Publicerad: 2021-11-17
Bra målvaktsspel bidrog till 4-0 mot Västervik

Västerås - Västervik 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Västerås ställdes denna onsdagskväll mot ett Västervik med bra form men som förlorade senast borta mot ännu formstarkare Kristianstad. Västerås å sin sida gjorde en stark insats senast bort mot AIK på Hovet men fick inte med sig någon poäng hem efter uddamålsförlust.

Lite som vanligt, och väntat, kom Västerås ut bra redan från första nedsläpp och skapade chanser mot gästernas mål. Då Västerås bevisligen haft synnerligen svårt att göra mål trots massivt med avslut var frågan om det skulle lossna lite denna kväll. Det gjorde det inte. Återigen skapade Västerås en handfull lägen som kunde resulterat men det tog fram till periodens sista skälvande sekunder innan första målet kunde kvitteras ut. Detta i powerplay. Det var Lukas Zetterberg som dukades upp till ett avslut som smet in stenhårt vid den närmsta stolpen. Väldigt välförtjänt sett till spelet under perioden. Tid 19:30.

Västervik var dock inte alls ofarliga trots betydligt mindre puckinnehav. Vid några av de tillfällen de tog sig in i anfallszon uppstod brydsamma situationer där hemmalagets Johan Gustafsson fick agera. En räddning var mer spektakulär då en Västerviksspelare närmast kom fri in mot mål från högerkanten.

Två powerplay för hemmalaget där det senare resulterade i ett ledningsmål. Skott: 13-4

Den andra perioden var närmast identisk med den första spelmässigt. Det var hemmalaget Västerås som ägde mest puck och det var Västervik som backade hem, försvarade, och letade kontringslägen. Först efter dryga fjorton minuters spel klev Västervik fram hårdare och började skapa lite längre anfall och en hel del farliga avslut. Det farligaste avslutet för Västervik tillkom dock på en kontring som iscenattes genom en hög luftpastej från egen zon. Västerviks Alexander Hilmerson snappade upp pucken då den damp ned på isen i mittzonen och fick öppen gata ned mot Västerås målvakt Johan Gustafsson. Gustafsson var dock följsam och kunde avvärja. Där var en kvittering väldig nära.

Med knappa fyra minuter kvar hade Västerås lite flyt. En Västerviksback drev upp med pucken ur egen zon, tappade skäret och pucken. Västerås kunde därmed spelvända snabbt genom Isak Skedung. Isak tog några snabba skär ned mot Västerviks målvakt där han elegant spelade över till medföljande Anton Svensson som kunde skicka in pucken fram till 2-0. Tid 36:12. Ett mål som kom i "grevens tid" för hemmalaget då gästande Västervik fått fart på sin offensiv och strax innan haft lägen till kvittering. Skott: 11-10

Västervik hade inte gett upp matchen utan kom ut till spel i den avslutande perioden med bättre fart framåt. Västerås såg ut att börja spela lite mer tillbakadraget för att istället slå till med omställningsspel. När det gått sex minuter av perioden fick Västervik möjlighet att spela powerplay då Västerås Alexandre Lavoie drog på sig en hakningsutvisning i offensiv zon(45:45) Tyvärr för Västervik fick de inte alls någon ordning på sitt spel med en man mer på isen och Västerås kunde rätt enkelt hålla tätt i sitt boxplay. Det underlättade för hemmalaget att Västervik drog på sig en egen utvisning i slutet av sitt powerplay (Alexander Hilmerson, 48:02).

När klockan tickat upp mot matchminut femtiofyra kom avgörandet i matchen. Västervik försökte etablera spel i anfallszonen men Västerås fick istället kontroll på pucken. Filip Karlsson kunde trampa iväg och in i anfallszon på högerkanten, ta eget avslut, och 3-0 till hemmalaget. Pucken satt perfekt innanför den bortre stolpen bakom en chanslös Edvin Olofsson i Västerviks mål. Tid 53:45.

Västervik försökte hitta en väg till reducering men Johan Gustafsson satte stopp för alla dessa planer denna kväll. Istället kunde Västerås avsluta matchen med ett fint mål av Jesper Johansson fram till 4-0. Tid 59:31. Skott: 6-11

Summering:

Västerås gjorde en stabil insats i sextio minuter. Det var bara under slutdelen av den andra perioden som Västervik lyckades sätta ordentlig press i anfallszonen. Utöver detta hade Västerås bra kontroll över hela isen. Väldigt få, om några, misstag i egen zon bidrog till att Johan Gustafsson fick hålla sin tredje nolla för säsongen. Räddningen av Gustafsson i den andra perioden, när Hilmersson kom fri, blev på sitt sätt också matchavgörande. Kvittering till 1-1 där och matchen kunde fått en annan utgång.