Efterlängtad seger borta mot Vita Hästen

18 januari 2020 21:05

Viktor Hertzberg matchvinnare i återkomst från skada


Vita Hästen - Västerås 3-4 (1-1, 1-2, 1-1)

Första perioden

Dags för tredje mötet lagen emellan denna säsong. Västerås med två tidigare segrar, om än väldigt knappa. Senast på bortplan avgick man med seger med 1-0.

Hemmalaget Vita Hästen var lite piggare, rappare, inledningsvis av perioden och fick iväg en fem sex avslut mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Först efter ett par byten kunde Västerås flytta upp spelet och få iväg egna avslut mot Vita Hästens kasse.

Första spelet med en man mer på isen kom efter cirka sju minuter då Västerås Mattias Kallin fick sitta av två minuter för hakning. Vita Hästen hade väldigt svårt att få till ett ordnat powerplay vilket gjorde att Västerås relativt enkelt kunde städa av sitt boxplay. Viss hjälp till detta fick man då Vita Hästen drog på sig en egen utvisning under detta powerplay(Joakim Hälleström, interference).

När Västerås blev fulltalig fick man därmed sin första chans i matchen till spel i powerplay. Men inte heller Västerås kunde sätta upp ett tillräckligt bra spel för att hota ordentligt.

När matchen kom fram till matchminut tretton fick Västerås till sitt första riktigt långa, och tunga, anfall. Man höll pucken länge länge i Vita Hästens egen zon och kom till ett antal avslut. Det hela avslutades med att Vita Hästen lyckades få till en spelvändning där Västerås Alexander Lunsjö tvingades till en tripping för att stoppa framåkande spelare för Vita Hästen. Tid 14:19.

Denna gång gick det bättre för hemmalaget Vita Hästen i powerplay. Efter lite kamp i högra sarghörnet, efter tekning, kom pucken till Marcus Eriksson. Han tittade upp och fick se Christopher Fish åka in på ledig is mitt i slottet. Fish fick en perfekt passning och kunde direktskjuta 1-0 till sitt Vita Hästen.

Under slutminuterna var det åter Vita Hästen som hade mest puckinnehav och fick iväg flera skapliga avslut ned mot Jesper Myrenberg i Västerås mål. Med knappa minuten kvar slarvade en Vita Hästenspelare på offensiva blå och Västerås Sebastian Benker snodde åt sig pucken, åkte över hela isen, och la in kvitteringen till 1-1.

Sett till puckinnehav var Vita Hästen det starkare laget under denna inledande period. Skott: 15-12

Andra perioden

Inledningsvis i perioden var det hemmalaget Vita Hästen som kom ut med mest energi och förlade en hel del spel i Västerås försvarszon. Jesper Myrenberg, i Västerås kasse, spelade fortsatt stabilt och avstyrde de skott som nådde fram. Det blev dock Västerås som fick göra nästa mål i matchen. I matchminut fem lades pucken ned i Vita Hästens zon och efter lite duellspell längs sargen, på högerkanten, fick Viktor Hertzberg tag i pucken. Han tittade upp och skickade iväg trissan till Daniel Öhrn som kom inåkande i slottet. Daniel Öhrn skickade resolut pucken i mål fram till ledning med 2-1 för Västerås. Tid: 24:48.

I samband med målet blev det lite "gurgel" mellan William Wikman och Vita Hästens Arvid Aronsson. Det var oerhört svårt att se varför men båda fick sitta av två minuter på botbänken.

Några minuter senare drog Vita Hästen på sig ny utvisning. Denna gång var regelbrottet för många spelare på isen. Det märkligt i den situationen var att domarna valde att blåsa av spelet trots att Västerås hade pucken i Vita Hästens zon. Dessutom i ett fint läge för eventuellt avslut!

Spelet i powerplay för Västerås blev resultatlöst men nästan omedelbart när Vita Hästen blev fulltaliga drog de på sig ny utvisning. Denna gång med rubriceringen fasthållning. Den skyldige var Jakob Spångberg som fick sätta sig i utvisningsbåset. Ny chans för Västerås att utöka sin ledning.

Inlednigvis i sitt powerplay höll Västerås pucken förtjänstfullt i anfallszonen och frestade med lite avslut. När Vita Hästen väl fick ut pucken ur egen zon uppstod en situation där två spelare i Västerås inte kunde enas om vem som skulle ta pucken. På grund av detta vankelmod fick Vita Hästens Christopher Fish chansen att peta med sig pucken och komma till avlut mot Jesper Myrenberg. Pucken smet in vid Myrenbergs vänstra stolpe och det var kvitterat i matchen. Tid 29:17.

