Publicerad: 2019-11-29
William Wikman gjorde det avgörande tredje målet.

Västerås - Vita Hästen 3-2 (1-0,1-1,1-1)

Första perioden

De första fem sex minuterna av perioden kan betäcknas som ett ständigt byte av åkriktning för lagen. Inget lag lyckades hitta riktigt fäste offensvt. Istället vände spelet fram och tillbaka, fram och tillbaka, utan att några egentliga målschanser skapades.

Det var Vita Hästen som fick till ett första längre anfall och frestade Jesper Myrenberg med en farlig styrning. Men det skulle bli Västerås som gjorde första målet. Vita Hästens Simon Krekula bromsade in William Wikmans framfart och fick sätta sig två minuter för hooking.

Det tog bara fjorton sekunder innan Lukas Zetterberg fick ladda bössan och skicka in 1 -0. Tid 08:41. Efter målet fick Västerås till ett riktigt långt anfall där man spelade runt och skickade iväg det ena avslutet efter det andra. Vita Hästen hade fullt sjå att hålla målet rent från ny påhälsning av pucken.

Efter powerbreak kom gästande Vita Hästen tillbaka lite spelmässigt och fick till ett anfall men det varade inte länge. Det var fortsatt hemmalaget Västerås som höll i taktpinnen ute på isen. Vita Hästens anfall begränsades till något enstaka avslut innan Västerås kunde vända spelet igen.

Med några minuter kvar perioden etablerade Västerås ännu ett väldigt långt anfall där man skapade flera bra målchanser. Vita Hästen fick fortsätta med att lyfta ut pucken ur egen zon via rejäla luftpastejer. Något man behövde göra ett tiotal gånger för att överleva defensivt. Skott: 9-6

Andra perioden

Perioden inleddes med lite chansbyten lagen emellan. Först när Vita Hästen fick chansen till powerplay sattes hemmalaget under riktigt tryck. Det var Västerås Jepser Johansson som drog på sig en tvåa för hooking. Tid 23:22. Gästerna fick till ett par avslut men Jesper Myrenberg i hemmakassen såg puckarna komma och kunde avvärja tämligen enkelt.

När kedjan med Tessier, Benker, Hertzberg kom i på isen igen satte de upp ett riktigt bra spel i Vita Hästens zon. Det var inte långt borta att man fick till ännu ett hemmamål.

När det närmade sig sig powerbreak var det Vita Hästen som fick till sitt första längre anfall. De rullade runt med överlämningar längs sargen och lyckades till slut med ett inspel framför mål. Avslutet blev dock tamt och Västerås fortsatt i ledningl

Strax efter var det återigen gästernas tur att spela boxplay efter att de drog på sig en utvisning för hooking(Anton Johansson). Tid 29:33

Den som trodde att hemmalaget skulle skapa nya målchanser i denna spelform fick fel. Istället var det Hästen som vågade stå högt med forwards i mittzon trots boxplay. Det höll på att resultera två gånger om. Först kom Hästens Marcus Eriksson i ett friläge, men Jesper Myrenberg avvärjde. Publiken hann knappt andas ut innan Hästen bjöds ett två mot ett läge. Även denna gång stod Myrenberg ivägen.

Men trots dessa chanser för gästerna var det hemmalaget Västerås som gjorde nästa mål i matchen. Bara tre sekunder efter att Vita Hästen blivit fulltaliga höll sig Alexanser Younan framme och skickade in 2-0. Det var Jerome Leduc som från sin backplats hittade en helt ren Younan på borte stolpen med en diagonalpassning. Tid 31:36

Med knappa fyra minuter kvar av perioden fick gästande Vita Hästen till ett riktigt långt och tungt offensivt byte. De trampade runt och avlossade det ena skottet efter det andra. Men Jepsper Myrenberg var med på allt och faran kunde blåsas över. Efter detta monsterbyte i egen zon svarade Västerås för en fin spelvändning där Lukas Zetterberg var ytterst nära att skicka in 3-0. De allra flesta på läktaren hade nog redan räknat in det målet men Vita Hästens målvakt, Oscar Masiello, stod för matchens räddning och höll därmed sitt lag kvar i matchen.

