AIK - Västerås 1-6
Publicerad: 2019-08-17
Dags för Västerås att spela sin andra träningsmatch för säsongen. Denna gång stod AIK för motståndet och matchen spelades i Bachohallen i Enköping

Många matcher som spelas får sin karaktär av de inledande minuterna. Vilket lag är mest inspirerat, har bäst inställning, från första nedsläpp. I denna match tog det bara nångra ynka sekunder innan Västerås satte sig i förarsätet genom ett mål av Alexander Younan. Målet tillkom genom att nämnde Younan drev in i anfallszon med pucken och helt enkelt skickade trissan mot AIK:s målvakt. De allra flesta blev nog förvånade att pucken, på något märkligt sätt, gled in i mål bakom AIK:s målvakt Johannes Jönsson. Inte blev det roligare för AIK då Västerås, via spel i powerplay, utökade till 2-0 genom att avslut i backposition av Viktor Herztberg. Då hade matchen bara pågått i knappa fyra minuter. Med andra ord en riktigt trevlig start för Västerås.

Under den inledande delen av första perioden var det fortsatt Västerås som höll i taktpinnen. Det yviga försvarspel som visades upp mot Almtuna senast var klasser bättre denna kväll. När AIK fumlade med pucken vid anfallande blå kunde Västerås blixtsnabb vända spelet fram till 3-0. Denna gång accentuerat av snabbe Marcus Bergman som ohotad åkte ifrån sina motståndare och mycket snyggt la in pucken mellan benen på en övergiven Johannes Jönsson i AIK:s kasse. AIK saknade inte chanser men Västerås unge målvakt, Jesper Myrenberg, kunde avvärja de chanser som AIK skapade.

Den andra perioden innehöll mer stök, bök, och frustration och inte lika många mål. Kanske var det så att AIK:s spelare försökte påverka matchbilden till sin fördel genom att spela mer intensivt i närkampsspelet. Västerås stod upp bra på de provokationer som de utsattes för och detta underströks av Alexander Younan som hamnade i handgemäng med AIK:s Denis Tolpeko vilket renderade båda spelarna matchstraff.

Perioden stora behållning var definitivt Västerås mål fram till 4-0. Marcus Bergman tog in pucken i anfallszonen, droppade bak till Daniel Öhrn, som i sin tur skickade en flippmacka fram till Jimmie Jansson Lorek vid målvaktens vänstra stolpe. Men istället för eget avslut lade Jimmie pucken, via ett direktpass, till Marcus Bergman som smög ned vid den bortre stolpen. Bergman kunde, i det närmaste, lägga pucken i tom bur.

AIK lyckades reducera till 1-4 genom ett pucktapp på offensiv blå av Alexander Younan. Det klassiska som händer ibland för alla backar. Ett skottförsök som täcktes av AIK:spelare och blev till en spelvändning. AIK:s Kim Tallberg fångade upp pucken i mittzonen, åkte ifrån sina bevakare, och fintade mycket elegant bort Västerås målvakt Jesper Myrenberg.

Västerås tog även chansen att göra ännu ett mål i powerplay under den andra perioden. Det var Jimmie Jansson Lorek som skickade in en hög puck från blå som singlade in bakom en skymd(!) Johannes Jönsson i AIK:s målbur. Efter två spelade perioder gick Västerås till pausvila med en stabil 5-1 ledning.

Under den tredje perioden fick AIK allt bättre ordning på sitt spel och matchbilden blev jämnare. Det som skiljde lagen åt var att Västerås kändes hetare, när chanser skapades, samt hade en målvakt i Jesper Myrenberg som gjorde en mycket stabil insats. Just att Västerås upplevdes lite hetare visade Anthon Eriksson då han i en duell med AIK:are, i mittzonen, snodde pucken och trampade iväg ensam mot AIK:s målvakt. Istället för att skicka iväg ett stenhårt avslut valde Anthon att mycket kyligt lägga in pucken mellan benen på en övergiven Johannes Jönsson. Kanske blev han inspirerad av Marcus Bergmans 3-0! Oavsett ett riktigt klassavslut.

Summering:

AIK kom till spel med en handfull tryot-spelare och valde därmed att lämna några mer etablerade spelare hemma. Då det var AIK:s första match för säsongen var det ganska givet att Västerås skulle få en liten fördel av detta. Oavsett detta faktum var det viktigt att tänkta poängspelare som Herztberg, Bergman, Öhrn, levererade. Även skönt för Västerås unge målvakt, Jesper Myrenberg, att få en bra första insats.

Matchfakta:

AIK - VIK 1-6 (0–3, 1-2, 0-1)

0–1 (0.18) Alexander Younan (V Hertzberg, D Öhrn), 0–2 PP (3.39) V Hertzberg (J Jansson, K Tessier), 0–3 (13.16) M Bergman (V Herzberg) 0–4 (22.12) Marcus Bergman (J Jansson, D Öhrn), 1–4 (28.48) Kim Tallberg, 1–5 PP (32.20) J Jansson (V Hertzberg, K Tessier), 1-6 (49.29) Anthon Eriksson (M Kalin)

Utvisningar: AIK: 10x2, 1x5+MP. VIK: 8x2, 1x5+MP.