Västerås IK presenterar ny sportchef
Publicerad: 2023-01-10
Västerås IK:s nye sportchef är klar. Niklas Johansson, med sju års SHL-erfarenhet från Örebro, leder vår sportsliga verksamhet framåt.

Västerås IK:s styrelse är i mål med rekryteringsprocessen av ny sportchef. Valet: 49-årige Niklas Johansson, som ansluter till klubben efter sju år i SHL-organisationen Örebro. ”NJ” meddelade Örebro sitt beslut under tisdagen. Redan från och med onsdagen är han tillgänglig att inleda arbetet i Västerås IK. Avtalet är skrivet över säsongen 2025/26.

— Vi är oerhört glada att kunna presentera Niklas som ny sportchef. Vi har haft en gedigen rekryteringsprocess och arbetat brett för att landa i det vi anser är den bästa möjliga kandidaten för Västerås IK. Där har Niklas CV, erfarenhet från såväl SHL som Hockeyallsvenskan tillsammans med de intervjuer vi gjort med honom stuckit ut. Sammantaget resulterade det i att vi valde att erbjuda honom tjänsten, och ser nu fram emot att arbeta tillsammans mot att uppfylla Västerås IK:s mål och genomförande av treårsplanen Gulsvart2024, säger ordföranden Pär Södergren.

Niklas Johansson arbetade sex säsonger som sportchef i Västerås IK från 2010-2016. Under den perioden hade klubben en stegrande sportslig utvecklingskurva. Under fem raka säsonger tog vi kliv uppåt i den allsvenska hierarkin och slutade under den tiden femma (2010/11), fyra (2011/12), trea (2012/13), tvåa (2013/14) för att sedan krönas av serieseger i Hockeyallsvenskans grundserie säsongen 2014/15.

— Den utvecklingskurvan var imponerande att följa då, och är precis den sportsliga resa vi vill och behöver göra igen. Efter seriesegern i grundserien 14/15 finns det fortfarande en sak för Västerås IK och Niklas kvar att uppnå gemensamt, avancemang uppåt i seriesystemet, säger Södergren.

Sportchefen lämnade Västerås IK våren 2016 och värvades sedan till SHL och Örebro. Där lyckades NJ med samma sportsliga bedrift, att leda Örebros sportsliga verksamhet till utveckling och förbättrade resultat. Med NJ vid sportchefsrodret har Örebro etablerat sig som ett slutspelslag i SHL. Från att 49-åringen tillträdde säsongen 16/17 när Örebro slutade tolva har resultatraden följande sex säsonger varit stark. Tia (17/18), Åtta (18/19), sexa (19/20), sjua (20/21), sexa (22/23) och ligger nu sexa under årets säsong.

— Först utvecklingsresan över fem säsonger i Hockeyallsvenskan följt av sju år i SHL är ett starkt track record. Det visar att Niklas har ett arbetssätt där lagen han bygger tar kliv framåt och nästan alltid blivit bättre år för år, utvecklar styrelsekassören Nicklas Öhrlund som haft huvudansvaret för rekryteringen tillsammans med Pär Södergren. — Sedan han var här senast har han byggt på sin kompetens med sju år i en organisation som etablerat sig på slutspelsnivå i SHL. Genom det tar han med sig viktiga erfarenheter som kommer gynna hela vår verksamhet, inte bara det sportsliga utan för hela kontoret och det kommersiella marknadsarbetet som skapar våra förutsättningar.

Själv säger vår nye sportchef: — Det ska bli väldigt inspirerande och roligt att få komma tillbaka till Västerås igen. Jag känner en stor revanschlust eftersom vi inte tog steget upp till SHL under min förra sejour i klubben. Jag är väldigt nyfiken och vill träffa spelare, ledare, kollegor, partners, supportrar och sätta mig in i hur vi tillsammans ska göra något riktigt bra av det här med start redan i år.

Jimmy Gerdin