i målgården.

Trots Västerås spelmässiga dominans blev det gästande Väsby som gjorde första målet i perioden. Det tillkom efter en situation där Väsby erövrade puck i Västerås zon och man hittade fram med ett avslut närmast mitt i slottet. Målskytt för Väsby var Johannes Nilsson. Tid 36:37. Ett mål som underströk att minsta slarv eller ouppmärksamhet i egen zon kan kosta dyrt.

I slutfasen av perioden uppstod det lite "gurgel" vid framför Väsbys mål och domaren hittade tre utvisningar. Anthon Eriksson i Västerås(roughing) samt Jacob Spångberg och Tobias Lindberg, både för roughing. Tid 39:54

En period där hemmalaget dominerade spelmässig långa stunder utan att få utdelning på alla chanser man skapades. Skott: 18-7

Västerås fick chans till spel fem mot tre inledningsvis i den sista perioden. Detta efter att Väsbys Christoffer Gozzi dragit på sin en utvisning för slashing efter endast sexton sekunders spel. Precis som i första perioden passade Västerås på att utnyttja detta fina läge. Det var Sebastian Benker som höll sig fint framme på en målvaktsretur och elegant lyfte in pucken högt vid första stolpen fram till 3-1. Tid 41:45.

Men det skulle komma mer. Västerås hade forsatt spel i powerplay, nu fem mot fyra. Nytt avslut. Ny retur, och denna gång var det Viktor Hertzberg som kunde vispa in pucken fram till 4-1. Tid 42:03.

Där och då borde givetvis matchen varit stängd och resten av speltiden mest varit en defilering mot tre friska och välkomna poäng. Men Väsby ville annat. Mindre än en minut efter Västerås 4-1 spelade Väsby sig fram till ett läge i slottet. Sebastian Bengtsson snappade upp en retur och kunde retfullt enkelt lyfta in 2-4. Tid 42:58.

Skulle Västerås ännu en gång "rasa ihop"? Frågan ställdes på sin yttersta spets när Väsby ånyo reducerade. Denna gång genom Joakim Axman. Ett mål som tillkom direkt efter förlorad tekning i egen zon. Joakim tog helt enkelt pucken förbi försvarande backar och lyfte mycket snyggt in reduceringen fram till 3-4. Tid 45:09.

Men denna kväll lyckades Västerås hantera sina motståndares försök till anstormning och kvittering på ett förhållandevis bra sätt. Det blev visserligen rätt "hett om öronen" under matchens skälvande slutminuter. Väsby gick då all in med uttagen målvakt. Spel sex mot fem och det var minst sagt med lite darr på ribban som Västerås till slut kunde kassera in tre friska poäng. Skott: 13-7

Skott totalt: 39-21

Summering

En match där Västerås stundtals dominerade spelet och skeendet på isen med fast hand. Trots detta lyckades man försätta sig i en brydsam situation då man tillät Väsby att snabbt reducera fram till 3-4. Med 4-1 tidigt i en avslutande period ska man kunna stänga ner sina motståndare bättre. Emil Kruse i målet sysslolös långa stunder men tvingades ändå till några riktigt fina räddningar.