Förlust borta mot Östersund
Publicerad: 2022-11-30
Det blev ingen uppföljning av den fina insatsen senast hemma mot Djurgården. Istället en tung förlust i en match där det offensiva spelet visade tydliga brister.

Östersund - Västerås 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)

Tredje matchen mellan lagen denna säsong. En seger var inräknad. Skulle Västerås rida vidare med samma intensiva vägvinnande spel som senast hemma mot Djurgården? Marcus Bergman klev av innan match och därmed flyttades unge Filip Wiberg in i kedjan med Frycklund och Zetterberg.

Det hann gå ganska precis fyra sekunder innan Ian Blomquist fick göra en riktigt fin parad. Detta efter att Ludvig Östman slarvat med passningsspelet och friställde två Östersundsspelare framför eget mål.

Fortsättningen blev inte så mycket bättre för Västerås under matchens fyra fem minuter. Tre gånger skickade man iväg pucken till icing under matchens inledning. En indikation på att passningsspelet inte var kalibrerat.

Västerås fick chansen att komma in i matchen då Östersund drog på sig matchens första utvisning. Och visst skapade Västerås lite tryck men dessvärre blev Trevor Cheek lite väl het på en retur och fick sätta sig på utvisningsbänken(slashing). I spelet fyra mot fyra gick Västerås bort sig fullständigt i egen zon och bjöd Östersunds Karls Johansson fri gata fram mot Ian Blomquist. Avslutet satt stenhårt i nät och ledning till hemmalaget(12:42).

I den senare delen av perioden fick Västerås ny chans att spela powerplay(15:44) men inte heller denna gång kunde man kapitalisera på denna möjlighet. En period som var väldigt chansfattig men det blev Östersund som nyttjade ett av de få lägen som dök upp. Skott: 7-10.

En sekvens två minuter in i perioden som skulle visa sig bli matchavgörande. Två Västeråsspelare utvisade, samtidigt. Ytterst sällan man ser detta. Två förseelser som inträffade i mittzonen inom några meter. Jesper Kokkonen, hakning och Isac Skedung, tripping. Spel fem mot tre för hemmalaget.

Till en början såg det inte ut att hända så mycket i denna spelform då Östersund bara flyttade pucken runt runt i dryga minuten. Men skenet bedrog. Plötsligt hittade man fram med en passning till Henrik Marklund som helt fristående kunde pricka in 2-0 till hemmalaget(23:05). Ian BLomquist chanslös på det snabba avslutet från nära håll.

Västerås försökte komma igång med sitt anfallsspel men det mesta gick i otakt denna kväll. Detta accentuerades av skottstatistiken som blev 5-5 i perioden. Skott: 5-5

Västerås fick lite bättre fart i anfallsspelet under den avslutande perioden. Till viss del beroende på att hemmalaget spelade lite försiktigare för att säkra bakåt. Västerås fick genom sitt lite mer energiska spel möjlighet att spela två powerplay då först hemmalagets Oscar Plentler(46:56) och lite senare Linus Rotbakken(53:39). Tyvärr var Västerås spel i powerplay fortsatt satt ur funktion och Östersund kunde fortsatt hålla undan.

Västerås fortsatte att jaga en reducering och det blev till slut Trevor Cheek som lyckades med detta. I spel med sex man mot fem klev Cheek in från vänstra tekningscirkel och drog iväg att avslut som smet förbi duktige Isak Mantler i hemmakassen(57:57).

Skulle Västerås orka forcera in en kvittering? Så blev inte fallet. Som så många gånger förr i denna spelform kunde motståndarna peta bort pucken och förpassa den in den tomma kassen på andra sidan isovalen. Inte bara en gång, utan två gånger. Matchen slutade därmed med 4-1 till hemmalaget efter att Linus Lundström(58:26) och Johan Mörnsjö(58:41)) gjort sina mål i den övergivna målburen. Skott: 7-13

Summering

Västerås som lag är verkligen instabila för tillfället. Att det kan skilja så mycket i prestation mellan matcher är närmast ett mysterium. Fortsätter denna spelmässiga kräftgång kan det bli en mental uppförsbacke av kollosalformat. Som tur är blir det ny match redan på fredag hemma i ABB Arena Nord. Blir det AIK som får sota för kvällens mindre smickrande insats? Östersund spelade av denna match på ett kontrollerat sätt och deras seger var hur rättvis som helst.