Västerås IK vinner över Leksand IF med 3-2
Publicerad: 2018-11-29
Ett fullsatt ABB Arena Nord fick på onsdagskvällen stå värd för ett klassikermöte då dalarnas stolthet Leksands IF kom på besök.

Med sig i bagaget hade gästerna några mindre lyckade insatser och målsättningen var givetvis att använda kvällens match som avstamp till en förändring. Själva kom VIK till spel efter en uddamålsförlust mot Björklöven som därmed bröt en längre vinstsvit. Två lag med gemensam agenda. Att hitta tillbaka till vinnarspåret.

Period 1

Matchen startade på ett förväntat sätt. Båda lagen visade iver att ta tag i taktpinnen. Lagen turades om att sätta lite tryck i respektive motståndarzon. Redan efter knappa två minuter bjöds VIK en möjlighet att ta målmässigt kommando i matchen då Leksand drog på sig en utvisning för tripping. Dock lyckades VIK inte förvalta denna möjlighet bättre än att Fredrik Hetta avlossade ett skott, på pass från Alexander Lindelöf, som träffade ribban med en ljudlig klang.

VIK skulle dock få utdelning målmässigt lite senare i perioden då Lucas Zetterberg tryckte in pucken efter en tilltrasslad situation framför Leksands kasse. Situationen var så pass tilltrasslad att domaren valde att videogranska målet som dock godkändes.

Perioden slutade 1-0 trots att det fanns lägen till fler VIK-mål. Även Leksand skapade några målchanser men känslan var att VIK hade lättare att komma till bra avslut medan LIF fick spela runt, runt, i anfallszonen innan de kom till avslut. Avslut som fram till dess inte beredde Marcus Dahlbom några större besvär.

Period 2

Den andra perioden inleddes med att Leksand klev ut mer bestämt och med mycket energi. Detta fick till följd att VIK:s backar, Jimmie Jansson och Jesper Appel, fastnade i ett långt defensivt byte. När de väl gick för byte sammanföll detta olyckligt med ett pucktapp som gav Leksand närmast öppen gata till en snabb spelvändning. Johan Porsberger förvaltade denna chans förtjänstfullt och lirkade elegant in 1-1 bakom en chanslös Marcus Dahlbom.

Allt som den andra period gick började VIK ta över initiativet. De fick till allt längre anfall i Leksands zon och skapade fler och fler avslutslägen. Till slut kom även utdelning i form av två snabba mål signerade Fredrik Johansson och Alexander Lindelöf. Både målen kan tillskrivas enormt hårt arbete där forwards stressade sina motståndare till pucktapp i egen zon. Pucktapp som man närmast skoningslöst nyttjade till sin egen fördel. VIK gick till pausvila efter den andra perioden med ledning 3-1 vilket ganska väl speglade de chanser som skapats under perioden.

Period 3 Inledningen av den tredje perioden blev lite som förväntat. Leksand kom ut oerhört starkt och ville verkligen ta sig in i matchen igen. I byte efter byte tryckte de tillbaka VIK i egen zon och virvlade runt med fart och finess. Länge såg det ut som om VIK skulle kunna rida ut stormen men till sist rämnade försvaret för Leksands intensiva uppvaktning. Ett skott, en olycklig retur där pucken blev liggande helt fri endast någon ynka decimeter från mållinjen, och en Leksandspelare i form av Jesper Ollas som påpassligt slog in trissan i mål. Tid för denna reducering endast sju minuter in i perioden. Därmed upplagt för ett nytt drama lagen emellan.

Efter Leksands rättvisa reducering lyckades VIK dock relativt tillbaka till ett spel som mer och mer bromsade masarnas försök till ännu ett mål. Man lyckades störa och förstöra Leksands flesta intentioner att ta sig fram över isen. När de väl kom in i anfallszon fick de till största delen vistas ute längs sargen. Leksand lyckades aldrig riktig få till den nödvändiga forceringen för att hota med ett kvitteringsmål trots möjlighet i spel fem mot fyra vid två tillfällen i slutakten.

I stället var det VIK som allt som oftast vände spelet och skapade chanser till att utöka sin ledning. Speciellt minns man Kalle Östmans närmast magiska genomåkning i slutfasen av den tredje perioden. En genomåkning där han rundade sina motståndare retfullt enkelt och avslutade med att lura LIF:s målvakt Axel Brage ”upp på läktaren”. Dock träffade avslutet stolpen och Östman fick därmed inte bli matchhjälte inför sin månghövdade hemmapublik.

Trots att Leksand tog ut målvakten under matchens sista självande minuter lyckades de aldrig ta sig fram till de riktigt heta avslutslägena.

VIK kunde därmed räkna in sin sjunde raka hemmaseger denna säsong. I sanning ett imponerande facit av en nykomling!

Skottstatistik: 27-26