Skön seger inför nyårsfirandet
Publicerad: 2021-12-30
Anton Svensson tvåmålsskytt.

Vita Hästen - Almtuna 5-1 (0-0, 2-0, 3-1)

Västerås till spel efter förlust med uddamålet borta mot Vita Hästen under gårdagen. Almtuna kom med seger senast mot Mora. Som alltid i möten med Almtuna förväntas jämna och ovissa drabbningar. Hur skulle det bli denna afton?

Det blev lite som förväntat under perioden. Västerås blev det spelförande laget medan Almtuna letade efter möjligheter till spelvändningar. Närmast att göra mål under perioden var Västerås genom Mikael Frycklund. En styrning från nära håll som träffade insidan av stolpen men pucken valde att glida ut istället för in i målet. Videgranskning vidtogs som bekräftade att trissan aldrig var över mållinjen. Även som skottstatistiken blev helt jämn i perioden var det Västerås som vaskade fram de allra bästa målchanserna. Skott: 10-10

Almtuna fick chansen två gånger om under den första delen av perioden att spela powerplay. Marcus Bergman, tripping, 20:38 samt Lukas Zetterberg, tripping, 23:30. Almtuna öste på med skott i sina powerplay men Johan Gustafsson lyckades mota allt som kom mot honom. Västerås starka boxplay kunde än en gång hålla tätt.

Västerås fick sin första chans till powerplay när gästernas Anton Björkman drog på sig en tvåa för holding(26:25). Trots att skapligt powerplay med flera avslut lyckades man inte spräcka målnollan.

Det var fortsatt hemmalaget som stod för det mesta puckinnehavet och mitt i perioden kom ledningsmålet. Det var backen Jimi Jalonen som följde med upp i ett anfall. Fick pucken strax innanför offensiv blå. Drev rakt fram, tog avslut, målvaktsräddning, men kunde smaska in pucken på den målvaktsretur som uppstod. Tid 30:45. En inte alls oförtjänt ledning.

Bara dryga minuten senare var det dags igen. Firma Frycklund/Zetterberg stod för 2-0. Frycklund tog in pucken på högerkanten, stannde upp, höll i, innan han lyfte iväg en crosspassning över till Lukas Zetterberg som skickade in pucken via ett välriktat handledsskott. Tid 32:55. Ett riktigt snyggt mål.

Med dryga fyra minuter kvar av perioden uppstod en situation framför målgården där Johan Gustafsson bedömdes ha trippat en motspelare. Tid 35:49. Almtuna satte upp ett riktigt bra powerplay men än en gång kunde Västerås boxplay övertrumfa detta och därmed undvika ett baklängesmål.

Västerås fortsatt det starkare laget men Almtuna inte alls ofarliga när de väl fick lite snurr i anfallszonen. Skott: 13 -15

Den tredje perioden fick inte den start som hemmalaget tänkt sig. På något märkligt sätt gick hela laget bort sig i uppspelsfasen. Pucken fastnade innanför egen blålinje där Almtunas Hampus Harlestam upptäckte sin lagkamrat Jesper Nordbäck sopren framför Johan Gustafsson. En passning senare kunde nämnde Nordbäck enkelt lägga in 1 -2 och plötsligt var Almtuna med i matchen i allra högsta grad. En ren bjudning av Västerås. Tid 49:41.

Almtuna var dock så fina i kanten att de bjöd tillbaka ganska omgående. Ett tveksamt byte gjorde att hemmalagets Anton Svensson fick närmast fri entré in i Almtunas försvarszon. Anton tog några snabbar skär, siktade, och fick se pucken flyga in på perfekt flaskhöjd vid den bortre stolpen. Tid 44:25.

Almtuna försökte nog gå fram för ännu en reducering men det såg kantigt och trubbigt ut deras offensiv. Istället kunde Västerås några minuter senare utöka sin ledning till 4 - 1 genom fint förarbete av Mikael Frycklund. "Fryckis" tog sig in vid ena stolpen och lade en liten myra in mot målgården. Där stod, självklart, Marcus Bergman beredd och smaskade in pucken utan pardon. Tid 51:57.

Med cirka fem minuter kvar av matchen tog Almtuna en rövare. Ut med målvakten och spel sex mot fem. Trots en man mer på isen lyckades man aldrig etablera något nämnvärt tryck i Västerås försvarszon och då gick det som brukligt är med spel utan målvakt. Nytt mål i baken. Anton Svensson krönte sin insats med att lägga in 5-1 i tom kasse. Tid 56:02. Skott: 11 - 8 Skott totalt: 34 - 33

Summering:

Med flera ordinare spelare borta, omstruktrurering i en del kedjor, mycket speltid på juniorer, får man ända säga att det var ett gott dagsverke av Västerås. Inte ens när Almtuna reducerade till 1-2 kändes det som någon större fara på taket. I dagens match var Västerås helt enkelt numret större än sina motståndare och vann välförtjänt.