Västerås - Västervik 3-0
Publicerad: 2019-01-31
På fyra tidigare möten i ABB Arena hade hemmalaget Västerås kammat noll mot gästande Västervik. Skulle man kunna jaga bort detta spöke under kvällens match?

Första perioden Den som trodde Västervik skulle komma ut hårt och sätta press mot Samuel Ersson i Västerås mål, trodde fel. Det tog drygt fyra minuter innan gästande Västervik hittade fram med ett första avslut. Sedan dröjde det till matchminut elva innan skott nummer två kom. En farlig chans vaskade gästande Västervik fram under perioden och den situationen skapades av egen målvakt i Västerås. Samuel Ersson skulle fösa en puck, via sarg bakom mål, till egen back men pucken studsade ut på ett märkligt sätt vid andra stolpen och gav Västervik ett farligt läge. Frånsett dessa chanser var spelet förlagt i Västerviks försvarszon. Västerås gnuggade på, i det ena anfallet efter det andra, och satte Emil Kruse på vissa prov.

Efter drygt tolv minuter fick hemmalaget chansen att spela powerplay men Västervik höll ihop sitt boxplay bra och kunde avvärja utan större problem. Sammantaget en ganska loj period där Västervik mest satte fokus på att samla sina trupper framför eget mål för att hålla tätt bakåt. Västerås tvingades mest spela runt utanför gästernas uppställda försvar och hade svårt att hitta fram till de riktigt heta avsluten. Skott 10 -2

Andra perioden Västervik kom ut och visade lite mer intresse av att spela anfallshockey men hade svårt att komma fram till några vettiga avslut. Tillknäppt försvarsspel av båda lagen. Västerås fortsatt det lag som försökte anfalla mest.

Sex minuter in i perioden blåste domaren för en dubbelutvisning. Jimmie Jansson i Västerås fick sätta sig 2 minuter för holding medan Västerviks Alexander Lindqvist-Hansen fick 2 minuter för, diving! I spelet fyra mot fyra visade Västervik att de är ett skickligt lag, bara de vill. De lyckades sätta lite press på hemmalaget i denna spelform.

Det tog tio minuter in i perioden innan första målet i matchen föll och till det behövdes ett powerplay. Det var Västerås som spelade runt snyggt tills Mikael Frycklund hittade fram med fin passning till Johan Skinnars på den sovande sidan av zonen. Skinnars gled fram och hängde behärskat in 1- 0 högt bakom Emil Kruse i Västerviks mål.

Efter målet klev plötsligt Västervik fram lite mer och lyckades till slut skapa en ett långt anfall i Västerås zon. Alexander Younan, i Västerås, tappade sin klubba och Västervik jobbade sig fram till två avslut där Samuel Ersson i hemmakassen fick kliva fram och rädda sitt lag. I slutfasen av perioden fick Västerås jobba extra hårt i egen zon då Mikael Frycklund stod för bravaden att bli utvisad för felaktig tekning! Västerviks powerplay var dock av modellen harmlöst och Västerås kunde enkelt hålla undan. Västers lyckades även dra på sig en utvisning med för många spelare på isen när det var knappt två minuter kvar av perioden. Inte heller denna gång kunde Västervik sätta upp ett powerplay som hotade Samuel Ersson ordentligt i hemmamålet. Skott: 9-5

Tredje perioden Västerås tog med sig sin 1-0 ledning ut i slutperioden och frågan var om Västervik skulle förmå mobilisera någon offensiv. Kliva upp ur de skyttegravar man befäst under de inledande två perioderna. Visst försökte Västervik, och visst samlade de ihop ett och annat avslut som kunde resulterat, men då var matchen redan vunnen för Västerås.

Västerås hade då utnyttjat ett stort slarv i Västerviks försvar fram till 2-0. Det var Johan Skinnars som stressade bakom Västerviks mål och lyckades vinna en lös puck. Passade till Mikael Frycklund som kom ren med gästernas målvakt Emil Kruse. Istället för avslut väntade Frycklund ut Kruse och passade tillbaka till Sebastien Benker som kunde lägga in trissan i tomt mål! Det hade då gått cirka nio minuter av perioden och känslan infann sig att Västerås skulle kunna spela av resterande tid och bärga en seger.

Trots att hemmalaget, för andra gången under kvällen, drog på sig utvisning, för många spelare på isen, kunde man hålla undan med ett bra boxplay. När det var knappa två minuter kvar av matchen chansade Västervik med spel sex man mot fem. Det straffade sig, omgående. I uppspelsfasen, bakom eget mål, tappade Västervik pucken och Kalle Östman kunde lägga pucken i mål fram till 3-0. Lite kuriosa i det momentet. Kalle Östman gjorde målet på retur efter att en Västervikspelare(!) först räddat ett svagt avslut av Lucas Zetterberg närmast på mållinjen.

Detta var ingen match som gladde med fartfylld ishockey. Däremot var säkerligen de tillresta åskådarna på läktarna väldigt nöjda att Västerås äntligen kunde vinna mot ett svårspelat Västervik på hemmais. Ett litet spöke mindre. Skott: 11-13

Matchfakta:

1-0 (30.01) Johan Skinnars (M Frycklund, A Lindelöf) fem mot fyra. 2–0 (49.01) Sebastian Benker (M Frycklund, J Skinnars) 3–0 (57.42) Kalle Östman (Johan Skinnars) spel fem mot sex.

Skott: 31–17 Utvisningar: VIK 8x2, Västervik 9x2 Publik: 4 902