Kommentar från Västerås IK:s styrelse
Publicerad: 2022-11-10
Med anledning av de senaste dagarnas intensiva spekulationer kring Västerås IK önskar styrelsen förmedla följande.

I april 2021 kommunicerade vi klubbens treårsplan, under namnet Gulsvart2024.

Sedan dess har vi spelat 66 grundseriematcher, fyra kvartsfinalmatcher och ytterligare ett 15-tal försäsongsmatcher under spannet av de 18 månader som passerat.

Parallellt med att marknaden gett oss möjlighet till bättre sportsliga förutsättningar i form av utökad investering i spelartruppen, har varken den resultat- eller spelmässiga utvecklingen gått i önskad riktning. Hittills.

Givet den bakgrunden är det naturligt att det spekuleras i olika frågor rörande den sportsliga verksamheten. Med all respekt för det faktumet är det lika naturligt att varken en samlad styrelse, en ordförande eller sportchef kommunicerar personalfrågor i spekulativa sammanhang eller externa forum.

Det är däremot inte att likställa med passivitet.

Västerås IK:s styrelse är tillsatt för att förvalta medlemmarnas förtroende, och alltid verka för att klubben uppnår sina målsättningar. I det är det vårt ansvar att ständigt analysera hur vi utvecklas gentemot dessa. Detta arbete syns sällan utåt, men det betyder inte att det inte sker.

Styrelsen är mycket väl medveten om vilket mål vi satt för tidsramen och de tre säsongerna 2021/22-2023/24, samt hur vi taktar mot det målet. Varken det faktum att vi under två säsonger i rad åkt ur i kvartsfinal, med två segrar på åtta kvartsfinalmatcher som facit, eller de inledande månaderna av nuvarande säsong passerar oss obemärkt förbi.

Vi känner ett stort ansvar gentemot våra medlemmar, seriekortsinnehavare och partners som säkerställer klubbens ekonomiska möjlighet till våra sportsliga förutsättningar. I det ansvaret ingår att fatta handlingskraftiga beslut när situationen så kräver, men likaså att i oönskade och pressade lägen kunna behålla omdömet att särskilja verklig och framåtriktad handlingskraft från beslutsfattande för sakens egen skull. Detta oavsett fråga och beslut kopplade till klubben som helhet eller den sportsliga verksamheten specifikt.

Avslutningsvis vill vi betona att det stora engagemang som finns för Västerås IK är en tillgång och styrka för vår klubb. Det är tack vare den starka plats vi har hos så många som vi tilldelats möjligheten att gå in i den här säsongen med våra ekonomiska, och därigenom sportsliga förutsättningar.

Den vetskapen ger oss alla som arbetar för klubbmärket energi att ständigt fortsätta sträva mot vårt mål. I oönskade situationer är det än viktigare att betona och bära med sig det. Än viktigare att vi står enade och kommer ur den nuvarande situationen starkare tillsammans.

De första 18 månaderna av Gulsvart2024 har inte blivit som vi önskat. Men vi är ännu så länge bara halvvägs och har 18 månader kvar att hitta rätt och förvekliga vår målsättning. Den tiden ska vi ta tillvara på bästa sätt för att bli allt det alla med ett gulsvart hjärta önskar för vår klubb.

Styrelsen, Västerås IK