Säsongen slut efter ny förlust mot BIK Karlskoga
Publicerad: 2021-03-29
Västerås lyckades inte överlista duktige Tim Juel och blev därmed nollade i den fjärde kvartsfinalmatchen

Västerås - BIK Karlskoga 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)

Kontrollerad inledning spelmässigt av båda lagen i den fjärde matchen i bäst av fem. Kniven på strupen för hemmalaget Västerås. Endast vinst för att leva vidare denna säsong. Kanske var det vetskapen om matchens oerhörda betydelse som bidrog till att båda lagen inledningsvis inte släppte på handbromsen. Riskelliminering i första rummet. Inte gå bort sig, inte tappa pucken på fel ställe.

Gästande BIK Karlskoga blev det lag som tog tag i taktpinnen under inledande 5-6 minuter. De lyckades etablera några längre anfall med bra snurr i offensiv zon. Västerås svarade med spelvändningar och försökte hitta tidiga avslut mot Tim Juel i BIK Karlskogas målbur. Västerås tuffade igång allt mer som tiden gick och började sätta mer och mer offensivt tryck.

Jimmie Jansson Lorek hittade nyckeln till BIK Karlskogas styrspel i mittzonen och levererade två gånger om fina uppspel centralt. Först till William Wikman som fick chansen på en sådan passning men avslutet tog i Tim Juels vänstra stolpe. Bara någon minut senare upprepades scenariot men denna gång var det Sam Marklund som tog sig in centralt i anfallszonen och tog avslut.

BIK Karlskoga var hela tiden farliga i anfallszonen med sitt rörliga och finurliga spel runt Västerås målbur men Emil Kruse var på sin vakt perioden igenom. En spelmässigt väldigt jämn period där Västerås kanske hade den absolut bästa målchansen i William Wikmans friläge.

Matchens betydelse speglades även i spelarnas återhållsamhet när det gällde onödigt fysiskt spel. Ur det perspektivet en väldigt lugn period där det inte utdömdes en enda utvisning! Skott: 13-10

Det blev BIK Karlskoga som inte alls oförtjänt fick göra första målet för kvällen. Ett pucktapp längs sargen i mittzonen av Västerås gav två mot ett för BIK Karlskoga. Något de utnyttjade mycket snyggt. Carl Berglund trampade ned mot Emil Kuse och serverade Robin Karlssin pucken på den bortre stolpen. Robin satte bara fram bladet och petade in trissan under en chanslös Emil Kruse.

Det var BIK Karlskoga mest för hela slanten i det offensiva spelet även efter deras ledningsmål. I en sargduell i egen zon var Västerås back Alex Trivellato onödigt burdus med sin kubbföring vilket gav 2+10 i utvisningsbåset. Tid 25:25. En mycket viktig backpjäs därmed satt ur spel nästan hela perioden.

Som tur var för Västerås fick in BIK Karlskoga någon riktig ordning på sitt powerplay och därmed fortsatt uddamålsledning för gästerna.

Det blev, ur Västeråsperspektiv, en väldigt lam period spelmässigt. Det var BIK Karlskoga som hade fart under fötterna och hittade passningsvägar över hela isen. När det gått cirka 17 minuter av perioden hade hemmalaget Västerås bara mäktat med två(2) avslut mot Tim Juel i BIK:s kasse.

Under periodens sista fem minuter började plötsligt domarna plocka spelare till höger och vänster vilket gav spel både fyra mot fyra samt powerplay för Västerås. Det vart först i perioden sista dallrande minuter som Västerås lyckades sätta till tryck och skapa chanser offensivt. Anthon Eriksson var ytterst nära att kunna skicka in kvitteringen efter en retur men pucken smet strax utanför.

Perioden klart till BIK Karlskoga sett till puck och spelinnehav. Skott: 4-10

I de tre tidigare matcherna i denna matchserie har Västerås varit det starkare laget och verkligen satt press på sina motståndare. Skulle scenariot bli det samma denna kväll? Och visst blev det så även om det tog sin rundliga tid innan Västerås växlade upp och börja köra allt mer desperat. Till sin hjälp fick man två raka powerplay där BIK fick jobba hårt för att freda sig. Den märkligaste utvisning i perioden var nog BIK Karlskogas "för många spelare på isen". Det var, enligt vad som kunde ses på TV-bilder, åtta(8) BIK:spelare inne på isen samtidigt. Synd att man inte ger två minuter extra i utvisning för varje spelare utöver de fem giltiga som befinner sig på isen.

Tyvärr brände Västerås bort ett powerplay då Henrik Hetta drog på sig en hakning djupt nere i offensiv zon. Nu var det inte där och då matchen förlorades men summerar man en match så är det oftast det lag som gör minst misstag som står som vinnare.

BIK Karlskoga slutade princip att spela offensiv ishockey de sista sju åtta minuterna av perioden men visade då upp ett mycket rejält och effektivt försvarsspel. Det blev många långa utlägg från egen zon och Västerås fick börja om och börja om och mötte ständigt ett samlat motståndarlag. Laget hade svårt att hitta några blottor i den blåvita försvarsmuren. I takt med att desperationen i hemmalaget ökade kom man närmare och närmare ett avslut som kunde resulterat.

Allra närmast var man i spel sex mot fem där Jimmie Jansson Lorek avlossade bössan och på returen dök Marcus Bergman påpassligt upp. Då klev BIK Karlskogas duktige målvakt Tim Juel upp med matchens räddning. Överspelad efter en räddning som gav retur lyckades Juel parera framstörtande Bergmans avslut med beskyddet och fick se pucken studsa via utsidan av stolpen och ned bakom mål.

Västerås ska honoreras för sin insats under matchens sista tjugo minuter där man verkligen gjorde allt man förmådde för att gå ifatt. Skotten vanns med 12-3 men denna kväll fanns inte Fru Fortuna på plats vid Västerås sida. Det behövs helt enkelt lite flyt, lite tur, när skickligheten i de avgörande lägena lyser med sin frånvaro. Skott: 12-3 Skott totalt: 29-23

Sammanfattning

Västerås var nära i alla fyra möten i denna kvartsfinalserie. BIK Karlskoga gick in som självklara favoriter utifrån sin fina säsong där man slutade tvåa i serien. Västerås å andra sidan hade hankat sig fram genom femtiotvå omgångar utan att riktigt hitta identiteten i sitt spel. Det mest remarkabla får nog sägas vara att laget aldrig fick igång ett fungerande powerplay. Något som man bar med sig in i detta kvartsfinalspel som ett tungt mentalt ok. Inställningsmässigt finns inte mycket att klaga på. Många spelare tog sig an uppgiften och gjorde ytterst förtjäntsfulla insatser. Där BIK Karlskoga briljerade med spelskicklighet fick Västerås kompensera med stenhårt arbete. BIK Karlskoga vinner totalt med 13-11 vilket verkligen speglar hur tajt detta matchspel blev.