Publicerad: 2021-01-15
Alexander Lunsjö avgjorde med mindre än två sekunder kvar!

Vita Hästen - Västerås 3-4 (0-1,0-1,3-2)

Nytt möte med Vita Hästen och viktiga poäng på spel. Västerås som tappat tabellplaceringar och nu var i stort behov av en trepoängare.

Även om Västerås kom ut och åkte mycket skridskor, kämpade, så var det hemmalaget Vita Hästen som stod för det mer strukturerade spelet.

Vita Hästen fick spela fem mot fyra då Västerås Lukas Zetterberg drog på sig utvisning i matchminut nio(Roughing). Västerås spelade åter igen stabilt i sitt boxplay och Emil Kruse i målet behövde inte anstränga sig nämnvärt.

Men det var fortsatt hemmalaget Vita Hästen som skakade fram målchanser. Två frilägen som båda räddades av Emil Kruse i Västeråsmålet var exempel på detta.

I periodens sista minut var det Västerås som fick ett friläge. Det var Sebastian Benker som skrinnade sig fri från mittzon och överlistade Vita Hästens målvakt Julius Pohjanoksa. Rättvist sett till spelet var det naturligtvis inte men det gäller att ta de chanser man får när spelet i övrigt haltar. Tid 19:38. Skott:9-7

Inget av lagen lyckades spela speciellt strukturerat i denna period. Långa stunder bytte man puck med varandra utan att för den skull skapa några riktigt heta målchanser. Västerås fick chans till spel i powerplay då Hästens Emil Lundberg drog på sig en tvåa för hakning(31:25). Västerås som letade efter formen i denna spelform lyckades inte förvalta sitt övertag denna gång heller.

I matchminut trettiosju hittade domaren en dubbelutvisning. Jimmie Jansson Lorek för Västerås och Jens Holmström för Vita Hästen. Under den spelformen lyckades Västerås lite bättre i sitt offensiva spel och skapade några halvchanser. Utöver detta var det fortsatt väldigt tillknäppt och chansfattigt i perioden.

När man ställt in sig på en mållös period fick Västerås plötsligt lite fart i anfallszon. Allt initierades av en puckvinst bakom mål där Marcus Bergman tog sig in på kassen och hotade. Pucken vispades undan och hamnade hos Niclas Lundgren som tog avslut mitt i slottet. Någonstans blockades hans avslut och retur ut till höger om målvakten där Alexander Yuonan dök upp och skickade in 2-0 till sitt Västerås. Tid 38:00. Skott: 8-12

Vita Hästen kom ut med agendan att ta ikapp Västerås 2-0 ledning. Fullt fart, helt enkelt. Det tog inte mer än 58 sekunder så hade Hästen reducerat till 1-2 genom Emil Lundberg i powerplay. Lite kuriosa att Västerås, och Henrik Hetta, momentet innan hade chans att göra 3-0 i numerärt underläge! Tid 40:58.

Styrkta av sin reducering ångade hemmalaget på ordentligt. En välförtjänt kvittering kom som ett brev på posten. Ett avslut mot Emil Kruse. Avslutet räddat, trodde de flesta. Men se på sjuttons! Pucken låg lös bakom målvakten och Hästens Anton Johansson lyckades peta trissan över mållinjen fram till 2-2. Tid 47:39.

Och än värre skulle det bli, för Västerås. Bara två minuter senare var samme hemmaspelare framme igen och dunkade in 3-2 med ett stenhårt slagskott som smet in strax under ribban! Tid 49:22.

Hästen slog inte av på takten utan gick för att utöka sin ledning och Västerås slogs för att överhuvud hålla sig kvar i matchen. Då, som en blixt från en klar himmel, dök chansen upp, för Västerås. Sebastian Benker trampade in på högerkanten i Hästens zon. Droppade pucken till Calle Ehrnberg som fick på en sagolik träff. Kvitterat till 3-3! Skottet var så hårt att domare Wessner var tvungen att kontrollera(videogranskning) att pucken verkligen var inne i kassen och vände! Tid 52:49.

I den senaste bortamatchen mot Hästen kunde de vinna genom mål via ett sent powerplay i den tredje perioden. Denna gång blev det ombytta roller. Västerås fick chansen två gånger om att spela powerplay i slutfasen av matchen. Det såg ut som att Västerås skulle få vänta ännu en match på ett mål i powerplay men i matchens slutsekunder hände det! Med cirka tio sekunder kvar av matchen tog Sebastian Benker fart från egen zon, in i anfallszon på högerkanten, och skickade över trissan till andra sidan. Där dök Alexander Lunsjö upp och drog iväg ett skott som träffade stolpe, målvakten, och in i mål! Sanslös avslutning på en match vilken kändes förlorad när Hästen vänt till 3-2 i egen favör. Tid 59:59. Skott: 18-10

Skott totalt: 35-29

Summering

Nej, Västerås gjorde ingen bra ishockeymatch över sextio minuter. Insatserna är fortsatt lite för svajiga period till period. Toppar och dalar. Det som räddar laget denna gång är ett uppoffrande kämpande som generar tillfällen, lägen, för avslut och mål. Utöver det behövs en målvakt som närmast "står på huvudet". De linjer, den struktur, man vill se saknas ännu. Boxplay håller fortsatt bra nivå medan powerplay behöver upp rejält. Idag kom första målet efter tjugotre(23) missade tillfällen på raken. Emil Kruses frilägesräddningar i den första perioden lade grunden till att laget kunde avgå med seger och få med en otroligt efterlängtad trepoängare.