IK Pantern-Västerås IK 2-5
Publicerad: 2019-01-19
Vinst borta mot IK Pantern på fredagskvällen, efter fyra raka borta förluster visade Gulsvart att man verkligen vill styra matchen och ta med 3 poäng hem till Västerås.

Benker, Benker, Benker! Så kan man sammanfatta matchens första tre minuter. Redan efter tretton(!) sekunder gjorde Sebastian Benker matchens första mål genom ett friläge. En hög lyftning från egen zon, av Fredrik Johansson, snappades upp av Benker som skrinnade ifrån sin uppvaktning och stänkte in 1-0 till sitt Västerås. Det tog inte lång tid innan scenariot upprepade sig.

En snabb spelvändning från egen zon där Jonas Liwing smekte fram en passning till Sebastian Benker som fick nytt friläge mot Lars Volden i Panterns kasse. Denna gång räddade Volden skottet och på returen sköt Benker pucken via insidan på bortre stolpen och ut! Ett byte senare serverades Benker en passning mitt i slottet, sopren framför Volden, men denna gång fick han inte träff på pucken.

Mellan dessa Benker-lägen stack Pantern upp med ett halvt friläge där Lukas Haudum fick chansen till kvittering men avslutet gick utanför.

Efter den chansrika inledningen stillade sig spelet en aning och Pantern försökte hitta fram till en kvittering. Västerås jobbade starkt defensivt och bjöd inte på någonting. Efter powerbreak hände det mycket som var bra, för Västerås.

Pantern drog på sig två utvisningar på kort tid och Västerås visade upp ett riktigt bra powerplay. Det hann bara gå tio sekunder på Panterns första utvisning innan Alexander Lindelöf stänkte in ett skott från blålinjen högt bakom en chanslös Lars Volden. Direkt på tekning efter målet drog Pantern på sig en ny utvisning. Denna gång tog det en minut innan Kalle Östman hittade rätt med ett direktavslut som smet in under Panterns målvakt.

I slutminuten av perioden drog Västerås Fredrik Johansson på sig en utvisning i offensiv zon och Pantern fick chans att spela powerplay.

Skott: 9-10

Pantern ville naturligtvis kliva fram och få till en reducering som kunde ge lite energi till laget. Västerås fortsatte dock att vara det lag som mest styrde händelserna på isen. Med ett stabilt försvarsspel höll man Pantern borta från de riktigt heta avslutslägena, samtidigt som man själva hela tiden hotade offensivt med ett kreativt anfallsspel.

Ett fjärde mål kom till slut för Västerås som ett brev på posten. Fredrik Johansson satte press när Pantern försökte spela sig ur egen zon. Pucken gick till Sebastian Benker på blålinjen som blixtsnabbt uppfattade att Mikael Frycklund var ren framför Panterns målbur. Frycklund tog emot pucken, gjorde en lång dragning, för att sedan lägga in pucken förbi en chanslös Lars Volden i hemmalagets kasse.

Pantern fick två möjligheter under perioden att reducera då Västerås drog på sig några slarviga utvisningar. Trots att de höll spelet väl uppe i sitt powerplay kunde gästande Västerås ganska enkelt döda bägge dessa utvisningar. Pantern hade oerhört svårt att hitta fram till de riktigt heta avsluten mycket tack vare Västerås för kvällen fina boxplayspel.

Västerås kontrollerade perioden bra där man balanserade sitt spel mellan fokuserat försvarsspel och giftiga anfall.

Skott: 9-10

En lång väntan på slutsignalen för Västerås där oväntad kalabalik utbröt under matchens sista skälvande minuter.

Pantern försökte, försökte, och försökte hitta ett hål i Västerås försvarsmur. De skott som gick igenom räddades av en mycket stabil Samuel Ersson. Tiden rann iväg och vid powerbreak var ställningen fortsatt 0-4 på hemmalagets matchtavla.

Västerås Kenny Källström drog på sig två minuters utvisning i matchminut femtiofyra. Det blev Panterns tredje resultatlösa powerplay i matchen så långt. Allt pekade på att gästande Västerås skulle kunna spela av matchen, bärga tre sköna poäng, och dessutom nolla Pantern på bortaplan. Men, då började kalabaliken!

Lucas Zetterberg fick sig en riktig körare i sarghörnet av två Panternspelare som fullföljde mot sargen. I sekvensen direkt efter gav Lucas igen och en Panternspelare blev liggande på isen. Vad som egentligen hände var omöjligt att se på TV-bilderna. Påföljden blev 5+20 och Zetterberg fick lämna båset och vanka in i omklädningsrummet.

Efter detta följde ett långt spelavbrott då plexiglaset gått sönder i samband med att Lucas fick sig omgången i sarghörnet. Det behövdes två flinka vaktmästare, varav den ene utrustad med en rejäl stege, för att göra rinken spelbar igen.

Pantern fick därmed chans, återigen, att spela powerplay. Ut med målvakten för spel sex mot fyra. När klockan tickat upp mot 57:26 fick hemmalaget Pantern till slut utdelning. En utdelning som blev startskottet till ett rejält tumult!

Panterns målskytt, Nick Olesen, passade på att håna Västeråsbänken när han passerade förbi efter sitt mål. Något han fick sota för i form av ett rapp över armen från Västerås Anthon Eriksson. Det som krånglade till det hela var att Anthon stod i båset! Då kastade sig Lukas Haudum, från Pantern, in i Västerås bås och började veva mot Anthon Eriksson. En av linjedomarna fick plötsligt agera som random dörrvakt då han hastigt klev över sargen och försökte skilja kombattanterna åt. Tumultet var ett faktum. Lyckligtvis höll sig övriga spelare lugna vilket gjorde situationen någorlunda hanterbar för matchens domare.

Ny lång spelpaus medan domarna försökte reda ut vem som skulle visas ut och varför. Det hela utmynnade i att Pantern fick spela fyra mot tre. Med målvakten Lars Volden på bänken, fem mot tre. Ett gyllne läge för Pantern att krypa ännu närmare i målprotokollet. Då klev Mikael Frycklund fram och stängde Panterns drömmar om poäng. Efter tekning i egen zon var han urstark och vann en lös puck. Frycklund skickade iväg pucken i en hög lyra över isen och fick se pucken stillsamt rulla in i mål fram till 5-1.

Pantern lyckades göra ännu ett mål, då de fortsatt kunde spela med två man mer på isen, men det hade bara akademisk betydelse. Målskytt samme Nick Olesen som låg bakom den stora kalabalik som utspelat sig någon minut tidigare. Denna gång valde han dock att inte åka förbi Västerås bås efter sitt mål!

Västerås gjorde en av sina bättre bortamatcher för säsongen. Kanske i paritet med bortamötet mot AIK då man vann med 4-1 i omgång 19. En stabil defensiv, bra målvaktsspel, kreativt anfallsspel samt ett lysande powerplay. Lite smolk i glädjebägaren för Västerås att man bjöd in Pantern i slutminuterna. Mot ett bättre lag kunde detta ha straffat sig rejält!

Skott: 18 - 4

Tränaren Tomas Paananen efter match:

”Jag är jättenöjd över hur vi hanterade matchen. En grym insats av spelarna. En hundraprocentig insats i powerplay. Det kändes riktigt bra. Våra specialteams är bra, vårt försvarsspel är bra, och så hade vi bra effektivitet. Det är därför vi vinner idag”. Nu har vi ledigt lördag - söndag innan vi träffas för träning på måndag. Då börjar laddningen för match mot Karlskoga hemma på onsdag.”