Viktig bortaseger mot Tingsryd
Publicerad: 2023-01-24
Det var uppförsbacke länge i bortamötet mot Tingsryd. Ett reduceringsmål i slutet av andra perioden gav hopp inför avgörandet. Ett avgörande som dröjde.

Tingsryd - Västerås 2- 3 OT (0-0, 2-1, 0-1, 0-1)

Tingsryd kom till spel med en rad segrar i ryggen under de senaste fem omgångarna. Västerås hade med sig tung förlust borta senast mot Södertälje. En sexpoängsmatch för två lag i desperat behov av trepoängare.

Den första perioden blev i många stycken rätt intetsägande. Två lag som aningen krampaktigt sökte lägen för att göra mål, utan att lyckas. Västerås det lag som vaskade fram flest lägen även om de var rätt få.

Det anmärkningsvärda i perioden blev Trevor Cheeks utvisning för interference som gav TAIF powerplay i fem minuter. Än mer anmärkningsvärt var hemmalagets fullkomliga uddlöshet i sitt långa powerplay. Inte ett enda riktigt avslut som besvärade Västerås målvakt Ian Blomquist. Skott: 4 - 7

Spelmässigt var den andra perioden den första rätt lik. En jämn period spelmässigt där lagen inledningsvis delade på målchanserna. Men det skulle bli hemmalaget som bröt måltorkan genom ett mål i powerplay då Västerås Daniel Gunnarsson satt utvisad. Målskytt för TAIF var Sebastian Åkesson(27:07) Lite typiskt för Västerås att åka på det målet då man innan utvisningen lyckats sätta lite offensivt tryck mot hemmalaget för första gången i matchen.

Västerås gick för kvittering under några minuter innan laget drog på sig utvisning med för många spelare på isen(32:25). Precis som vid den tidigare utvisingen i perioden kom denna efter att Västerås, återigen, hade lyckats skapa lite tryck i motståndarzonen. Till en början fick inte TAIF någon större ordning i sitt powerplay och Västerås såg ut att rida ut stormen. Då gick laget bort sig lite(byte) och Tingsryd stod för en snabb spelvändning och ett riktigt fint mål. Målskytt Anton Gradin(34:18).

Efter Tingsryds andra mål för kvällen kom Västerås av sig en aning i sina offensiva ambitioner och perioden såg ut att sluta med 2 - 0 till hemmalaget. Då stod en av Tingsryds backar för platt fall i egen zon och pucken hamnade turligt hos Västerås Anthon Eriksson. Eriksson överraskade hela Småland genom att elegant lirka in pucken med mjuka händer bakom TAIF:s burväktare. De allra flesta hade nog förväntat sig en rejäl handledare, i plexit! Detta skedde med ynka 21 sekunder kvar av perioden. Precis vad Västerås behövde inför fortsättningen. Skott: 8 - 7

Den avslutande perioden handlade bara om Västerås, offensivt. Från första nedsläpp till det sista. Tingsryd valde att backa hem och bjöd därmed in sin motståndare i egen zon mest hela tiden. Även om Västerås bevisligen haft svårt att göra mål är det dumt att bjuda sina motståndare så många avslutslägen. Något som straffade sig till slut för TAIF.

Med minuten kvar tog Västerås timeout och formerade sina trupper för slutstriden. När det var knappa tio sekunder kvar av perioden försökte TAIF låsa pucken mot sarg bakom eget mål. På något sätt kom pucken loss och hamnade hos Liam Dover Nilsson. Nilsson skickade in pucken i röran framför mål på vinst och förlust. Pucken passerade alla klubbor, ben, skridskor och fram till en överraskad(!) Lukas Zettberg som drog iväg ett avslut som letade sig in i mål! Tiden för målet blev 59:57. Med god marginal, typ. Stort jubel, och lättnad, hos alla ledare och ledare i Västerås. En poäng räddad! Skott: 5 -17

Övertid

Glädjen över att tagit matchen till övertid försvann snabbt för Västerås. Redan efter 45 sekunders spel hittade domaren ny interference som renderade fem minuter boxplay för Västerås. Denna gång var det Jimmie Jansson som kolliderade med en motståndare, vilken gick i backen, och blev liggandes en stund.

Därmed spel tre mot fyra resterande tid i övertidsspelet. Vilket mörker! Då klev Västerås boxplay ut och gjorde en fantastisk insats med Jesper Johansson i täten. Formidabelt uppoffrande. Tingsryd försökte hitta det perfekta avslutsläget, som aldrig dök upp. Ian Blomquist kunde relativt enkelt avvärja de avslut som nådde honom.

Med sju(7) sekunder av spelet i övertid slarvad TAIF med pucken innanför offensiv blå. Som en kobra högg Marcus Bergman genom att sno pucken, skena iväg över hela isen, och sedan grundlura Tingsryds målvakt genom att lägga en liten myra under dennes benskydd. Västerås hade därmed vänt ett hotande nederlag, två gånger om, i matchen och istället vunnit två oerhört viktiga poöng.

Summering

Det gick inte på räls, det var inte enkelt, spelet var inte briljant, men framgången står på den envises sida. Anthons reducering till 1 - 2. Lukas Zetterbergs kvittering. Det hårda envisa jobbet genom hela den tredje perioden. Det uppoffrande spelet i sudden. Det avgörande målet av Bergman. Plötsligt fick laget lite av det medflyt som måste finnas när lagmaskineriet inte står att känna igen. Förhoppningsvis betyder denna vändning till egen fördel att laget fyller på med välbehövligt självförtroende. En gammal regel säger att hårt arbete lönar sig. Det fick laget kvitto på i kvällens match.