Västerås IK värvar back från AHL
Publicerad: 2022-12-21
VIK-TV
Från Belleville Senators i AHL. Nick Albano, 26, är klar för Västerås IK.

Spelartruppen förstärks genom en backvärvning. Klubben har sökt en högerfattad back – och verkställt det i form av Nick Albano.

26-åringen ansluter från Ottawa Senators AHL-klubb Belleville, där bland annat vår tidigare back Kristians Rubins spelar.

— Med tanke på att vi har sju leftare och bara en rightback ville vi tillföra en rightback till mixen. Sedan har vi sökt en back som är duktig på att lösa situationer djupt nedifrån, som är duktig på att starta och följa med upp i anfall. Nick bockar av alla de egenskaper vi sökt, säger Västerås IK:s scout- och analytiker Max Strömberg-Melin.

Albano ansluter till Västerås IK efter en omfattande scouting. Max Strömberg-Melin har sett samtliga backens matcher sedan två och ett halvt år tillbaka.

— Han är väldigt intressant på många sätt. En av sakerna vi tittat på och bedömer är om han kan överföra sitt spel från mindre rink till större rink, och det bedömer vi att han kommer kunna göra. Han har en jäkligt bra skridskoåkning och är skicklig på att hålla huvudet uppe och på så sätt kunna spela sig ur situationer. Dels har jag sett samtliga matcher senaste två och en halv säsongerna, och sedan har det kompletterats av att även tränarstaben sett och bedömt honom, parallellt med att vi pratat med spelare som spelat med honom.

26-åringen startade såväl förra som årets säsong i ECHL. Sedan har han under båda säsongerna blivit uppkallad till AHL. Den här säsongen tog det bara sex matcher innan Belleville kallade upp honom till AHL och skrev kontrakt. Under säsongens elva matcher i AHL har istiden stegrat i takt med att han fått större förtroende.

— Han startade på runt 11 minuter per match, men har legat på 18 minuter senaste matcherna.

Offensivt har Albano snittat 0.52 poäng per match i ECHL, samtidigt som snittet i AHL är 0.12 poäng per match.

— Tar vi den här säsongen i Belleville så signade han där som en 26-årig free agent. Det är inte den spelaren de väljer i special teams. Där spelar de sina egna draftval. Samtidigt har han växlat upp till upp mot 18 minuters istid vilket är ett kvitto på att de har velat spela honom i fem mot fem. Och offensivt har han visat mer i ECHL, där han spelat mer av sitt offensiva spel som är målsättningen att han ska göra här hos oss nu när han väljer att komma till Europa. Vi ser väldigt mycket fram emot att se vad han kan göra här på stor rink och i vår klubb.

Papprena till migrationsverket skickades in under tisdagen, 20 december. Albano väntas tidigast kunna bli spelklar till bortamatchen mot Djurgården 4 januari.

Kontraktet löper över resten av säsongen.

Hör Thomas Paananen ge sin syn på värvningen av Nick Albano i VIK-TV här ovanför

Jimmy Gerdin