En blek insats slutade med förlust mot Vita Hästen
Publicerad: 2022-01-19
Västerås enda mål gjordes av Marcus Bergman vid ställningen 4-0 till hemmalaget.

Vita Hästen - Västerås 5-1 (2-0, 1-0, 2-1)

Andra matchen för året och denna gång Vita Hästen på bortaplan. Senast detta skedde gjorde Västerås en blek figur innan man under matchens senare del lyckades skapa match. Den gången kunde hemmalaget Vita Hästen hålla undan och vinna med uddamålet. Skulle samma scenario upprepa sig ikväll eller hade Västerås lärt av läxan?

Första perioden

Det började i dur för hemmalaget. Redan efter knappt fyrtio sekunder styrdes pucken in bakom Johan Gusfavsson i Västerås kasse. Ett backskott som träffade klubbskaft/blad och studsade in högt fram till 1-0. Tid 00:39. Målskytt Fabian Ilestedt.

Hemmalaget bjöd in Västerås genom att ta en utvisning bara dryga två minuter in i perioden. Trots flera försök med uppställt spel kunde inte Västerås hitta fram till några riktigt bra avslutslägen.

Västerås försökte och försökte få fart i sitt spel man detta strandade hela tiden på det säckförsvar som hemmalaget ställde upp med. Hästen backade av och försvarade blålinjen vilket gjorde att Västerås hade förtvivlat svårt att skapa ett offensiv spel värt namnet. De gånger man försökte dumpa ned pucken mot kortsargen var oftast hemmalaget först på plats och kunde vinna tillbaka trissan. Så fort Hästen fick lite tryck mot sig i egen zon vallade man ut pucken via plexiglaset. Oerhört effektivt. Vid mer än ett tillfälle skapade hemmalaget fina omställningar genom detta enkla spel. Västerås fick iväg ett tiotal skott mot mål men inte ett enda av dessa avslut kunde räknas som en rejäl målchans.

I slutet av perioden, i en uppspelsfas, tappade Västerås pucken i höjd med ena tekningscirkeln. I det kaos som uppstod tappades markeringen bort helt och hållet på Hästens Corey Mackin som enkelt kunde lägga in 2-0 bakom en övergiven Johan Gusfavsson i Västerås kasse. Tid 16:34. Skott: 9-10

Andra perioden

Den andra perioden var i långa stunder en seg tillställning. Västerås försökte men kunde inte. Vita Hästen fortsatte spela disciplinerat defensivt och tog vara på lägen som dök upp för att skapa kaos i Västerås försvarszon. När Västerås Filip Wiberg drog på sig en offensiv utvisning(32:59), långt ned i Hästens försvarszon, så exempliferade detta den dåliga tajmning som fanns i Västerås försök till offensivt spel. Ingenting fungerade som tänkt, eller som vanligt.

Västerås kunde förhindra nytt baklängesmål genom ett stabilt boxplay men i det efterföljande spelet kunde kvällens hemmalirare Fabian Ilsestedt, återigen enkelt, hitta ett skottläge som resulterade i 3-0 i hemmalagets favör. Tid 35:11.

Kanske en av de klenaste perioder Västerås genomfört denna säsong. Intensiteten, aggrevisiteten i det defensiva spelet lyste ofta med sin frånvaro. Denna frånvaro av skärpa, beslutsamhet, tydlighet, nyttjade Vita Hästen genom att stundtals spela runt pucken i Västerås egen zon som om de bollade gris! Skott:11-8

Tredje perioden

Många förväntade sig ett rejält taggat Västerås till den avslutande perioden. Så blev det inte, alls. Istället för tryck framåt för att skapa chanser, och mål, såg matchbilden fortsatt lika dan ut. Vita Hästen backade av, vaktade blålinjen, stängda sina kanter, och Västerås fastnade i denna säck, gång på gång. Mer än en gång när Västerås lyckades etablera lite spel i offensiv zon slutade allt på samma sätt. Hästen vann tillbaka pucken, skicka sarg/plexi ut, och kunde flera gånger skapa vassa spelvändningar på detta sätt.

En av dessa spelvändningar resulterade i ett fjärde mål för hemmalaget. Hästens Fabian Ilestedt trampade in på vänsterkanten, försökte trycka sig förbi försvarande back, gick omkull och åkte in med sig själv, målvakt och puck in i målet. Enligt domaren blev målet godkänt då det var en "foul"(tripping) på Hästenspelaren som gjorde att han rammade in i Johan Gusfavsson i Västerås kasse. Därmed hade kvällens lycksosammaste spelare gjort sitt tredje mål i matchen. Men det skulle komma mer för denne Ilestedt innan domaren blåste av matchen.

Västerås försökte vad de kunde för att rädda viss del av äran. Att förlora är en sak, att bli nollade en annan. Efter mycket slit och hårt arbete under matchens slutdel kunde till sist Marcus Bergman spräcka den förargliga nollan som lyste på matchtavlan. Tid 55:37.

Med fyra minuter kvar tog Västerås ut sin målvakt och gick för ytterligare reducering genom spel med sex spelare mot fem på isen. Det gick inte alls. Naturligtvis dök denne Fabial Ilestedt upp igen och kunde skicka in 5-1 till sitt Vita Hästen. Fyra mål i samma match är stort! Tid 56:26 Skott: 8-18

Summering:

Återigen en blek insats mot Vita Hästen på bortaplan. Västerås stod inte att känna igen under denna match. I stort sett alla delar av spelet haltade. Den fart som laget eftertstävar kom aldrig på plats. Vita Hästens taktik att backa hem och stänga vid sarger och egen blålinje firade hela tiden triumfer denna kväll. Lågt försvarande lag är erkänt svåra att spela mot men det måste ett lag med Västerås ambitioner klara av att hantera. Nu är det bara att bryta ihop och komma igen. Nya matcher väntar. Nya viktiga poäng. Att deppa för en förlust är inte vägvinnande.