Förlust hemma mot Vita Hästen i första träningsmatchen
Publicerad: 2022-08-18
Trots många goda målchanser blev det förlust med 1-4.

Första matchen denna försäsong hemma i ABB Arena Nord. För motståndet stod Vita Hästen från Norrköping. Båda lagen luftade många nyförvärv blandat med spelare som fanns med redan tidigare säsong/er. För Västerås saknades endast Sakari Salminen av säsongens nyförvärv.

Första perioden

Perioden innehöll en del grannlåt, från båda lagen, men även en del misstag då spelet flöt fram i ett förvånansvärt högt tempo.

Västerås briljerade med ett långt fint offensivt byte i mitten av perioden där spelarna broderade fint med puck och klubba. Målet uteblev dock då avsluten blev lite trubbiga. Vita Hästen svarade med ett riktigt bra powerplay avslutningsvis i perioden. Som vanligt(!) kommer sannolikt Vita Hästen kunna stoltsera med ett bra powerplay även denna säsong. Anförda av ”gamlingen” Marcus Eriksson som är närmast lysande i denna spelform.

Den första perioden slutade mållös och det får ses som ganska rättvist utifrån de chanser lagen lyckades skramla ihop.

Andra perioden

Perioden inleddes med visst offensivt tryck från hemmalaget. Det gick inte bättre än att Hästen lyckades lyfta ut pucken och skapa en två mot en genom mittzonen. Avslutet från puckförande #18 satt perfekt bakom Johan Gustafsson i Västerås kasse.

Knappt hade pucken släppts innan JG i hemmakassen fick vittja nätet igen. Detta efter att Vita Hästen etablerat lite uppställt spel i anfallszonen och #40 Viktor Öhman fick avlossa ett skott i höjd med högra tekningscirkeln som smet in i kassen.

Efter 0-2 handlade det offensivt mest om Västerås resten av perioden. Två powerplay, många vassa avslut, två eller tre stolpskott, men inget mål.

Spelmässigt en bra period av Västerås men utdelningen självklart alldeles för mager.

Tredje perioden

Västerås inledning av den tredje perioden blev rätt svajig. Agendan var säkerligen att jag ifatt 0-2 men tidig utvisning på Lindelöf i egen zon blev olycklig. Bra uppställt spel i powerplay av Hästen. Ett avslut från backplats som tog på #21 Jimmy klubbskaft och förbi JG i hemmakassen. Gästernas effektivitet imponerande.

Efter 0-3 hade Västerås svårt att få igång den vägvinnande offensiven från period två. Till viss del beroende på en viss trötthet efter två perioder i bra tempo.

Mitt i perioden bjöds Västerås ett tredje powerplay av Vita Hästen men fortsatt knöligt spelmässigt. Ingen riktig struktur. Två minuter powerplay rann snabbt iväg utan att hemmalaget kunde förvalta detta läge.

Med drygt fem minuter kvar av matchen hettade det till för någon sekund nere i sarghörnet i Hästens zon. Vad som egentligen hände vet nog bara inblandade spelare. Domaren valde dock att ta ut två hemmaspelare mot gästernas enda. I om det detta domslut fick gästerna chansen till att utöka sin ledning genom ett nytt powerplay, dock utan att lyckas.

Med knappa två minuter plockade Västerås ut JG ur kassen och gick för reducering. Ett lyckosamt drag som genast resulterade i 1-3 efter stor kalabalik framför Hästens kasse, Målskytt?

Tyvärr blev lyckan kortvarig då Hästen redan i nästkommande byte skickade in 4-1 och definitivt stängde matchen.

Missade frilägen, ramträffar, och en handfull avslut som räddades undan med minsta marginal av gästande Vita Hästen. Västerås kunde gott petat in ett par kassar på alla chanser som skapades. Framför allt i period ett och två. Bättre utdelningen nästa gång.