I anfallet efter var det istället gästerna som kunde trycka in en reducering fram till 1-2. Ett avslut från backplats i form av ett dragskott, inte allt för hårt, susade förbi alla framför mål och förbi en skymd Jesper Myrenberg i hemmamålet. Skott 7- 14

Tredje perioden

Perioden bjöd inledningsvis på massor av spelvändningar där lagen försökte hitta in till avslut. Båda lagen fick till ett par chanser som kunde betecknas som heta. Kanske allra hetaste chansen fick Västerås då Jimmie Jansson följde med upp i en snabb spelvändning och blev serverad pucken mitt i slottet. Jimmie fick iväg ett stenhårt slagskott men Hästens målvakt kunde avvärja.

Tendensen var dock tydlig i perioden. Vita Hästen var det lag som drev på spelet offensivt för att hitta läge till kvittering. Västerås spelade lite mer avvaktande och sökte läge för spelvändingar.

Precis innen powerbreak skapade Västerås just en sådan spelvändning. Det var Fredrik Johansson som drev upp med pucken på vänsterkanten och försökte hitta Jesper Johansson på bortre stolpen. Avslutet blev dock till hälften täckt av en motståndares klubba och målvakten kunde enkelt avvärja.

Efter powerbreaket var det fortsatt Vita Hästen som pumpade på offensivt och tog avslut. Som vanligt(!) svarade Västerås med en snabb omställning och var ytterst nära att utöka sin ledning. Tid 52:45

På tal om spelvändningar. Med knappa sex minuter kvar kom en hyperchans för Västerås då kedjan med Benker, Tessier, Hertzberg spelade sig fram till närmast öppet mål. Tessiers avslut tog tyvärr, för hemmalaget, klockrent i stolpen.

Men vad gjorde det! I bytet efteråt kom utdelningen, retroaktivt. Kelsey Tessier snodde en lös puck bakom Vita Hästens förlängda mållinje och petade fram den till William Wikman som inte gjorde något misstag! Tid 54:04

Vita Hästen bjöds dock snabbt in i matchen igen då Västerås Alexander Lunsjö drog på sig en utvisning(inteference). Tid 54:29. Vita Hästen tog chansen och skickade in 2-3. Detta efter protester både från hemmaspelare och publik som ansåg att pucken var ut ur zon och vände strax innan målskottet. Men en närmare titt på reprisbilder visade att en liten liten del av pucken var kvar(!) på blålinjen. Om så fallet, ett korrekt mål. Tid 55:34.

Efter målet uppstod ett långt uppehåll då sekreteriatet fick problem med matchklockan. Ett uppehåll som nog kom hemmalaget väl till pass. Man fick då tid att andas och samla ihop sig för att stå emot ännu en anstormning från gästande Vita Hästen.

Efter det ofrivilliga avbrottet var det fortsatt gästande Vita Hästen som ångade på för en reducering. Västerås tillät dock inte gästerna att komma fram till riktigt bra avslutslägen. Inte ens med sex man mot fem kunde gästerna etablera tillräckligt med tryck offensivt för att skapa läge till en kvittering. Skott: 9-14

Summering

Vita Hästen var klassen bättre än när vi möttes senast(bortaplan) och var ytterst nära att nå en kvittering i matchen. Första perioden var hemmalagets men efter 2-0 i den andra började Vita Hästen trycka på allt mer offensivt. De fick till en, för hemmalaget snöplig, reducering i slutsekunderna av andra perioden. Då hade Lukas Zetterberg strax innan haft chansen att sätta 3-0 och närmast döda matchen. I den sista perioden var det Vita Hästen som drev på spelmässigt och inte ens 3-1 till hemmalaget bromsade deras försök att komma ikapp. Trots intensivt slit offensivt kom inte gästerna längre än till 2-3 i powerplay. Fjärde raka för Västerås!