Publicerad: 2021-11-20
Matthias From tvåmålsskytt.

Björklöven - Västerås 0-5 (0-0, 0-2, 0-3)

Ett mycket formstark Björklöven med fem raka segrar ställdes denna kväll mot ett Västerås med bra form även om det "bara" blivit segrar varannan match senaste omgångarna. Vilket lag skulle dra längsta strået i kvällens drabbning?

Förhoppningsfulla hemmasupportrar hade säkert sett fram mot sitt lag storma mot en sjätte raka seger. Så blev inte fallet, alls. Istället var det gästande Västerås som stod för det mesta och bästa av spelet perioden igenom. Närmast till nätkänningen hade Västerås Mattias from som efter knappa fem minuter skickade ett avslut i insidan av stolpen bredvid Lövens duktige målvakt Claes Endre.

Perioden igenom var det Västerås som ägde mest puck och Björklöven hade förfärligt svårt att etablera något spel i anfallszonen. De avslut som hittade fram till Johan Gustafsson i Västerås kasse var inte av särskilt allvarlig art och kunde ganska enkelt avvärjas. Värre då för Lövens målvakt Claes Endre som fick göra flera fina ingripanden för att hålla nollan intakt.

Västers fick möjlighet till spel i powerplay i slutet av perioden utan att kunna förvalta detta till något mål. Skott: 8-15

Skulle Björklöven komma ut hårdare till denna period och försöka få momentum i matchen? Det var frågan många ställde sig. Så blev inte fallet. Det var fortsatt Västerås som var starkare på pucken över hela isen. Västerås vann de flesta sargdueller och förmådde gång på gång ta sig in i skottsektorn och hota med avslut mot Claes Endre i Lövens mål. Björklöven fick en fin chans att ta tag i tillställningen till egen fördel då Västerås Logan Roe åkte på lite av en "spökutvisning" nere vid ena sarghörnet. En Lövenspelare gick omkull och Roe fick sätta sig två minuter på botbänken. Tid 24:29. Hemmalaget hade till sin publiks missnöje väldigt svårt att få till något ordnat powerplay och Västerås kunde därmed hålla tätt bakåt även fortsättningsvis.

Nästa utvisning drabbade Olle Liss i hemmalaget som stod för en klar tripping i mittzon. Västerås ställde upp, vann tekningen, och provade en variant som lyckats tidigare. Filip Karlsson vann teket, puck till Lukas Zetterberg. Lukas höll i pucken någon sekund så att Fryklund skulle hitta position. Sedan ett snabbt överspel till Frycklund som dunkade in pucken via ribban fram till 1-0 (Zetterberg, Karlsson). Tid 35:32. "Jag trodde pucken gick ribba och över", som Fryklund sa senare i intevjun vid periodpausen.

Den som trodde att Västerås skulle backa av i spelet efter sitt mål trodde fel. Istället fortsatte Västerås trycka på framåt och belönades närmast omgående med nytt mål. Denna gång var det kedjan med Lavoie, From och Haakarainen som stod för målet. Sist på pucken blev Alexandre Lavoie som stötte in en retur fram till 2-0 (Haakarainen, From) för Västerås. Tid 35:58.

En väl genomförd period av Västerås som inte tillät Björklöven att skapa några vettiga offensiva avslut. Något som även skottstatistiken vittnade om. Skott: 3-12

Björklöven, med fin form, ville nog komma ut hårt och rejält inledningsvis i den avslutande perioden för att ge sin hemmapublik lite valuta för pengarna denna lördagskväll. Det gick inte alls som planerat. Istället kunde Mathias From, genom en snabb spelvändning, peta in en retur fram till 3-0 (Haakarainen, Lavoie) efter väldig kalabalik framför Björklövens mål. Tid 41:43.

Nej, alla hemmalagets ambitioner att göra match denna kväll kom fullständigt på skam. Istället kunde gästande Västerås fortsätt att dominera i alla händelser ute på isen. Mitt i perioden skickade Västerås August Tornberg iväg en handledare från blålinjen. Han fick se pucken toucha någon, eller något, och segla in i kassen fram till 4 - 0 (Zetterberg. Frycklund). Tid 50:38.

Björklöven försökte, lite desperat, hitta en väg till att åtminstone spräcka Johan Gustafssons målnolla men alla försök blev lika fruktlösa. Istället kunde Västerås Mathias From skrinna igenom på högerkanten och väldigt enkelt skicka in 5-0 vid den närmsta stolpen (Haakarainen, Logan). Tid 55:05 Skott: 7 - 13.

Summering:

En av säsongens mest gedigt genomförda bortamatcher. Från första nedsläpp till sista hade Västerås bra kontroll på sina motståndare. I kväll fick laget även utdelning på många av de chanser som skapades. Johan Gustafsson en ny fin nolla men denna gång bör den tillägnas hela laget för den starka defensiva insatsen av hela laget under sextio minuter.