Tung förlust i Uppsala
Publicerad: 2019-11-15
Benker ensam målskytt i VIK.

Almtuna - Västerås 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)

Västerås klev in på isen och tog kommandot spelmässigt. Redan efter knappa två minuter tvingades Almtuna dra på sig en utvisning genom Villiam Haag(slashing). Västerås satte upp ett bra powerplay och fick iväg flera bra avslut mot Almtunas inlånade målvakt Jonas Arntzen. Närmast ett mål var ett backskott från Västerås Jimmie Jansson Lorek som tog i målramen.

Det skulle även bli Västerås som gjorde första målet i matchen. Ett backskott från Jimmie Jansson Lorek styrdes in av Sebastian Benker. Tid 6:19.

Efter sitt ledningsmål var det fortsatt Västerås som stod för det mesta i offensiv väg och hemmalaget Almtuna hade svårt att etablera något eget anfallsspel. Då fick Almtuna en form av spelvänding där Västerås inte riktigt var med på noterna och kunde kvittera till 1-1. Målskytt för hemmalaget var Sebastian Falk efter fin framspelning från Calle Åsell.

Trots hemmalagets kvittering var det fortsatt gästande Västerås som ägde det mesta av spelet på isen. Med knappt fyra minuter kvar av perioden kom Västerås i en snabbspelvänding och Eric Juhlin blev upphakad. Domaren dömde straffslag. Kelsey Tessier fick chansen att ge sitt Västerås ny ledning i matchen men avslutet blev lite svagt och Jonas Arntzen kunde avvärja. Skott: 6-12

Västerås inledde perioden genom att skapa en riktigt fin målchans direkt. Det var formationen med Sebastian Benker, Viktor Hertzberg och Kelsey Tessier som höll sig framme. Almtuna svarade med att skapa ett läge som kunde resulterat, genom Hampus Harlestam, men Emil Kruse kunde avvärja.

Nästa riktigt stora chans till ledningsmål kom för Västerås med knappt fem minuter spelade av perioden. Återigen var det formationen med Sebastian Benker, Viktor Hertzberg och Kelsey Tessier som höll sig framme. Pucken dansade fram och tillbaka framför Almtunas målbur utan att någon Västeråsspelare lyckades få riktig träff.

Almtuna fick chans till spel i powerplay när Västerås Fredrik Johansson drog på sig två minuter för en hakning i egen zon. Almtuna fick till ett riktigt bra powerplay och skapade ett par avslut som med lite tur kunde resulterat. Tid 25:31.

Nästa riktigt stora målchans stod Västerås för. Formationen med William Wikman, Isac Skedung och Alexander Lunsjö jobbade hårt djupt nere i Almtunas zon. Mer eller mindre slumpmässigt hamnade pucken framför William Wikman, mitt i slottet, men hans avslut gick över målramen.

Någon minut senare var det Västerås som fick en ny chans till ett ledningsmål. Marcus Bergman fick en passning i mittzon och trampade iväg mot Almtunas mål. Avslutet var hårt men utanför.

Almtunas chanser skapades mestadels av att man slängde in puckar framför mål och där letade efter returer. Mycket tack vare detta kunde man även ta ledningen i matchen.

Ett helt misslyckat backavslut, som missade mål och fick Emil Kruse helt ur balans, blev en framspelning till Hampus Harlestam. Det blev ett mycket märkligt mål. Istället för att gå på avslut direkt gled han ner bakom förlängd mållinje och lyckades valla in pucken via ryggen(!) på Emil Kruse i Västerås målbur. Tid 34:23.

Inte blev det muntrare för gästande Västerås då man dessutom drog på sig en utvisning sekunderna efter Almtunas ledningsmål. Denna gång fick inte Almtuna till sitt powerplayspel och Västerås kunde enkelt hålla undan i sitt boxplay. Tid 34:59.

En period där gästande Västerås hade ett par riktigt fina lägen att ta ledningen i matchen men missade samtliga. Almtunas taktik att slänga in många avslut mot mål fortsatte att vara framgångsrikt perioden igenom. Något som även framgick tydligt av skottstatistiken i perioden. Skott: 14-5

Perioden inleddes med ett ruskigt offensivt tryck från gästande Västerås där man fick till ett långt anfall och radade upp farliga avslut. Det var formationen med Bergman, Öhrn och Fredrik Johansson som fick bra snurr. Men som tidigare under matchen fick man inte med sig någon studs som kunde hjälpa till och Almtuna kunde andas ut.

Redan efter två minuter av perioden fick Västerås ny chans till spel i powerplay. Det var Almtunas Tony Mårtensson som fick sitta av två minuter för fasthållning. Västerås fick till ett bra powerplay och frestade Almtunas målvakt, Jonas Arntzen, med flera avslut men inget som resulterade.

Hela perioden präglades av ett Västerås som försökte sätta tryck offensivt och ett hemmalag, Almtuna, som fokuserade på hålla rent framför egen målvakt. Tiden rann undan till fördel för hemmalaget Almtuna och Västerås fick allt svårare att hitta fram till riktigt bra avslutsslägen.

Med knappa minuten kvar chansade Västerås på spel med sex man mot fem men inte heller nu kunde man vaska fram en tillräckligt het målchans för att hota Almtunas ledning. Skott: 3-9

Summering:

Matchen var lite av en kopia av den tidigare på hemmaplan där Almtuna kunde vinna med 5-2. Västerås skapade då, som nu, flera fina lägen att göra mål, men missade det mesta. Då som nu gjorde Almtuna så kallade "enkla mål" och kunde gå vinnande ur kampen. Almtuna spelade en smart ishockey denna kväll där man ständigt lade ned puckar mot Västerås mål och jobbade på eventuella returer. Västerås har bara sig själva att skylla efter denna förlust. Gör man inte mål på chanser som skapas är det svårt att vinna matcher.