Publicerad: 2021-09-24
Västerås besegrade Tingsryd genom sent segermål...

Västerås - Tingsryd 5-2 (2-0, 0-1, 3-1)

Första perioden

Äntligen nedsläpp för säsongen 2021/22 och hemmalaget Västerås tog tag i taktpinnen omedelbart. Man ansatte sina motståndare Tingsryd med det ena anfallet efter det andra och skapade en handfull bra avslutsl¨ägen under periodens första sju ¨åtta minuter. Närmast till nätkänning hade Marcus Bergman som åkte sig fri från vänsterkanten, kom ensam mot Tingsryds målvakt, men avslutet tog högt i dennes vänstra stolpe.

Gästande Tingsryd bjöds några enstaka chanser då Västerås chabblade lite med puck i egen zon men få avslut som hotade mot Västerås målvakt Johan Gustafsson.

Det var fortsatt hemmalaget som öste på framåt och radade upp fina lägen, som missades. Lukas Zetterberg, Mathias Frohm och Mikael Frycklund fick fina lägen för avslut mitt i slottet utan att lyckas. Men det skulle komma ett ledningsmål för Västerås då Tingsryd drog på sig en utvisning. Matchens första. Brottsrubriceringen blev för många spelare för isen. Det tog inte lång tid innan Västerås kunde nyttja detta läge. På den andra tekningen i Tingsryds zon vann Lukas Zetterberg pucken, hittade Mikael Frycklund närmast fri i slottet, som i sin tur valde att göra en dragning och lägga in pucken fram till 1-0. Tid 14:47.

Tingsryd hade fortsatt svårt att etablera någon form av anfallsspel då Västerås fortsatte att trampa på ordentligt offensivt. Något som gav ¨utdelning sent i perioden i form av ett fint mål av unge backen Ludvig Östman. Detta efter en snabb spelvändning där pucken spelades in centralt i anfalsszonen till nämnde Östman som skickade iväg pucken i flaskhöjd mot bortre stolpen och fick se den segla in fram till 2-0. Fint förarbete av Anton Svensson och Filip Karlsson. Tid 19:27.

Spelmässigt en bra period av hemmalaget där man stängde ned Tingsryds flesta anfallsförsök högt upp i planen och därmed fick mycket bra kontroll över skeendet på isen. Skott: 17-6.

Andra perioden

Tingsryd kom ut till den andra perioden med lite mer fart och försökte störa Västerås uppspel genom högre styrspel. Detta lyckades man till viss del med och Västerås fick inte lika enkla åkvägar för att bära in pucken i offensiv zon. Spelet i perioden blev stundtals väldigt hafsigt med pucktapp för båda lagen lite överallt på isen. Ostrukturerat, helt enkelt. Något som gynnade Tingsryd som fick mer spel i offensiv zon även om avsluten mot Johan Gustafsson i Västerås kasse blev fortsatt få.

Det blev till slut Tingsryd som kunde dra fördel av det mer hafsiga spelet under perioden då man i matchminut tjugonio lyckades skicka in en reducering till 1-2 genom Joachim Nermark. Ett inspel från vänsterkanten mot målg¨ården gick förbi alla spelare och istället hamnade istället hos Nermark som skickade på ett avslut som smet in vid Johan Gustafssons högra stolpe. Tid 28:15.

Västerås försökte trampa igång sitt offensiva spel från den första perioden men det gick fortsatt lite som på kryckor. Marcus Bergman trampade loss på vänsterkanten och tog sig fram till ett fint läge men avslutet räddades. Västerås fick med sig ett powerplay då Tingsryds Hugo Reinhardt drog på sig två minuter för holding. Hemmalaget vaskade fram några fina chanser men fick denna gång ingen utdelning.

Med knappa tre minuter kvar av perioden fick Tingsryd chansen till spel fem mot fyra och där skapade Västerås periodens bästa läge då Alexander Lunsjö bjöds på ett friläge. I vanlig ordning försökte Lunsjö sig på att skicka in en låg puck mellan benen på målvakten men denna gång var det stängt. Under slutsekunderna av sitt powerplay skramlade Tingsryd fram ett läge där pucken för någon sekund låg fri i målgården men hemmalagets backar kunde rensa bort trissan.

Spelmässigt ett steg tillbaka för Väster¨¨ås i denna period. Spelet mer ostrukurerat och och de chanser som skapades kom ur individuella prestationer. Tingsryd med i matchen igen genom sin reducering även om skottstatistiken i perioden sa annat. Skott 14 - 4.

Tredje perioden

Nej, Västerås lyckades inte heller i denna period hitta tillbaka till det vägvinnande spel man visade upp under matchens första tjugo minuter. Tingsryd tog vara på detta och körde för en kvittering. Även om de fortsatt hade svårt att komma fram till avslut slet de föredömligt över hela isen. Spelet böljade fram och tillbaka utan att något lag fick fäste i det offensiva spelet. In och lika snabbt ut ur offensiv zon var melodin för båda lagen. Tingsryd chippade ut pucken och Västerås fick börja om. Även Västerås började med likande spel där backarna lade ut pucken ur egen zon utan egentlig adress. Daniel Gunnarsson blev rökt i duell med en Tingsrydsspelare i hemjobbet och tvingades ta till en tripping för att freda egna målet med dryga åtta minuter spelade av tredje perioden. Tingsryd fick därmed chans till kvittering. Men även denna gång kunde Västerås avväpna motståndarnas powerplay väldigt enkelt och ledningen för hemmalaget kvarstod.

Men Tingsryd skulle, inte alls oförtjänt, få utdelning för sitt slit och sin inställning. Ett backsskott från blå fastande i röran av spelare, skridskor, klubbor framför Västerås kasse innan pucken ur denna röra gled ut till en fristående Jacob Heljemo kunde peta in kvitteringen till 2-2 i tom kasse. Tid 55:32.

Västerås hade därmed tappat inte bara ledningen i matchen utan även momentum och givna(!) tre poäng. Tingsryds glädje över över kvitteringen blev dock kortvarig då Västerås i bytet efter genast återtog ledning genom mål av Alexandre Lavoie. Detta efter fint förarbete av Marcus Bergman och Mikael Frycklund. Det tog bara sjutton sekunder innan Västerås återtagit ledningen i matchen. Tid 55:49. Surt för Tingsryd.

Tingsryd tog en rövare och plockade ut sin duktige målvakt Daniel Rosengren för att gå ikapp men det resulterade omgående i nytt baklängesmål genom Filip Karlsson fram till 4-2 och matchen var därmed stängd och avgjord. Västerås lyckades även göra 5-2 genom William Wikman.

Spelmässigt en period där Tingsryd kämpade ned Västerås och var väldigt nära att ta matchen till förlängning. Till denna säsong har dock Västerås mer offensiv spets i laget och det kom att avgöra denna jämna match. Lavoies 3-2 fick tankarna att gå tillbaka till en tid då en viss Stefan "Loppan" Hellkvist alltid dök upp och hängde en kasse när det behövdes som mest.

Skott: 39-16