Förlust på Hovet i seriepremiären
Publicerad: 2022-09-23
Västerås hamnade i brygga efter 3-0 för Djurgården redan i period ett. En stark andraperiod, som laget vann med 2-0, gav hoppet tillbaka men räckte inte hela vägen.

En efterlängtad premiär där Djurgården på Hovet stod för kvällens utmaning. En fin inramning med mycket publik gav förutsättningar för en riktigt trevlig och underhållande ishockeymatch.

Inte oväntat blev det hemmalaget som drev upp ett riktigt högt tempo från första nedsläp. Djurgårdens många skridskoskickliga spelare virvlade fram över isen och gav Västerås defensiv svårigheter närmast omedelbart. Efter några minuters spel började Västerås ta för sig mer och spelet jämnade ut sig för en stund. Detta skulle dock snabbt förändras och orsaken till detta stavades utvisningar.

Redan under förra säsongen var det ett problem för Västerås att laget drog på sig lite väl mycket så kallade onödiga utvisningar. Till årets säsong var därför agendan att minska tiden i utvisingsbåset.

Det började med utvisning för Västerås Daniel Gunnarsson(hooking, 06:32). Djurgården satte omedelbart hårt tryck i sitt powerplay och pucken hamnade till slut hos Olle Liss som skickade in 1-0(07:14)

Ingen fara på taket med ett ledningsmål för hemmalaget med mycket tid kvar att spela. När Västerås bjöds chansen till första chansen att spela powerplay(10:07) skapade laget bra tryck och vaskade fram fina lägen till kvittering, men utan att hitta nät. Så långt kändes det som att Västerås skulle kunna jobba sig ifatt spelmässigt ute på isen.

Men, se det gick inte alls. Istället kom en kavalkad av utvisningar som Djurgården effektivt utnyttjade.

Mathias From ut för tripping(12:54) men det kanske mest spektakulära var femman på Jimmie Jansson för boarding. Där fick hemmalaget rejält momentum. Spel fem mot tre närmast i en evighet gav 2-0 genom Daniel Brodin(14:09) som ostört kunde raka in en retur från nära håll. Fortsatt spel fem mot fyra och John Norman skickade in 3-0 på styrning efter backskott(14:59).

Efter en lång period med boxplay hann Västerås knapp spela fem mot fem innan ännu en utvisning drabbade laget. Denna gång var det Ludvig Jardeskog som fick sätta sig på botbänken(18:20). Som tur var kunde man förhindra ännu ett baklängesmål innan perioden var till ända. Skott: 17-7

Den andra perioden gav en scenförändring till Västerås fördel även om inledningsminuterna kunde slutat med nytt baklängesmål. Västerås tappade puck i offensiv zon. Snabb spelvändning av hemmalaget där DIF:s Noah Östlund åkte sig fri, blev lite upphakad, och tilldömdes straff(23:22). Johan Gustafsson i Västerås kasse läste dock Östlunds dragning och kunde ganska bekvämt avvärja avslutet.

Efter denna chans till att utöka sin ledning i matchen för hemmalaget blev det Västerås som allt mer tog tag i taktpinnen. Laget lyckades gång på gång störa DIF i deras uppspel och därmed dämpa hemmalagets fart. Kedjan med Lunsjö, Kangas och Aronsson slet föredömligt i sin forechecking och lyckades, aningen turligt kanske, få till den första reduceringen i matchen. En puck som seglade fram mot Djurgårdens målområde, Alexander Lunsjö viftade till med klubban på wolley, och lyckades på ett märkligt sätt få in pucken bakom en häpen Carl Lindbom i DIF:s kasse. Tid 27:19.

Hemmalaget såg plötsligt väldigt sårbara ut och Västerås nyttjade detta till en ny reducering fram till 2-3. Det tog inte ens en minut innan Anton Svensson, från ett läge bakom kassen, hittade en helt ren Ludvig Jardeskog som tackade, tog emot, och skickade in pucken. Tid 28:05.

Där och då bestämde sig Joakim Fagervall för att ta timout(28:05)

När Djurgårdens duktige Marcus Krüger drog på sig utvisning för tripping(32:28) var Västerås ytterst nära att även skicka in kvitteringspucken. Det var Trevor Cheek som hittade en lös puck någon meter framför målet men avslutet räddades närmast mirakulöst av Carl Lindbom i hemmalagets kasse. Kanske blev den direkt avgörande för matchens utgång. 3-3 där och med ett DIF som närmast tappat allt sitt spel kunde gett Västerås ännu mer energi.

Perioden spel och chansmässigt till Västerås. Skott: 6-12

Västerås bjöds en jättechans att kvittera i matchen då DIF drog på sig två snabba utvisningar endast med sekunder emellan. Wiktor Nilsson, 42:49 och Alexander Falk, 43:00. Västerås satte upp sitt powerplay men kunde hitta fram till de riktigt vassa avslutslägena. Pucktempot för lågt och DIF:s skickliga defensiva spelare kunde avväpna Västerås ganska enkelt.

Närmast direkt efter att hemmalaget blev fulltaliga kunde de istället utöka sin ledning till 4-2(45:22) genom en snabb spelvändning. Återigen var det Olle Liss som höll sig fram och kunde bomba in pucken från perfekt läge mitt i slottet. Sannolikt såg aldrig JG i Västerås kasse den projektilen!

Lite luft gick nog ur Västerås och vid en tekning några minuter senare, i egen zon, tappade laget helt markering och DIF:s Wiktor Nilsson kunde elegant lirka in pucken fram till 5-2 mellan benskydden på Johan Gustafsson. Tid 51:57.

Västerås snyggade till förlustsiffrorna då man lyckades forcera in 3-5 genom Jesper Kokkonen i spel sex mot fyra. Tid 57:13.

Djurgården - Västerås (3–0, 0–2, 2–1)

Skott: 5-9 Totalt:28-28

Djurgården vann välförtjänt då man exemplariskt nyttjade sitt spel i powerplay(60,00%) till att göra tre mål