Men Västerås sörjde inte detta utan bara trettio sekunder senare hade man återtagit ledningen i matchen. Ett "tyst skott" från Jeremoe Leduc letade sig in bakom en skymd(!) Viktor Kokman i hemmamålet. Ett så kallat "tyst skott" har förmågan att ställa målvakter. Tid 29:49

Efter powerbreak fick Vita Hästens chans till nytt spel i powerplay. Detta efter att Isac Skedung vidrört en hemmaspelare som gick omkull. Domaren ansåg att det var ett regelbrott och det blev därmed nytt powerplay för hemmalaget. Västerås som hela säsongen varit riktigt starka i denna spelform kunde städa av även detta boxplay och bibehöll därmed sin ettmålsledning.

Fram till periodpausen var det sedan ganska jämt skägg sett till målchanser. Om hemmalaget Vita Hästen var det bättre laget i den första perioden var det omvänt i den andra. Skott: 9-18

Tredje perioden

Trots att det var Vita Hästen som var mest i behov av ett mål så blev det Västerås som kom ut och skapade mest offensivt i denna avslutande perioden. Långa stunder stängde man ned hemmalagets försök till anfallspel och såg ut att ha god kontroll på sin motståndare. I spelet ishockey, där en felstuds kan ställa ett helt försvar, är en ledning med uddamålet inte någon garanti för seger.

Mitt i perioden fick Vita Hästen till ett längre anfall. Som vanligt, under stora delar av perioden, fick de tillbringa mest istid ute vid sargerna då Västerås stängde av bra i mitten av egen zon. Vita Hästen svarade med uppspel mot backar som lade ned pucken mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Allt i förhoppning att någons klubba skulle styra trissan i mål. Kvitteringen till 3-3 kom också, tack vare detta. En puck skickades in framför Västerås kasse, lite kalabalik där alla slog efter trissan, och pucken kom ut till Filip Cruseman. Ur snäv vinkel lyckades han spela in pucken via Jesper Myrenbergs skridsko(!). Tid 50:33.

Kvitterat och målmässigt helt jämt. Frågan blev nu vilket lag som skulle "våga" gå för seger? Den frågan fick anstå en stund då det plötsligt blev mörkt i hallen. Becksvart, om man så vill! Någon hade pillat på en säkring, kanske? Publiken tog tillfället i akt och skapade lite av en ljusshow med sin mobiltelefoner.

Några minuter efter detta "Norrköpinska powerbreak" avgjordes matchen till Västerås fördel. Man kom till anfall och pucken spelades upp till Kenny Källström på offensiv blå. Kenny såg att Viktor Hertzberg var på väg mot bortre stolpen och siktade. Skotten kom i lagom höjd, var lagom hårt, vilket gav Viktor Hertzberg chansen att styra in trissan bakom en chanslös Viktor Kokman i hemmamålet(I skrivande stund var det oklart hur Hertzberg lyckades styra in pucken).Tid 54:37.

Västerås hade därmed återtagit ledningen för andra gången i matchen. Vita Hästen gick naturligtvis för en kvittering och med två minuter kvar lyfte man ut sin målvakt och avslutade matchen i spel sex mot fem. Även om det "osade lite katt" stundtals var sanningen att Vita Hästen hade väldigt svårt att hitta fram till några riktigt farliga avslut. Man kan även vända på det och säga att Västerås femmannabox gjorde ett riktigt bra arbete. Skott: 8-13

Summering

Med fler spelare tillbaka efter skador och sjukdomar visade Västerås en bra stabilitet genomgående under hela matchen. Det var väldigt få bjudningar i egen zon och inte många farliga pucktapp i mittzonen. Offensivt lyckades man stundom hålla spelet väl uppe och kunde då och då sätta riktigt bra tryck mot hemmalagets målvakt. Jesper Myrenberg, som nu var tillbaka mellan stolparna, gjorde även han en gedigen insats. En kollektiv seger där många spelare gjorde det jobb som förväntas. Extra roligt att Viktor Herzberg fick spela en avgörande roll efter sin frånvaro för skada. Vita Hästen är, som alltid, riktigt svårspelade. Speciellt på sin hemmais. Skönt för laget att kunna ta med sig en trepoängare efter en tids motstuds.