Publicerad: 2021-12-29
Ny incident med tackling mot huvud som inte beivrades.

Vita Hästen - Västerås 5-4 (3-1, 2-2, 0-1)

Dags för tredje mötet mot Norrköpnings stolthet Vita Hästen. Ett lag som gått väldigt tungt och just nu balanserar lite på slak lina i bottenregionen av tabellen. Västerås till spel efter vinst på övertid senast mot Björklöven. I två tidigare möten mellan lagen har Västerås avgått med övertygande segrar.

Västerås inledde piggt och förtroendegivande. De första två minuterna fick hemmalaget Vita Hästen knappt låna pucken. Naturligtvis resulterade detta spelmässiga övertag i att Hästen gjorde mål vid sitt första besök i anfallszonen! Ett backskott som letade sig förbi en oskymd(!) Linus Ryttar i Västerås kasse. Målskytt Colby Sissons. Tid 02:35.

Efter denna motgång fortsatte Västerås att föra spelet och skapade några halvchanser men Jesper Myrenberg i hemmakassen kunde avvärja. Ett powerplay för Västerås efter fyra minuters spel gav inte heller utdelning i form av mål.

Men Västerås skulle få en välförtjänt kvittering. Ett typiskt "skitmål". Det var Ludvig Östman som lyckades gräva fram en retur och peta in den från nära håll. Välbehövligt. Tid 08:54. Efter kvitteringen fortsatte Västerås föra spelet medan Hästen letade spelvändningar. Och en sådan kom. Hästens Colby Sissons tog saken i egna händer. Åkte från egen zon, genom mittzonen, och när han passerat blålinjen skickade han iväg en handledare. Det var ganska många som höjde på ögonbrynen när det fick se pucken segla in bakom Linus Ryttar! Ny ledning för hemmalaget och målskytt på nytt, Colby Sissons. Tid 13:43.

Men det skulle bli värre. Västerås uppe i ett anfall där egen back stötte framåt och blev överspelad. Hästens Rihards Marenis fick gata på högerkanten. Mikael Frycklund fick agera back men kunde inte förhindra Rihards Marenis från att driva in framför Linus Ryttar och mycket elegant lägga in 3-1 till hemmalaget. Tid 15:43.

Känslan just då var att Vita Hästen gjort tre mål på två avslut. Motigt värre för gästande Västerås.

Men tyvärr kommer eftermälet till denna match, återigen, handla om domarnas oförmåga att se vad som händer ute på isen. I slutfasen av perioden hamnade Isac Skedung, med puck, vid kortsargen bakom Vita Hästens kasse. Isac spelade bort pucken men då valde Vita Hästens back, Jonathan Racine-Clarke, ändå att sätta in en tackling som tog mot Skedungs ansikte/huvud. Skedung gick ned på isen men kunde efter några minuter ta sig till omklädningsrummet för egen maskin.

På repriser syns detta oerhört tydligt. Beklagansvärt nog var det ingen av de fyra domarna på isen som noterade detta! Så oerhört tråkigt att detta kan fortgå. Vill vi skydda spelare från framtida hjärnskakningar som kan ända karriärer så måste domarna vara mycket mer observanta. Det duger inte att spelare som utför dessa överfall straffas med avstängningar i efterhand. Om inte domarna agerar under match vinner laget som felar dessutom sportsliga fördelar som inte på något sätt kompenseras av en framtida avstängning. Skott: 6-14

I den senare delen av första perioden valde Västerås att byta målvakt. In med Johan Gustafsson. Det var inget som hjälpte laget i inledningen på andra perioden då man omedelbart bjöd hemmalaget på att powerplay. Syndare i Västerås denna gång Filip Karlsson(22:36, tripping). Västerås så stabila boxplay ställdes än en gång på prov. Det gick inte alls som förväntat utan det tog bara tre(3) sekunder innan Colby Sissons kunde skicka in sitt tredje mål för kvällen fram till 4-1. Tid 22:39.

I ivern att jaga ifatt klantade Västerås till det i ett byte och spelade med för många spelare på isen. Nytt boxplay och mörkret lägrade sig allt mer över Västerås avbytarbås. Denna gång fungerade Västerås boxplay utmärkt och inget mer baklängesmål. Efter detta "haglade" utvisningarna i perioden. Spel fyra mot fyra när Isac Skedung och Alexander Falk gruffat efter avblåsning. Vita Hästen hade chansen, genom friläge, att utöka ledningen med Johan Gustafsson parerade elegant.

Mycket kladd med pucken från Västerås som flera gånger om höll på att ställa till det. Och just kladd med pucken gav Hästen chansen att göra 5-1 genom Marcus Eriksson. Två Västeråsare i mittzonen kunde inte komma överens om vem som skulle ta pucken. Då passade Marcus Eriksson på att sno åt sig trissan och hade därefter öppen gata ned mot Johan Gustafsson. Avslutet räddades av Gustafsson men denna kväll var Hästens kväll. Returen hoppade ut så Marcus Eriksson kunde slå in pucken fram till 5-1. Tid 32:52.

Nu var det så mörkt i Västerås avbytarbås att det hade behövts pannlampor på spelarna. Då, i detta kompakta mörker, tändes ett litet ljus. Vita Hästen drog på sig två utvisningar, med sekunders marginal(Jesper Samuelsson 33:17, Marcus Eriksson 34:04), som gav Västerås chansen till spel fem mot tre! Men det var som förgjort för de Västerås denna kväll. Man fick inte alls till sitt powerplay som man önskat då avsluten blev allt för tama.

Men ishockey är ishockey och det går fort när det går fort, typ! Under periodens sista fyra minuter tryckte Västerås in två fina mål och plötsligt var det match igen. 2-5 skickade Mikael Fryklund in och Marcus Bergman höll sig sedan framme framför mål och styrde in 3-5! Skott: 9-21

Västerås intentioner att jaga ikapp Hästens tvåmålsöverläge underminerades av ständiga boxplay! Inte mindre än fyra raka boxplay tvingades Västerås kämpa sig igenom istället för att lägga kraft på det offensiva spelet.

Med sex minuter kvar av matchen kom den utvisning som skulle avgöra matchen till Vita Hästens fördel, trodde vi. Mikael Frycklund ut två minuter för tripping(54:48). Men Västerås ville annat. Vita Hästen drällde med pucken och Västerås kunde ställa om och komma tre mot två. William Wikman höll i pucken exemplariskt innan han spelade över till en framstormade Jimmie Jansson Lorek som mycket skickligt lade in reduceringen fram till 4-5 bakom Jesper Myrenberg i Hästens kasse. Tid 55:32.

Match i allra högsta grad och visst fanns det chans till en sen kvittering. Med dryga minuten kvar klev Johan Gustafsson av isen för spel med sex man mot fem för Västerås. Med max flyt och medvind kunde man fått in en kvittering men denna gång gick det inte. Vita Hästen kunde därmed gläjda sig åt en fin seger, och en efterlängtad sådan, inför sitt nyårsfirande. Skott: 10-8 Skott totalt: 25 - 43

Summering:

Insatsen under den första perioden lovade mer än vad den höll. Trots spelmässigt övertag tilläts Vita Hästen att göra tre tämligen enkla mål. Den uppförsbacken blev för tung även om spelarna givetvis gjorde vad de kunde för att gå ifatt målmässigt. Nu gäller att ladda om mot en klassiskt knepig motståndare då Almtuna kommer på besök redan under morgondagen.