Förlust hemma mot AIK
Publicerad: 2020-11-25
Sebastian Benker lagets ende målskytt

Västerås - AIK 1-4 (0-2,0-1,1-1)

Västerås kom ut till spel men det var mest AIK som spelade. Så kan man sammanfatta den första perioden. Redan efter knapp fyra minuter bjöd hemmalaget AIK på spel i powerplay genom att ha för många spelare på isen. Västerås spelade dock stabilt i sitt boxplay och AIK hade inget farligt avslut under dessa två minuter.

Styrkta av sitt spel i powerplay var det fortsatt AIK som förde spelet på isen. Västerås hade väldigt svårt att komma till anfall i ordnad trupp och kunde aldrig sätta något riktigt tryck på AIK:s kasse.

Nästa utvisning i matchen blev ännu en hemmaspelare. Isac Skedung drog på sig en tvåa för hakning i anfallszon och nytt powerplay för AIK. Tid 08:22. Även denna gång kunde Västerås hålla emot på ett betryggande sätt och fortfarande mållöst i matchen.

Men det skulle bli AIK som gjorde det första målet i matchen. Ett riktigt fint mål. Det var AIK:s Oliver Wahlstrom som på egen hand tog sig in i anfallszon, vände bort försvarande back, och avslutade med ett snyggt handledsskott som gick in över axeln på Jesper Myrenberg vid första stolpen. Tid 12:16

Nu skulle nog Västerås vakna till. Icke. Istället var det AIK som utökade till 2-0 efter att Max Lindholm fått stå helt omarkerad mitt framför mål, ta emot pucken, och skicka in den bakom en chanslös Jesper Myrenberg. Tid 12:37.

Efter AIK:s två snabba mål vaknade Västerås till en aning och skapade en handfull avslut mot AIK:s målvakt Endre Claes. Perioden vanns välförtjänt av AIK med två mål mot noll Skott: 9-13

Västerås fick chansen till spel fem mot fyra när AIK:s Nicklas Heinerö drog på sig en utvisning för tripping redan efter knappa två minuters spel. Ett halvskapligt powerplay men Västerås hade inte tillräcklig skärpa i avsluten för att spräcka målnollan.

Efter den inledningen på perioden blev det återigen AIK som ganska behagligt kunde föra spelet ute på isen efter sina villkor. Inte blev det lättare för hemmalaget då man fortsatte dra på sig utvisningar. Både August Nilsson och Anton Mylleri fick besöka botbänken i perioden. I båda fallen lyckades Västerås hålla tätt i sitt boxplayspel trots att AIK skapade flera goda möjligheter för ytterliggare mål.

Kanske skapade AIK säsongsens längsta anfall i denna period! Som bekant är det långt till båsen, för båda lagen, i den andra perioden. Detta utnyttjade AIK vid ett tillfälle och spelade runt pucken i Västerås zon i något som kändes som en evighet!

Men det skulle komma 3-0 till gästande AIK innan perioden var över. Det var AIK:s Filip Windlert som skickade iväg ett avslut från sin position vid blålinjen. Oturligt för Jesper Myrenberg blev han skymd av egen spelare och pucken slank in vid den högra stolpen. Tid: 36:35 Skott: 5-11

Västerås gjorde, som man brukar säga, ett ärligt försök i den sista perioden. När Sebastian Benker, närmast i affekt, dunkade in ett slagskott fram till 1-3 väcktes ett visst litet hopp. Tid 45:06. Kunde det målet väcka laget? Och, visst. I något byte omedelbart efter reduceringen fick lagkaptenen Fredrik Johansson möjlighet att skicka in 2-3. Ett inspel mot bortre stolpen där Johansson för ett ögonblick var sopren framför kassen. Tyvärr fick "Fredda" ingen riktig träff på trissan som istället för att hamna i målet träffade utsidan av detsamma. Ännu ett reduceringsmål just där och då kunde gett avslutningen på matchen en extra dimension av spänning.

Men, så kul fick det inte bli för hemmalaget denna kväll. Istället för ännu en reducering klev AIK upp i anfallsszon och kunde peta in 1-4 genom Jacob Svensson. Ännu en gång inför ett förvånansvärt passivt försvarsspel av hemmalaget. Tid 48:25.

Resten av perioden blev en enda transportsträcka fram till slutsignalen. Västerås ska ha ett erkännande för att man trampade på och försökte in i det sista mot ett för dagen betydligt spelskickligare lag. Skott:12-6

Skott totalt: 26-30

Summering

En sömnig start mot ett piggt spelande AIK. Passivitet i egen zon bjöd AIK två fina mål i den första perioden. Det enda som var riktigt bra för hemmalaget denna kväll var spelet i boxplay där man höll tätt matchen igenom. Avsaknaden av flera offensiva forwards gjorde sig verkligen påmint denna kväll.