Förlust borta i Norrköping mot Vita Hästen med 5-2
Publicerad: 2019-01-05
Hemmalaget Vita Hästen i skriande behov av seger ställdes denna kväll mot ett Västerås med tveksam form. Vilket lag skulle hitta tillbaka till en moraliskt viktig trepoängare. Vita Hästen som förlorat sina åtta senaste matcher eller Västerås som inte tagit en trepoängare senaste fem omgångarna?

En period som präglades av missat friläge, slarv i egen zon, samt dubbla stolpskott för Västerås samtidigt som Vita Hästen var effektiva och utnyttjade de chanser de fick. Västerås började matchen förtroendegivande och såg ut att skaffat sig momentum ute på isen. Vita Hästen, med en lång rad av förluster bakom sig, lyckades ändå hålla borta gästerna från riktigt farliga avslut. I ett uppspel från egen zon slarvade Västerås betänkligt och gav Hästen möjlighet till sitt första avslut i matchen. Ett skott från vänsterkanten, i höjd med tekningspunkten, smet något överraskande in mellan kropp och arm på Marcus Dahlbom i Västeråsmålet. Målskytt Emil Eriksson. För övrigt hans första fullträff i HockeyAllsvenskan denna säsong.

Efter Vita Hästens ledningsmål tog det inte lång stund innan Västerås bjöds en gyllne chans att kvittera. Sebastian Benker fick pucken via en snabb spelvändning och skrinnade helt fri ned mot Vita Hästens målvakt. Avslutet var dock inte av bästa märke och utdelning i form av mål uteblev.

Vita Hästen fick ny chans, efter ännu bjudning av Västerås i egen zon, att utöka till 2-0 men denna gång var Marcus Dahlbom med på noterna och kunde avstyra.

Under en sekvens av perioden satte Västerås upp en enorm press i Vita Hästens zon. Chanser och avslut radades upp. Två puckar i målramen inom loppet av några sekunder. Västerås hade även chansen att kvittera i ett powerplay men skapade inte några riktigt farliga avslut.

I slutfasen av perioden åkte Västerås William Wikman ut två minuter efter ett slag mot Vita Hästens målvakt. Vita Hästen höll pucken i spel på ett bra sätt i sitt powerplay och letade avslut. Ett avslut som till slut kom och resulterade i 2-0 för hemmalaget. En skottpassning från back som snyggt styrdes i mål av Arvid Segerstedt. Denna gång förbi en chanslös Marcus Dahlbom. Skott: 7-6

En period som slutade 1-1 i mål men där Västerås fortsatt hade svårt att få ordning på sitt spel. Västerås fick tidigt chansen att gå för reducering då Vita Hästens Erik Borg drog på sig en utvisning redan efter knappa tre minuter av perioden. Det slutade dessvärre, för Västerås, med mål i egen kasse. Vita Hästen kunde spela sig fram och sätta 3-0 närmast i tom kasse trots mindre numerärt manskap på isen. Ett mycket vackert hockeymål som till stor del får tillskrivas ett väldigt passivt försvarsspel av Västerås. Målskytt Kevin Elgestål.

Mitt i perioden fick Västerås till slut på hål på Vita Hästens duktiga målvakt, Viktor Kokman, då Anthon Eriksson drog iväg från mittzon och avslutade elegant i målvaktens bortre hörn. Ett oerhört viktigt mål för Västerås som några minuter innan missat chansen till reducering då en helt frispelad Kalle Östman misslyckades att överlista hemmamålvakten.

När man förväntade sig att Västerås skulle dra nytta av sin reducering och sätta ordentligt tryck mot hemmalaget i jakten på ännu ett mål, drog man istället på sig en utvisning i anfallszon och fick spela boxplay. Kalle Östman var den olycklige som viftat med sin klubba i ansiktet på en hemmaspelare.

Vita Hästen var för kvällen oerhört spelskickliga i sitt powerplay och radade upp chanser fram till ännu ett mål men Västerås kunde med både tur och skicklighet hålla undan. Perioden präglades av ett Vita Hästen som stärkta av sin ledning stundtals skapade rejäl oreda i Västeråsförsvaret. Inte mindre än två gånger prickade man målramen. I slutfasen av andra perioden drog Västerås Kalle Östman på sig ännu en utvisning. Hemmalaget fick därmed avsluta andra perioden med spel i powerplay, dock utan att kunna utnyttja detta. Skott: 12 - 7

Västerås försökte flytta upp spelet och sätta press mot hemmalaget Vita Hästen men hade fortsatt svårt att hitta fram till riktigt bra avslutslägen. Istället kunde Vita Hästen utöka sin ledning till 4-1 efter mål av Cristopher Fish. Ett mål som närmast var en kopia på Vita Hästens 1-0. Troligen var Marcus Dahlbom skymd av egen back och lät pucken passera förbi in vid bortre stolpen. Strax därefter fick Västerås chansen för tredje gången i matchen att spela powerplay men fick inte alls till spelet, denna gång heller. Vita Hästen spelade fortsatt smart i perioden och bjöd inte på några misstag. När det var knappt fem minuter kvar tändes ett litet hopp för Västerås då William Wikman, mycket snyggt, tryckte in reduceringen till 2-4. Ett avslut, mitt i slottet, som satt i målvaktens övre vänstra hörn.

Trots denna reducering hade Västerås fortsatt oerhört svårt att etablera någon form av anfallsspel i Vita Hästens försvarszon. Med tre minuter kvar lyfte tränaren Tomas Paananen ut sin målvakt Marcus Dahlbom och chansade med spel sex mot fem. Västerås lyckades skapa en halvchans innan Vita Hästen kunde få ut pucken ur egen zon. Jesper Samuelsson snappade upp trissan och kunde prickskjuta in 5-2 från halva planen och definitivt stänga matchen.

Västerås inkasserade därmed en ny förlust och har de senaste sex omgångarna tappat mycket av det spel som tidigare varit så framgångsrikt. Laget får ny chans att hitta tillbaka till vinnarspåret då man i nästa omgång möter Leksand på hemmaplan. Ett Leksand vars formkurva pekar åt rakt motsatt håll. Tre raka segrar, vind i seglen, med nye tränaren Roger Melin i båset.

Det Västerås kan ta med sig efter denna omgång är att man fortsatt ligger på fjärde plats i tabellen. En placering långt utöver det förväntade när säsongen startade. Skott: 7-10

Tränaren Tomas Paananen efter match: ”Allt kan bli bättre. Vi spelade bra de första fyra minuterna, sedan vet jag inte vad som hände. Vita Hästen gör mål på sitt första avslut. Den pucken ska inte få gå in. Efter det åkte vi mest omkring och jagade situationer som inte fanns. Svårt att sammanfatta matchen när ingenting är riktigt bra. Det är tungt. När vi är ett lag, som jobbar tillsammans, då är vi bra. Idag gjorde vi inte det.”

Matchfakta:

1-0 (04.12) Emil Eriksson 2-0 (18.44) Arvid Degerstedt (J Samuelsson, C Fish) spel fem mot fyra 3-0 (24.56) Kevin Elgestål (E Eriksson) spel fyra mot fem 3-1 (31.07) Anthon Eriksson (J Johansson) 4-1 (46.32) Christopher Fish, 4-2 (55.23) William Wikman (J Jansson) 5-2 (57.52) Jesper Samuelsson (R Olsén), spel fem mot sex

Skott: 26-23 Utvisningar: VH: 3x2, VIK: 4x2 Publik: 2109